Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Štěstí slípek a dražší vejce? Poslanci schválili zákaz klecových chovů, Toman byl proti

Aktualizováno -
16. září 2020
12:20
Autor: Nikola Forejtová - 
16. září 2020
05:35

Část Česka bojuje za šťastnější slepice. Ve středu poslanci definitivně schválili zákaz klecových chovů, skončit by měl do roku 2027. Slepice mají doposud v tzv. obohacených klecích prostor o velikosti papírové A4, a právě to se nelíbí ochráncům zvířat, ale i některým poslancům, podmínky chovu kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Navzdory slibům se proti zákazu postavil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Stejně tak se pro zákaz vyslovil jediný poslanec vládního ANO, ostatní poslanci nejsilnějšího klubu se buď zdrželi, nebo byli proti. Zákaz by měl udělat nejen šťastnější slípky, ale mohl by přinést i dražší vejce, podle některých propočtů bychom za jeden kus mohli dávat i 11 korun. 

Zákaz klecového chovu Sněmovnou prošel Sněmovnou ve finálním, třetím čtení. Pokud na něj kývnou i senátoři a zákon podepíše prezident Miloš Zeman, budou klecové chovy muset zmizet do roku 2027. Řada obchodních řetězců se již zavázala, že do roku 2025 přestanou klecová vejce nabízet. 

Vládní ANO, jehož poslanci byli převážně také proti, se pokusilo hlasování zpochybnit.

„Vejce z klecových chovů už u nás zákazníci v současné době v rámci standardní nabídky nekoupí a jejich prodej i v rámci akčních nabídek ukončíme o rok dříve, než jsme se původně zavázali, a to již na konci roku 2023,“ říká například mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Do klece se zavřeli Piráti i herci

Hlavním argument pro zákaz klecových chovů je týrání. Slepice totiž kladou vejce v tzv. obohacených klecích, kde jsou ve skupinkách a každé z nich náleží pouhých 25 x 30 centimetrů. „Jak je vidět na nových záběrech z letošního září, životy slepic v klecích se od té doby nijak nezlepšily. Ani nemohou - když narvete dvacet slepic do malé klece, vždycky budou trpět. To přece musí vnímat každý, kdo má nějaký elementární cit pro zvířata,“ komentuje předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka zcela nové záběry z klecových chovů. 

Video  Slepice se nadále těsní v klecích. Ochránci zveřejnili nové záběry 
Video se připravuje ...

Právě OBRAZ už několik měsíců tlačil na poslance a veřejnost, aby si tristního stavu slepic v klecích všímali. Uspořádal u sídla Poslanecké sněmovny akci Měsíc v kleci. Během ní se střídavě zavírali do klece obyčejní lidé, ale také celebrity, aby na chov poukázali. Účastnili se například i rapper Ben Cristovao, herečka Bára Mottlová nebo modelka Kateřina Lébr. 

„Celebrity přispěly k dalšímu rozšíření povědomí o tématu klecových chovů. Samy mohutně využívají své sociální sítě, aby inspirovaly své sledující k tomu, aby se do kampaně za zákaz klecových chovů také připojili. I díky nim přes web plní lidé e-mailové schránky poslanců,“ dodává pro Blesk koordinátor akcí OBRAZ Ivo Krajc.

Zákaz klecového chovu tlačili například Piráti. „S touto praxí podle průzkumů veřejného mínění nesouhlasí ani občané. Zákon dnes na jednu stranu uznává, že zvíře není věc a pociťuje bolest či utrpení, na druhou stranu ale v praxi dovoluje se zvířaty zacházet jako s výrobními stroji,“ komentuje pro Blesk Zprávy pirátský poslanec Jan Pošvář.

„Slepice v takových podmínkách nemohou projevovat své přirozené chování jako je hrabání, popelení, hřadování ve vysokých místech, běh či létání. Nemohou dýchat čerstvý vzduch nebo se vyhřívat na slunci. Mezi ptáky proto roste agresivita a objevuje se i kanibalismus. To se musí změnit,“ dodává dále Pošvář. 

Podle průzkumu společnosti STEMMARK z března 2019 dvě třetiny kupujících dávají přednost českým vejcím před polskými. Téměř 60 % spotřebitelů uvedlo, že při nákupu vajec neřeší, z jakého druhu chovů pochází.

Babiš i Toman jsou pro, poslankyně tahá cenu

Blesk Zprávy se doptávaly, zdali má zákon šanci projít. Ačkoliv zákon neposvětily sněmovní výbory, nyní to vypadá, že mají slepice nadějné vyhlídky. „Ministr Miroslav Toman není proti zákazu,“ informovalo o postoji šéfa rezortu ministerstvo zemědělství. Ve Sněmovně ale Toman zvedl ruku proti. Argumentoval hlavně tím, že chce zákaz nejprve prosadit v celé Evropské unii.

„Za jediné racionální řešení považuji jednotný zákaz v celé Unii spolu se zákazem dovozu ze třetích zemí. Jinak to dopadne jako u zákazu kožešinových zvířat, kdy pouze řešíme odškodnění pro naše chovatele a kožešiny se dál v klidu vyrábějí v okolních zemích, kde jsou zvířata často v mnohem horších podmínkách, než tomu bylo u nás,“ uvedl Toman již v únoru.

V září se kvůli své vizi sešel i s rakouskou ministryní zemědělství, regionů a cestovního ruchu Elisabeth Köstingerovou, jak dodal pro Blesk tiskový mluvčí Tomanova resortu Vojtěch Bílý.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vsadil na vlastní slepice a s jednou z nich se dokonce zvěčnil. „Pokud vím, tak jen 4 poslanci ANO byli proti a já s jejich pozicí zásadně nesouhlasím,“ napsal premiér na Facebooku.

Andrej Babiš ujišťuje, že má zvířata rád. Postavil se proti klecovému chovu slepic Andrej Babiš ujišťuje, že má zvířata rád. Postavil se proti klecovému chovu slepic | Facebook A. Babiše

Jedním z poslanců ANO, který je podle svých vyjádření proti zákazu klecového chovu, ja poslankyně Margita Balaštíková, která na setkání sněmovního výboru vytáhla především cenu vajec. „Čtyřčlenná rodina by tak mohla přijít o 2 tisíce korun, kdyby každý z nich snědl ročně 150 vajec,“ bouřila se. 

Jedno vejce za 11 korun? 

Cena by se opravdu mohla změnit. Neklecový chov je totiž logicky dražší i pro samotné chovatele. Musí totiž zajistit výběhy a od základu přestavit své chovy. K tomu je mnohdy zapotřebí dokoupit i nové pozemky. 

„Vejce z podestýlky jsou za osm korun a třicet haléřů. Z volného výběhu pak i za 11 korun. Nemyslím si, že to budou spotřebitelé chtít,“ uvedl šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek během únorového setkání. Doplnil, že rekonstrukce chovných stanic - vytvoření výběhů, technologická náhrada a likvidace klecí - by stála až 8 miliard korun. „Má na to náš stát?“ dotazoval se Jandejsek. 

Ondřej Částek, ředitel institutu pro udržitelnost podnikání, ale tasil zcela jiná čísla. „Půjde o 3,1 až 4,6 miliardy korun,“ uvedl s odkazem na vědeckou studii. Janko k tomu přidal seznam, kam náklady na změnu provozu půjdou. „Počítáme, že náklady na půdu a budovy budou 2x vyšší. Na samotné nosnice pak 1,05 vyšší,“ řekl. Během jeho prezentace souhlasně kýval hlavou i pozvaný chovatel z Německa, kde už se klecové chovy staly již minulostí. 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levandulova ( 20. září 2020 14:23 )

Vejce z klecovych chovu nekupuji, radsi si priplatim za vejce stastnejsi slepice, ktera budou i pro me zdravejsi.

manunu ( 17. září 2020 17:51 )

Pendrek: Přesně tak.

Pendrek ( 17. září 2020 15:27 )

Co to tu píšete Blesk za hovadiny??????? Např.Lidl i Penny vejce z podestýlky i klece stejné ceny!!! vejce dražší nebudou a slepice se budou mít o trošku lépe. děkuji hodným lidem Obráncům zvířat i poslancům, co se za zvířata postavili !!! Děkuji a ty Blesku neplaš

Zdenek ( 17. září 2020 12:08 )

Babišův Agrofert otevřel novou třídírnu vajec. Dostal na ni dotaci - 1,2017 - Firma Česká vejce Farms ze skupiny Agrofert otevřela třídírnu vajec ve Vejprnicích u Plzně. Investici za 135 milionů korun podpořila 40% evropská dotace z Programu rozvoje venkova, zbytek peněz šel z vlastních zdrojů skupiny. Vejce půjdou do Vejprnic zatím výhradně z vlastních velkochovů nosnic zemědělské divize Agrofertu, tedy z Vejprnic, Střížova na Plzeňsku, Plesné na Chebsku, ze Strakonic a z Trnové u Dobříše, oznámili ředitel zemědělské divize Jindřich Macháček a Milan Sýkora, šéf produkce vajec ve firmách skupiny Agrofert ... Třídírna vajec s 25 lidmi má stejně velkou kapacitu jako nedávno otevřené zařízení v konkurenčním Proagru Nymburk. "Špičkový výkon naší třídírny bude v jednosměnném provozu 126 000 vajec za hodinu. Ročně se tu dá vytřídit na jednu směnu 200 milionů vajec," uvedl Sýkora. Zatím se bude v třídírně pracovat na jednu směnu, ostrý provoz začne v pátek. Výhledově se plánuje s tříděním i pro jiné firmy. Vejce se budou balit podle požadavků obchodů a budou rozvezeny do logistických center a do prodejen.

Zdenek ( 17. září 2020 12:06 )

Podle průzkumu společnosti STEMMARK z března 2019 2/3 kupujících dávají přednost českým vejcím před polskými....

no on VAM je stejne i premier CR N A M Y C H A . . . . . . Velký vaječný podvod: Farmy míchají klecová s podestýlkovými, aby se prodala dráž - 6,2020 - "Míchání klecových a podestýlkových vajec se tam děje každý den. Na velkých pásech přijíždí vajíčka z klecového chovu a potom v půlce směny nebo ke konci směny se přisypou z palet podestýlková vajíčka," popisuje autorka zveřejněných záběrů, která v drůbežárně v Jindřichově Hradci i krátce pracovala.

Podobné záběry a svědectví jsou také z drůbežárny Osík u Litomyšle. Provozuje ji společnost Agropodnik Hodonín z koncernu Agrofert. V celkem devíti halách tu chovají přes 200 tisíc slepic - v sedmi halách v klecích, ve dvou na podestýlce. Na dvojku všechno a jede se
Drůbežárna Bohemia Vitae z Jindřichova Hradce uvádí, že chová 66 tisíc slepic, které ročně snesou 30 milionů vajec, která poté putují do obchodních řetězců. Ve třech halách slepice žijí na podestýlce, v šesti v klecích. Reportáž ale upozorňuje, že klecová a podestýlková vejce se v Bohemia Vitae míchají.

Zobrazit celou diskusi