Tvůrci z České televize v příběhu o slavné panovnici Marii Terezii, jenž loni končil její korunovací uherskou královnou, navázali dalšími dvěma díly. Role režiséra se opět ujal Rumun žijící v Los Angeles Robert Dornhelm (71). „Obvykle nerad s něčím pokračuji, ale když přišla příležitost opět točit Marii Terezii, souhlasil jsem. I když kostýmy či scenerie zůstávají stejné, vše ostatní je nové,“ přislíbil režisér.

Výměna císařovny

Původní křehkou rakouskou herečku Marii-Luisu Stockingerovou (27) nově vystřídala o pět let starší robustní krajanka Stephanie Reinspergerová (31), děj pokrývá období let 1741 až 1743, kdy probíhaly války o habsburské dědictví, a bylo třeba mít císařovnu už zralejší a »ženštější«.

Óda na Čechy

I když bylo pro herečku natáčení s Českou televizí premiérou, oblíbila si naši vlast i naše herce. „Máte velké štěstí, že zde máte takovéhle úžasné herce, my u nás takové nemáme,“ překvapila svým výrokem.

„Tento projekt pro mě tolik znamená. Dokázala jsem pracovat s tolika úžasnými herci a skvělými lidmi. Děkuji vám všem za ty týdny tvrdé práce, dlouhé, zábavné noci a dny a za to, že se o mě tak milujícím způsobem staráte,“ pěla krátce po Vánocích ódy na natáčení v Česku.

První minisérii viděli vedle českých a rakouských diváků také na Slovensku, v Maďarsku, ve skandinávských zemích, ve Francii, Německu či Itálii. 

Pohublý Štěpán

O 17 kg hubenější se nyní objevil v pokračování minisérie Marie Terezie Vojta Kotek coby František Štěpán, který nyní působí vedle nové, už korpulentnější císařovny jako střízlík.

Vkus na nevěsty

Vojta Kotek si spolupráci se Stephanií nemohl vynachválit. „Pan režisér se mi ve výběru žen vždycky trefil do vkusu. Měl by mi radit i v osobním životě!“ řekl herec.

Video: Seriál Marie Terezie, takhle se bojovalo o herecké obsazení

Video
Video se připravuje ...

Seriál Marie Terezie, takhle se bojovalo o herecké obsazení Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
42 fotografií