Naposledy se poblíž Poslanecké sněmovny podobným způsobem demonstrovalo proti kožešinovým farmám v roce 2017. Teď se tři stovky dobrovolníků od 9. června střídají po dvanáctihodinových směnách v kleci, která má symbolizovat utrpení slepic ve velkochovech.

Jednou z dobrovolnic byla i Iveta Majerová, pro kterou to byl silný zážitek. „Uvědomovala jsem si, že nemůžou ani roztáhnout křídla, popolétnout si a podobně. Ale zažít to na vlastní kůži bylo úplně něco jiného. Najednou bylo obyčejné narovnání se luxus, který jsem si nemohla dovolit,“ popsala svou zkušenost. Pomyšlení, že by takto žila celý život, jí přijde až děsivé. „Ještě víc mě děsí to, že jsou lidé, kteří to tak chtějí nechat,” dodává.

Protest za zákaz klecových chovů na Malostranském náměstí
Autor: OBRAZ - Obránci zvířat

Živé výrobní stroje

Do klece se nechala zavřít i Eva Karská, která věří, že taková akce dokáže lidem otevřít oči a přimět poslance, aby ukončili utrpení statisíců slepic. Ty jsou podle ní v podstatě degradovány na živé výrobní stroje bez jakékoliv svobody.

„Pomyšlení na to, že bych byla nucená v této kleci zůstat celý život se spoustou dalších zoufalých jedinců, je děsivé a frustrující,“ říká poté, co si vyzkoušela, jaké to je nemoci se ani pořádně narovnat. Držet zvířata nacpaná v miniaturních klecích by podle ní mělo být nelegální.

Češi jsou pro zákaz

Protest organizuje spolek OBRAZ, který dlouhodobě bojuje za práva zvířat. Na Malostranském náměstí se koná i proto, že Poslanecká sněmovna by měla již brzy jednat o zákazu klecových chovů. „V kleci se slepice neproběhnou, neprotáhnou si křídla, nemůžou hrabat ani se čistit popelením a od mříží mají odrané peří až na kůži. Tento krutý byznys musí skončit,“ říká předseda spolku Matěj Voršilka.

Upozorňuje také na to, že podle posledního průzkumu společnosti PPM Factum zákaz podporuje 78 procent Čechů. Zákaz chce zavést skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD. Pirátští poslanci si i sami vyzkoušeli, jaké to v kleci je.

Řada chovatelů je proti

Podporu zákazu vyjádřil již dříve i premiér Andrej Babiš, podle posledních zpráv to však zatím moc nevypadá, že by na zákaz došlo. Proti se vyslovil již na začátku června například ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, problémem pro zákon je také to, že nezískal podporu zemědělského výboru Sněmovny, který rozhodoval o pozměňovacích návrzích k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. 

Proti přijetí zákazu je také řada samotných chovatelů. „Já jsem proti tomu, aby se někomu něco nakazovalo. Když lidi chtějí jíst něco levného, tak to nebude tolik kvalitní a zdravé a zároveň to není možné vyrobit v hale, kde uděláte polovinu toho, co uděláte v klecích,“ uvedl pro Blesk Zprávy chovatel Jan Král, člen předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR. Chovatelé jsou podle něj navíc naštvaní, protože museli dva roky zpátky investovat do obohacení klecí, z čehož by se stala nevýznamná investice. 

Tomáš Klus se zúčastnil protestu proti klecovým chovům.
Autor: OBRAZ - Obránci zvířat

Do akce se zapojilo nebo se plánuje zapojit i několik známých tváří. Tento týden se nechal zavřít zpěvák Tomáš Klus. „Jak můžeme snášet slepice v klecích!? Chceme-li, aby nesly, nemůžeme hledět jen na to, co to nese nám. Takové chování v chovech je nelidské a člověk takto smýšlející sám patří do klece,“ řekl. Poslanci by o zákazu měli rozhodnout v pátek.

Fotogalerie
16 fotografií