Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo ohlídá ČT a Dvořáka? O křesla bojují Zemanův zpovědník, exministr i legenda hokeje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. ledna 2020
05:20

Dohlíží nad Českou televizí i osudem jejího šéfa Petra Dvořáka. Právě rada ČT totiž jmenuje a odvolává generálního ředitele, schvaluje rozpočet a řeší programová schémata. Rada má 15 členů, vede ji syn disidentky Otky Bednářové Jan, někdejší mluvčí Václava Havla. Obměna se čeká u 6 křesel, o která se uchází 90 lidí. A jsou mezi nimi zajímavá a někdy i kontroverzní jména.

Mezi kandidáty do Rady ČT se objevila řada známých jmen - exministr kultury Ilja Šmíd se přitom současně uchází i o křeslo v Radě Českého rozhlasu. V Radě ČT končí šest lidí, Rada ČRo bude vybírat dva nové členy a mezi uchazeči je mj. i saxofonista Felix Slováček.

Ve křeslo v Radě ČT, které zaručují i slušné přilepšení k živobytí, doufají třeba režisér Aleš Ulm, bývalý senátor Libor Michálek, profesorka a sinoložka Olga Lomová a mnozí další. Celkem jde o 92 uchazečů do Rady ČT a 30 kandidátů na posty v Radě Českého rozhlasu.

„Takhle pálí Guma

Do Rady ČT by rádi zamířili i exposlanec a někdejší hokejový obránce Jiří Šlégr, hrdina z Nagana, u kterého moderátor ČT Robert Záruba vyřkl legendární větu při semifinálovém gólu do sítě Kanady: „Takhle pálí Guma.“

Dnes působí jako generální manažer hokejistů extraligového Litvínova, na poli politiky se již angažovat přestal. Za manželku má Lucii Královou, Miss ČR 2005, brali se v květnu 2015. Poslancem byl Šlégr od května 2010 do června 2013, nejprve v barvách ČSSD, poté přestoupil do neúspěšného projektu expremiéra Jiřího Paroubka LEV 21, kde dělal Šlégr místopředsedu.

Jiří Paroubek pózuje s Jiřím Šlégrem a Lucií Královou Jiří Paroubek pózuje s Jiřím Šlégrem a Lucií Královou | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Jeden bývalý úspěšný sportovec přitom již v Radě ČT sedí - kanoista Martin Doktor, dvojnásobný vítěz z olympiády v Atlantě 1996, je vedle toho sportovním ředitelem Českého olympijského výboru.

Xaver zpražil reportérku ČT: Nekorektní stoka

Luboš Xaver Veselý se chystá v Českém rozhlasu častěji zpovídat prezidenta Miloše Zemana, vedle toho má i svůj vlastní diskuzní pořad. A uchází se rovněž o místo v Radě České televize. 

Loni zaujal tím, jak „proškolil“ reportérku ČT, která se ptala Xavera, zda se mu povedlo ukočírovat premiéra Andreje Babiše (ANO) při rozhovoru v rámci kodexu Českého rozhlasu. „Já nerozumím té otázce,“ začal šít do redaktorky. „Váš pořad Newsroom považuji za velmi nekorektní,“ útočil na pořad ČT, který označil jako odporný.

„Nechápu, kde berete tu drzost se na to ptát,“ útočil Veselý a napadal ČT za „nevyváženou stoku“, kterou o něm údajně odvysílala. Xaver Veselý se bránil, že jeho pořad v rozhlase kodex naprosto naplňoval, mladou reportérku nešetřil a sám se oháněl oceněními, která za svou práci dostal.

Zeman na rozhlase? Není to jisté

Veselý oslavil v prosinci 51. narozeniny. Při příležitosti jeho padesátin mu Zeman poslal gratulaci, ve které uvedl: „Považuji Vás za skvělého člověka a novináře.“ Osobně se však prezident oslavy neúčastnil. Na rozdíl např. od nedávno zesnulého Jaroslava Kubery (ODS).

Zda bude Luboš Xaver Veselý nyní Zemana zpovídat častěji na vlnách Českého rozhlasu, to není jisté. „Já jsem ten poslední článek řetězu, já bych k tomu byl rád, ale neumím na to odpovědět. Zatím má Miloš Zeman pozvání do jednoho konkrétního pořadu, které přijal, a vůbec nevím o tom, že by se projednávalo něco o nějaké další spolupráci,“ řekl Blesk Zprávám moderátor.

Luboš Xaver Veselý Luboš Xaver Veselý | Daniel Černovský

Veselý: Poplatky ať zůstanou

O koncesionářských poplatcích, u kterých se třeba i ze strany Miloše Zemana objevují politické tlaky na jejich zrušení, si Xaver Veselý myslí, že by měly být zachovány.

„Určitě aby zůstaly koncesionářské poplatky zachovány. Dokonce si myslím, že by si lidé za tu službu platili o něco málo víc, pakliže by věděli, že s jejich penězi je nakládáno korektně,“ řekl Blesk Zprávám Xaver.

„Říká se, že ryba smrdí od hlavy, ale já si myslím, že ČT smrdí od Rady,“ podotkl ke svému záměru kandidovat na radního, ve kterém ho podpořilo Centrum pro občanské svobody v čele s Václavem Klausem mladším. „Já pozoruji ČT dlouho a myslím si, že aktuální Rada občany zklamala. A než abych si vyléval srdíčko na facebooku, tak si říkám, že se pro to pokusím něco udělat, aby ČT byla třeba blíž občanům,“ tvrdí.

Za kritikou pořadu Newsroom si stojí. „To, co dělá Newsroom ČT, je ta největší špína, bahno, je to odporná pavlač,“ dodal ostře Xaver v reakci pro Blesk Zprávy.

Michálek a Šmíd: Nové šance

Ekonom a bojovník proti korupci Michálek byl senátorem za Piráty od října 2012 do října 2018 (po výhře nad tehdejším kandidátem ČSSD Stanislavem Křečkem), než v jeho obvodu na Praze 2 vyhrál v roce 2018 Marek Hilšer.

Pokus o restart senátní kariéry učinil Michálek v dubnu 2019 po konci senátorky Zuzany Baudyšové kvůli Parkinsonově nemoci. Ani na Praze 9 však Michálek neuspěl, předčil ho David Smoljak, syn zesnulého legendárního cimrmanovského herce, režiséra a scénáristy Ladislava Smoljaka.

Muzikolog Ilja Šmíd byl ministrem kultury od prosince 2017 do června 2018 v první Babišově jednobarevné vládě. Nestraník za ANO dlouhá léta vedl Pražskou komorní filharmonii a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

Bývalý ministr kultury Ilja Šmíd při rozhovoru pro Blesk.cz Bývalý ministr kultury Ilja Šmíd při rozhovoru pro Blesk.cz | Foto Blesk - Jakub Poláček

Štěpánek šil do „eurohujera“ Moravce

Kontroverzním kandidátem do Rady ČT je naopak Petr Štěpánek. Hudebník a spisovatel, který byl v letech 1994 až 2003 členem a později místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání totiž kritikou na adresu ČT rozhodně nešetří.

Bývalý člen ODS o koncesionářských poplatcích mluví jako o „koncesionářském výpalném“, za bonmot označil svůj návrh podminovat Kavčí hory, zmáčknout knoflík a vyhodit tak Českou televizi do povětří.

Českou televizi přitom označuje za „nereformovatelnou“, kriticky okomentoval třeba i složení hostů v Otázkách Václava Moravce. „Tradičně pestrá diskuse v Otázkách Václava Moravce! Eurohujer a antibrexitář Přibáň, eurohujer, křivopřísežník a převlékač uniforem Pavel, eurohujerka a vrchní evropská cenzorka Jourová a eurohujer a manipulátor s utajeným platem za naše peníze Moravec. Česká televize v kostce,“ napsal loni v listopadu na twitter.

Plat závislý na průměrném platu v ČR

Rada má celkem 15 členů, jejich platy jsou dané zákonem. Předseda rady má ze zákona 1,27násobek průměrné mzdy (ve čtvrtém čtvrtletí 2019 činila 34 105 Kč) a dle současných propočtů si přijde na cca 43 tisíc korun. Místopředseda 1,03násobek průměrné mzdy (cca 35 tisíc korun) a běžný člen 0,8násobek (27 tisíc korun).

Přičíst k tomu lze i občasné odměny. Česká televize výši průměrné mzdy, ze které bude pro rok 2020 vycházet při výpočtu těchto tabulkových platů, zveřejní na konci ledna. Rada ČT v letošním roce zasedala již dvakrát, znovu se sejde 5. února. Celkem bylo i s proběhlými jednáními do konce června naplánováno 10 jednání.

Rada řeší i chyby ve vysílání a stížnosti diváků

Rada ČT vedle jmenování a odvolání generálního ředitele (GŘ) České televize řeší i řadu dalších věcí. „Vyřizování podnětů a stížností je jedním z významných bodů činnosti Rady ČT ve vztahu ke koncesionářům,“ uvádí ČT na svých stránkách.

„Jako zpětná vazba upozorňují na skutečné či domnělé chyby či přehmaty ve vysílání ČT, jejich bezodkladné a zejména kompetentní vyřízení je povinností Rady ČT jako kontrolního orgánu a ovlivňuje důvěryhodnost a respekt Rady ČT. Podle charakteru stížností a podnětů je Rada ČT buď vyřizuje sama, vyžádá si vyjádření od GŘ ČT, případně předá GŘ ke konečnému vyřízení,“ píše se dále.

Rada ČT však neřeší dopisy, které neobsahují celé jméno a úplnou poštovní adresu stěžovatelů, takové totiž považuje za anonymní.

Po kandidátech chtějí lustrační osvědčení

Návrhy na nové členy Rady ČT předkládaly „organizace a sdružení představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy“, jak uváděla výzva šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který naposledy vzbudil rozruch vztyčeným prostředníčkem ve sněmovním sále.

Vondráček sdružení vyzval, aby předkládaly návrhy na členy sněmovnímu volebnímu výboru od 6. do 20. ledna. A zmínil i požadované náležitosti. Mezi požadavky spadlo i to, předložit „ověřenou kopie lustračního osvědčení (osvědčuje bezúhonnost; § 4 odst. 3 písm. c) zákona), které musí být předloženo nejpozději ke dni volby Poslaneckou sněmovnou“. „Není nutno dokládat osobami narozenými po 1. 12. 1971,“ uvádí výzva.

Čisté lustrační osvědčení přitom dokládá, že lustrovaná osoba nebyla v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 příslušníkem SNB či evidovaným spolupracovníkem StB. Alternativou lustračního osvědčení je pak čestné prohlášení s příslibem, že o lustrační osvědčení bylo kandidátem požádáno.

Kandidáti se rovněž zavazují, že nezastávají žádné funkce v politických stranách a hnutích a ani jejich blízké osoby nejsou v pracovněprávních vztazích k ČT či ČRo. Veřejné slyšení kandidátů je v plánu od 4. do 6. února.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lev35 ( 30. ledna 2020 21:03 )

snad už konečně vyrazí z ČT toho křiváka Wollnera co neváhá havloidním žargonem pošpinit památku vyvražděných a vypálených Lidic

cardfalkenau ( 27. ledna 2020 22:12 )

Zrusit radu CT ,odvolat Dvořáka zrusit koncesionářske poplatky.

karambol ( 27. ledna 2020 19:13 )

barda tvuj táta musel být obecný trotl,dobytek něco takového stvořit jako ty!!!

karambol ( 27. ledna 2020 19:10 )

českou skorumpovanou televizi nikdo nepohlída,je tak proh­nilá,­zloděj­ská,kř­ivá,­kde určitá banda zloděju s Dvořá­kem,Mo­ravcem­,dozor­čí radou vytvořili místo veřejné televize veřejný WC!!

iFender ( 27. ledna 2020 17:30 )

Reditel CT soudruh Dvořák propagator "realne demokracie" se na ty nasi televizi "podepsal".Je to takovy Zelenka -Light! Drive se ptali co tomu rekne Moskva a dnes co tomu rekne Brusel.Havel lhal ,kdyz hlasal "Pravda a laska zvitezi" to se nikdy nestane ,protoze Bruselsti liberalove to nedovoli mluvit pravdu.O spravedlnosti nemluve.EU je diktatura.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa