Díky barvám na textil máte opravdu hodně možností, jak vytvořit nové a originální kousky nebo oživit ty staré. Hodí se totiž na zdobení všeho – od oblečení až po bytové zařízení, jako jsou záclony, ubrusy, prostírání, dečky, látková křesla atd. Pokud máte například nějaké oblíbené tričko a máte na něm skvrny, můžete je pomocí barev schovat a tričko si užívat dál. Originálně ozdobit se dají třeba i plátěné tenisky nebo taška na nákup. (Videonávod, jak na to, najdete na konci tohoto článku.) Fantazii se meze nekladou. Uvidíte, že vás to bude bavit. A nejen vás. Skvěle se u toho vyřádí i děti.

Fotogalerie
19 fotografií

Jaké barvy koupit?

Barvy na textil jsou vlastně akrylové barvy obohacené o složky, které jim dodají vyšší trvanlivost a flexibilitu. Mají výbornou krycí schopnost a jsou odolné proti běžnému použití, vícenásobnému praní a slunečnímu záření. V prodejně výtvarných potřeb nebo v internetových obchodech můžete vybírat z mnoha druhů a odstínů. Záleží jen na vás, jaké technice dáte přednost. 

Textilní malba se od malby na plátno až tak neliší. Pokud jste ale začátečník a netroufáte si na klasické malování štětcem, nemusíte zoufat. Krásné umělecké kreace můžete tvořit i tak. A to třeba pomocí speciálních fixů, se kterými se pracuje velmi jednoduše. K dostání bývají v různé šířce hrotů – od úzkých až po štětcové. Pořídit si můžete také lahvičky s barvou, které mají různě silné hroty. Ty vám umožní vytvořit velmi precizní a jemné tahy. Velmi zajímavý efekt dosáhnete i s barvami na textil ve spreji. Seženete také efektní barvy, které obsahují různé glitry, jsou metalické, semišové, nebo dokonce fluorescenční – a intenzivně svítí ve tmě! A pokud se pustíte do tvoření s dětmi, pak se jim bude dobře pracovat nejen s fixy, ale i s prstovými barvami.

Šablony na textil a další pomůcky

Pokud nejste zdatný malíř, skvělou volbou jsou pro vás nejrůznější šablony. Ty koupíte i v běžných papírnictvích a díky nim budou obrázky dokonalé. Stačí jen položit šablonu na textil, zafixovat páskou, aby se při malování nehýbala, a začít malovat. Přes šablonu můžete nanášet barvu štětcem, tupováním pěnovým štětcem (skvěle se také hodí nastříhaná houbička na nádobí) nebo malířským válečkem. Stejně tak lze barvy na textil nanášet pomocí razítek. Dále si můžete práci ulehčit tím, že si nejdříve tzv. fantomovým fixem předkreslíte motiv. Stopa tohoto speciálního fixu po 48 hodinách zmizí.

Dobré rady

  • Když si budete vybírat barvy na textil, zajímejte se o informaci, zda jsou vhodné více na tmavý, nebo na světlý textil. Některé barvy jsou totiž speciálně upraveny tak, aby vynikly právě na tmavém, nebo na světlém pozadí.
  • K dostání bývají barvy k malování nejen na bavlnu, ale také na len, jutu, hedvábí. Proto si vždy přečtěte podrobné informace i návod, jak s jednotlivými druhy látek a barev zacházet. 
  • Než začnete malovat na nové tričko, raději ho vyperte. Zbavíte se tak impregnace z výroby, která brání přilnutí barvy.
  • Látku, na kterou budete malovat, si předem pečlivě vyžehlete.
  • Než začnete malovat na tričko nebo tašku, vložte dovnitř noviny nebo karton, aby barva neprosákla na druhou stranu.

Závěrečná fixace a údržba

Na konci je třeba hotové umělecké dílo dostatečně zafixovat teplem. Nejdříve ale nechte látku důkladně uschnout. Některé barvy se fixují žehlením přes pečicí papír, jiné zažehlením naruby. Proto si vždy podrobně přečtěte návod. Malovaný textil můžete prát běžným způsobem na 40 stupňů. Pro lepší trvanlivost ale raději obracejte naruby, a to jak při praní, tak žehlení. 

VIDEONÁVOD: Vytvořte si originální látkovou tašku.

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Vytvořte si originální látkovou tašku