Místo do odpadků do kompostu
Ideální je nasypat skořápky do kompostu. Skořápka je bohatá na vápník, fosfor a další látky, které se v něm rozkládají a zvyšují jeho kvalitu. Pozor ale, nenaházejte je tam celé. Před kompostováním je musíte dobře rozdrtit.
Hnojivo a bojovník proti mechu
Až na jaře začnete s výsadbou na zahrádce, skořápky vám opět poslouží. Tentokrát jako kvalitní hnojivo. Stačí je přidat – opět důkladně nadrcené – do půdy. Dobré je také suché skořápky rozdrtit, nebo klidně rozmixovat a posypat jimi trávník – zvlášť účinné to bude tam, kde se objevují mechy. Skořápky ale ocení i pokojové rostliny. Jednoduše je přidejte do květináče a promíchejte se zeminou.
Pomoc v boji se slimáky
Takové typické podzimní počasí může vylákat ven slimáky. Pokud patří mezi nezvané hosty i na vaší zahradě, můžete na ně vyzkoušet jednoduchý trik. Rozdrobené vaječné skořápky dejte do okolí rostlin, nebo klidně nasypte do záhonků. Měly by udržet »nepřátele« dostatečně daleko. Slimáci totiž podle zahradníků přes ostré hrany neradi přelézají, takže se posypaným místům raději vyhnou.
V kuchyni místo drátěnky
Místo chemického písku na mytí připálených pánviček nebo i drátěnky zkuste rozdrcené skořápky. Pohodlně s nimi vydrhnete to, co potřebujete. Skořápky dokážou zbavit nádobí i vodního kamene a dalších usazenin – například zmizí nevzhledné kroužky na hrnečcích od čaje.
Jak na to? Nadrcené skořápky nasypte do nádoby, zalijte je citronovou šťávou a nechte několik dní působit.
Zklidní svědění po bodnutí hmyzem
Omyté a následně nadrcené skořápky dejte do menší uzavíratelné sklenice, zalijte jablečným octem. Kyselina octová začne okamžitě reagovat s uhličitany ve skořápce, ty se postupně rozpouštějí a za pár dní vám ve skleničce žádné nezbudou.
Vzniklý roztok obsahuje octan vápenatý (ten je obsažen i v krémech, které snižují otok a pomáhají uklidnit podrážděnou pokožku), který uleví od nepříjemného svědění a zmírní otok. Stačí pak potřít pokožku v místech, kam vás například bodnul komár.
Dodají tělu potřebný vápník
Doma si můžete ze slepičích skořápek vyrobit doplněk bohatý na vápník. Je důležité skořápky nejdříve omýt pod tekoucí vodou (odstranit razítka a nečistoty). A až oschnou 15 minut je »pečte« v troubě při 180 °C. Důvod? Zbaví se tím bakterií a zároveň budou křehké. Vychladlé je rozmixujte na prášek. Ten si pak přidávejte denně třeba do jogurtu, nebo ovocného koktejlu.
Kolik? Jednu lžíci. A pozor! Takto vyrobený prášek můžete skladovat v uzavřené nádobě po dobu jednoho měsíce.
Slepicím do krmiva
A nakonec je potřeba zmínit i ty slepice. Jelikož vaječné skořápky obsahují hodně vápníku, který slepice potřebují na podporu snášky, přidejte jim do běžného krmiva nadrobno rozdrcené skořápky.
Vajíčkový salát: recept a postup, jak na to.