Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Požehnání kapli v Lánech: Neznaboh Zeman odříkal Otčenáš a opravoval faráře

Autor: Jakub Kopřiva - 
28. ledna 2020
19:05

Sám prohlásil, že v Boha nevěří. Ale včera prezident Miloš Zeman (75) neváhal a při žehnání kapličky v Lánech odříkával Otčenáš. I jako neznaboh pak sloužícímu faráři na rozloučenou v dobrém vyčetl, že modlitbu trochu zkrátil.

Zeman přiznal, že na zašlou kapličku v „jeho panství“ ho musel upozornit šéf lánských dobrovolných hasičů Karel Pošta. „Právě vy, když jsem se vytahoval na Masarykově vatře, že už jsme všechno v Lánském parku spravili, jste mě upozornil na tento objekt,“ vyprávěl prezident u stavby zasvěcené Panně Marii.

A podivoval se, že se jí říká kaplička, i když jemu to spíš připomíná boží muka. Tolerantní ateista (jak Zeman nazval sám sebe) se také obrátil na vyšší moc. „Počasí nám zatím přeje, před deseti minutami byla průtrž mračen, ale jak jsme přijeli, tak to přestalo. Nechci tvrdit, že naší zásluhou,“ řekl.

Žehnání nové kapličce se v Lánech zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Žehnání nové kapličce se v Lánech zúčastnil i prezident Miloš Zeman. | Blesk:Jakub Poláček

Modlení v lese

Renovované kapličce požehnal farář a pak ostatní vyzval, aby se pomodlili Otčenáš. K nim se přidal i nevěřící Miloš a potichu odříkával notoricky známý text. Jako pokřtěný a dokonce i biřmovaný (jedna ze sedmi křesťanských svátostí) už modlitbu určitě odříkával, a tak mu neuteklo, že ji farář trochu zkrátil.

Proto za ním po ukončení akce zašel a upozornil ho na to. Jenže boží sluha mu vysvětlil, že delší verze se používá při mši v kostele, s čímž se prezident evidentně spokojil.

První dáma nastydla

Původně měla být na akci přítomna i první dáma Ivana Zemanová (54). Jenže nakonec nedorazila. Podle informací Blesku ji skolilo nachlazení, což potvrdil i mluvčí hradu Jiří Ovčáček. „Ano, je to tak,“ napsal stručně v SMS.

Oslava narození knížete

Opravená kaplička je zasvěcená Panně Marii, která se prý zjevila kněžně Leontině z rodu Fürstenbergů. Ta na místě, kde dnes stavba stojí, podle legendy usnula a světice jí ve snu zvěstovala narození syna. Když se pak 13. října 1863 skutečně narodil pozdější majitel křivoklátského panství kníže Maxmilián Egon II., nechala šťastná matka na místě zjevení postavit malou kapličku.

karambol ( 29. ledna 2020 09:44 )

zase novinářský dobytek,špína křivá!! neznaboh Zeman a víte že to psal novinřský kok.t!!

zvratik ( 29. ledna 2020 07:56 )

NAZOR-LIDU TY SE NECH DŮKLADNĚ VYŠETŘIT ODBORNÍKEM V OBORU PSYCHOLOGIE A PSYCHIATRIE A POKUD UŽ SE STALO, TAK AŤ TI FOTR VYPNE POČÍTAČ, PROTOŽE POČÍTAČ V RUKOU DEBILA SE MŮŽE STÁT VELMI NEBEZPEČNOU HRAČKOU.

berlin71 ( 28. ledna 2020 22:42 )

Hachalama habibi tak ten opravuje kazdeho

avina ( 28. ledna 2020 22:26 )

Zamir 55 má dementního otce ,zdědil to po něm,chudáček.

avina ( 28. ledna 2020 22:23 )

Autor článku píše-neznaboh MZ….Neví,že jsme my starší měli na 1.stupni povinné náboženství,tedy znali dobře Otčenáš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa