Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se Zemanem řešili nad řízkem koronavirus. Evakuace Čechů z Číny má termín

Aktualizováno -
31. ledna 2020
22:29
Autor: Mii, ČTK - 
31. ledna 2020
17:38

Prezident Miloš Zeman se v pátek večer setkal na zámku v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Dvojice se schází pravidelně, vždy spolu povečeří či poobědvá. Tentokrát byly na menu telecí řízek a čokoládová zmrzlina. Hlava státu s předsedou vlády hovořila mimo jiné o situaci kolem koronaviru, kterým se po celém světě nakazilo již přes 9900 osob. Kvůli nákaze bylo testováno i 34 Čechů, ale podezření se u nich nepotvrdilo. Babiš po večeři uvedl, že pět Čechů bude z Číny evakuováno ve spolupráci s Francií.

Do Prahy by měl Čechy v neděli dopravit z Bruselu vojenský speciál. Budou hospitalizováni v pražské Nemocnici Na Bulovce, pak stráví dva týdny v karanténě, oznámil Babiš.

Babiš dál počítá s tím, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pondělním jednání kabinetu předloží návrh na zastavení všech přímých letů mezi ČR a Čínou. Česko je připraveno případně vyslat speciál pro své občany, kteří by se mohli dostat do potíží v zahraničí kvůli tomu, že mají rezervované letenky na zrušené spoje. „Monitorujeme situaci, zatím to řešíme ve spolupráci s jinými zeměmi,“ řekl Babiš.

Politici si v Lánech pochutnali na předkrmu, kterým byla pražská šunka s křenem a hořčicí. Následoval smažený telecí řízek s bramborovou kaší a jako dezert byla v Lánech nachystaná čokoládová zmrzlina s ananasem.

Prezident podpořil Havlíčka i Trumpův plán

Zeman s Babišem mluvil i o novém superministrovi Karlu Havlíčkovi (za ANO), jenž nově vede jak ministerstvo průmyslu a obchodu, tak ministerstvo dopravy. Toto dvojí angažmá ministra kritizuje opozice a KSČM, podle Babiše ale má smysl. 

Video  Babiš se Zemanem nad řízkem dohodli evakuaci Čechů z Číny  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Samozřejmě vnímám názor jiných kolegů, nicméně prezident považuje pana Havlíčka za velmi schopného manažera a ministra,“ řekl k tématu Babiš. Premiér na schůzce zdůraznil, že například na Ředitelství silnic a dálnic, Správu železnic či České dráhy dohlíží přímo. „Pan prezident to vzal na vědomí a nemá s tím problém,“ uvedl.

Padla slova i o exekucích. Babiš uvedl, že téma je pro něj aktuálně nejdůležitější. Jednal o něm ve středu s Piráty. Podle opoziční strany se neshodli v otázce přidělování exekutorů a jejich místní příslušnosti, naopak spolupracovat chtějí například v otázce nezabavitelného minima. „Předložíme návrh na navýšení částky, u dlužníků z 6608 Kč na 7434 Kč a u vyživované osoby z 1652 Kč na 2478 Kč,“ řekl v pátek Babiš.

Se Zemanem probíral i odchod Británie z Evropské unie. Británie evropský blok opustí ve 23:00 svého času, tedy o půlnoci SEČ. „Pro nás jsou (v dalších jednáních o budoucích vztazích EU s Británií) prioritou práva občanů a Čechů ve Velké Británii, chceme prosadit, aby se nic nezměnilo,“ řekl Babiš. Další klíčové téma bude podle něj bezpečnost.

Prezident na schůzce vyjádřil podporu Trumpovu plánu, podle kterého by měly vedle sebe existovat nezávislá Palestina a Izrael, přičemž Jeruzalém by měl zůstat nedělitelným hlavním městem Izraele. „Já si taky myslím, že je třeba o tom návrhu jednat,“ uvedl Babiš. Řeč se podle něj dostala i k návrhu prezidenta, aby se ombudsmanem stal někdejší zástupce ochránce lidských práv Stanislav Křeček.

Evka4 ( 1. února 2020 14:52 )

Besip55: Souhlas

Evka4 ( 1. února 2020 14:51 )

karambol:

Evka4 ( 1. února 2020 14:49 )

karambol:

karambol ( 1. února 2020 09:27 )

EU potvrdila že dotace pro Babiše jsou v pořádku!!!Fetácká pakáž udavaču pirátu,milion chcanek jeblého živnostníka Mináře,ovce,hovna náměstí,umělecká luza,a jiná stoka pražáku co si ted vymyslíte,co budete kvičet vy *** jelita!!česká skorumpovaná televize buzna Moravec opozice kmotru,zloděju Bartoš­,Pek­sa,Za­dechov­ský,Šr­ojdro­vá,Far­ský,Ka­lousek­,Jureč­ka,Kup­ka,sta­rá vydra Němcová a jiné zrudy opozi­ce,zlo­děju,­kmotru s jakou lží,­křivár­nou,šp­ínou zase příjdete!! I když vymyslíte že Babiš znásilnil Moravce bude Babiš jednička!!!!

karambol ( 1. února 2020 09:15 )

Díky za dva nejlepší politiky!!! co umí,něco dokázali,jsou chytří. A zdejší pisálkové plné závisti kteří nic neumí,nic neznamenají hlavy mají jen na čepice,jeblé děti,ošklivé šlapky,6korun v kapse,exekuce umí jen špinit,závidět jako krysy,odpad společnosti,huj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa