Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hádka o důchodech u Jílkové: Divačka se navezla do ČT, odplatě tleskala i Maláčová

Autor: Sabina Dračková - 
17. ledna 2020
17:50

Pořad Máte slovo se ve čtvrtek večer zaměřil na důchody. A ani tentokrát ve studiu s moderátorkou Michaelou Jílkovou nechyběla výrazná hádka. Jenže tentokrát se jedna z divaček v publiku rozhodla zkritizovat přímo Českou televizi (ČT), že dostatečně neinformuje občany o tom, jak si mají spořit na důchod. Když Jílková stanici hájila, žena ji obvinila, že nedodržuje kodex. Výměna názorů zaskočila hosty ve studiu. Na obranu moderátorky ale reagovali potleskem, tleskala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Michaela Jílková chtěla ve svém pořadu mluvit s odborníky o důchodech, místo toho se ale musela zastávat České televize. Debata o penzích se totiž stočila k tomu, jak jsou lidé ohledně důchodů informovaní a kdo jim má informace poskytovat.

„Stát má dělat osvětu. Stát má informovat své občany o tom, jaké důsledky má eventuálně jejich chování ekonomické,“ řekl svůj názor Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů.

Jako host byl v pořadu Máte slovo i ekonom Michal Pícl z Masarykovy demokratické akademie. Stranický kolega ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) měl hlavně roli obhájce jejích rozhodnutí.

„Byla tady jistá paní ministryně Marksová ze sociální demokracie, která poslala živnostníkům dopisy hromadně, kde právě vyměřovala, a říkala, pokud si nebudete spořit, pokud nebudete platit více do toho systému, budete mít takový a takový důchod,“ přispěl Pícl do debaty další pochvalou ČSSD.

„Předně, každý by měl vědět a od státu by měl dostat informaci, jaký bude asi jeho důchod,“ podotkl ve studiu místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Žena z publika se v pořadu Máte slovo navezla do ČT i moderátorky Michaely Jílkové. Žena z publika se v pořadu Máte slovo navezla do ČT i moderátorky Michaely Jílkové. | Reprofoto ČT

Pak dostala slovo žena sedící v publiku, moderátorka pořadu Michaela Jílková ji vyzvala, aby položila dotaz. Paní Žáčková se ale místo otázky na důchody chtěla vyjádřit k tomu, jestli by měl občany o důchodech informovat stát.

Naštvaná divačka: ČT u důchodů selhává

„Pane Gazdíku, prosím vás pěkně, obraťte se na Českou televizi, co se týče té propagace, protože Česká televize má přece prostor a v tomhle směru naprosto selhává. Ta nepodává vůbec žádné informace,“ zkritizovala žena.

Jílková tazatelce skočila do řeči a upozornila ji, že je právě na České televizi. Moderátorka se důrazně postavila za to, že Česká televize neselhává.

Žáčková, které v pořadu Máte slovo byla jako divačka, se ostře navezla do ČT. Žáčková, které v pořadu Máte slovo byla jako divačka, se ostře navezla do ČT. | Reprofoto ČT

Na to se Žáčková s Jílkovou začaly velmi hlasitě překřikovat slovy „selhává“ a „neselhává“. Žáčková, chtěla svá slova zřejmě umocní, a tak je několikrát zopakovala. „Selhává, selhává a selhává,“ křičela. 

„Neselhává, já vám říkám, že neselhává,“ reagovala podobně vytočené Jílková. Všemu přihlíželi zmatení hosté, kteří přišli debatovat o důchodové reformě, mezi nimi i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Místopředseda STAN Gazdík ze začátku nad hádkou dvou žen neskrýval pobavení.

Místopředsedu STAN Petra Gazdíka (vlevo) hádka zprvu pobavila, když pořád pokračovala, smích ho přešel. Místopředsedu STAN Petra Gazdíka (vlevo) hádka zprvu pobavila, když pořád pokračovala, smích ho přešel. | Reprofoto ČT

Kritička na Jílkovou vytáhla kodex

Ostrou reakci moderátorky si starší dáma zřejmě nechtěla nechat líbit. „Chovejte se podle kodexu, paní Jílková, máte kodex České televize!“ vykřikla Žáčková a výrazně směrem k moderátorce pokynula rukou. To už se přestal smát i Gazdík.

„Já se chovám podle kodexu,“ osočila se Jílková. Jenže s tím Žáčková rozhodně nesouhlasila. „Ne, okřikujete mě a nenecháte mě domluvit,“ vysvětlila tazatelka, co jí vadí. 

Okřikování a skákání do řeči je však něco, co se v daném pořadu objevuje už tradičně. I když v kodexu ČT je uvedena spousta povinností pro její zaměstanance, část o skákání do řeči neobsahuje.

Debata o důchodech se stočila ke kritice ČT. Debata o důchodech se stočila ke kritice ČT. | Reprofoto ČT

„Protože neselháváme,“ měla poslední slovo Jílková, která se ženy ještě zeptala, jestli měla opravdu něco na srdci k důchodům. Na to Žáčková spustila hned několik vět o tom, že přidávání podle procent se jí nezdá spravedlivé. 

„Vy máte všichni strach, protože už se vám blíží důchod, tak máte strach, že na ty vaše vysoké důchody nebude, protože ty s těma nízkejma důchodama už vymírají, víte,“ projevila také Žáčková.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) při hádce v pořadu Máte slovo nasadila zmatený obličej a od střetu odvrátila zrak. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) při hádce v pořadu Máte slovo nasadila zmatený obličej a od střetu odvrátila zrak. | Reprofoto ČT

Ještě před tím, než dala Jílková hostům prostor pro reakci na tato slova, vrátila se ještě ke konfliktu. „Ano, tak já vám děkuji a uznejte, že teď jste si na půdě České televize řekla to, co si v žádné jiné televizi říct nemůžete,“ uzemnila moderátorka ženu z publika. Tím si od většiny lidí ve studiu vysloužila potlesk. Zatleskala jí i ministryně Maláčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dfghjk ( 23. ledna 2020 22:57 )

Paní měla pravdu, jak se něco řekne proti ČT, jílková vyskočí jako čertík z krabičky a nekompromisně hned v zárodku jakoukoliv kritiku zadusí. Namísto toho, aby jako téma svého pořadu zvolila právě fungování médií a ČT především. Neříkám, že chov kuřat v klecích není diskutabilní, ale že by se to mělo řešit dřív než fungování médií v demokratickém státě, to si tedy nemyslím.

marmat ( 18. ledna 2020 18:19 )

lync:
NEKO­UKAT­/NEZÍ­RAT/VYP­NOUT

Rybiz ( 18. ledna 2020 17:59 )

Je jisté že vláda nepotřebuje žádné důchodce pěkně odmakat a šup do futralu řeči o zvyšování věku dožití jsou k pláči,asi tak.

zlomirek ( 18. ledna 2020 17:41 )

Drží ruku na ní "Rejžková"...

zlomirek ( 18. ledna 2020 17:39 )

To má skoroprezident kavárník Drahoš... a plat senátora k tomu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa