Návrh memoranda by měl být hotový v řádu týdnů. Následně jej vedení města předloží vládě k projednání. V dokumentu budou rozpracovány návrhy spolupráce v řadě oblastí. Týkat by se tak měly například výstavby nové budovy filharmonie nebo využití pozemků v Letňanech.

„Dohodli jsme se, že napříč gescemi připravíme návrh memoranda spolupráce státu a města, a to ve prospěch společného cíle. A tím je rozumný a udržitelný rozvoj města ve prospěch obyvatel Prahy a postavení hlavního města jako společenského a ekonomického centra sloužícího celé republice,” uvedl radní hlavního města pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Vládní čtvrť se nekoná. Nebo že by?

Právě pozemky v Letňanech byly jednou z příčin rozporů mezi hlavním městem a vládou. Ta zde plánovala postavit vládní čtvrť, proti se ale postavilo vedení města. Nechce, aby vzniklo monofunkční území, ale nová městská čtvrť. Memorandum má pomoci při řešení právě i tohoto území.

Město se státem vyjednává také o dostavbě vnějšího silničního okruhu nebo o koupi poloviny sportovního areálu na Letné, která patří státu. Magistrát Sněmovně loni rovněž předložil návrh novely zákona, podle které by obce České republiky byly prvními, které by stát při prodeji majetku oslovil. Teprve po jejich vyjádření by jej dal například do dražby. Zákon zatím nebyl změněn.
Fotogalerie
7 fotografií