V první den nového roku 2020 si nejvíce lidí pustilo televizní obrazovky po osmé hodině večerní, kdy Česká televize vysílala premiérový díl své minisérie Marie Terezie. Sledovalo ho 1 milion a 516 tisíc dychtivých diváků, kteří se touto poutavou formou dozvěděli něco málo o jedné z nejznámějších vladařek. Své příznivce si příběh buclaté císařovny získal nejenom kvůli nádherným kostýmům, honosným exteriérům a interiérům, ale také pro líbivé obsazení.

To se však nakonec stalo tak trochu trnem v oku všem, co si v hlavní roli zamilovali Rakušanku Marii-Luisu Stockingerovou (27). V pokračování ji totiž po boku o 17 kilogramů „lehčího“ Vojtěcha Kotka (31) alias Františka I. Štěpána Lotrinského nahradila o dost vyspěleji vypadající Stefanie Reinspergerová (31). „Na novou herečku jsem si musela chvíli zvykat, ale jinak jsem nemohla odtrhnout oči,“ přiznala například jedna dáma na oficiálním instagramovém účtu České televize.

„Myslím si, že je to určitě pro všechny velmi obohacující, krásně i vtipně pojaté (od kostýmů přes lokaci až po herce), avšak jediné, co neladí mému oku, je od tohoto třetího dílu samotná Marie Terezie. Beru na vědomí, že je to myšleno, že dozrála v ženu. Návaznost od 2. do 3. dílu je ovšem značně neuspokojivá, poněvadž Marie Terezie se jako jediná změnila. Také najednou nenosila paruky. Díky tomu to na mě spíše působí jako dvě odlišné série,“ podrobila další divačka koprodukční projekt nemilosrdné kritice.

Jinak však převažují kladná hodnocení. Všichni se již krátce po odvysílání těší na další díl a oceňují kvalitní scénář. „Pojmout 40leté panování do časového limitu příběhu je opravdu mistrovské dílo. Vybraní protagonisté, tvořící příběh naší historie jsou, pro mě, autentičtí. Moc děkuji za zážitek, který mne přinutí se hlouběji začíst v kronikách,“ svěřila se třeba jedna žena na facebooku ČT.

Mnozí si zase pochvalují herecké výkony výše zmiňovaného Kotka, jemuž historické kostýmy i obrovské barokní paruky skutečně sluší, a Zuzany Stivínové (46) v roli jeho tchyně, tedy rázné matky Marie Terezie. „Udržuje kvalitu! Jsem moc ráda, že se něco takového točí, historické filmy a seriály jsou u nás nedostatkové zboží!“ zaznívají nadšené ohlasy.

Na druhém místě sledovanosti se pak umístil Novoroční projev předsedy vlády, který Česká televize trochu nečekaně zařadila do programu před Marií Terezií, hned po zprávách. Dívalo se na něj proto přes milion diváků. Oba pořady za sebou daleko nechaly například pohádku Řachanda, na kterou vsázela Nova a kterou si pustilo (v porovnání s Marií Terezií „jen“) 859 tisíc lidí, český snímek Teorie tygra s 824 tisíci lidí starších 15 let, a komedii Manžel na zkoušku, co dávala Prima. Snímek s Annou Farisovou (43) vidělo 494 tisíc diváků.

VIDEO: Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy

Video
Video se připravuje ...

Vojta Kotek: Netušil jsem, že člověka mohou bolet vlasy 

Fotogalerie
59 fotografií