V předchozí dvoudílné minisérii se Marie Terezie stala uherskou královnou. Nové epizody tak budou sledovat její cestu na český trůn. 

Samotné natáčení trvalo 46 dní a zavedlo filmaře do Valtic, brněnského Mahenova divadla, do Vídně, Prahy a také na barokní zámek v Kroměříži i zámky v Jaroslavicích a v Českém Krumlově. Tam všude se pohybovaly postavy nového seriálu odehrávajícího se v době po roce 1741, kdy se vedly války o rakouské dědictví.

Nová královna

Jedna z nejvýraznějších ženských postav evropské historie se v novém pokračování ocitá ve velkém nebezpečí. Hrozí jí, že prohraje nejen válku o dědictví habsburského rodu, ale i bitvu o své manželství…

A protože královna musela vypadat o nějaký rok starší, původní představitelku Marie Terezie, Marii-Luisu Stockingerovou (26), nahradila její krajanka, Rakušanka Stefanie Reinspergerová (31). „Tahle role pro mě byla výzva. Marie Terezie byla svým způsobem »vyvrhel« tehdejší společnosti, jako žena musela vést vekou říši. I přes nesporné negativní vlastnosti ji ale prostě musíte milovat,“ přibližuje svoji postavu herečka.  

Jelikož se jedná o koprodukční projekt, na natáčení bylo slyšet angličtinu, češtinu, němčinu i maďarštinu. „Zvykla jsem si na to velmi rychle. Dokonce jsem se na to těšila, na tu neuvěřitelnou směsici řečí. Bavilo mě to. A věřte, že jsme se všichni dokázali dorozumět i beze slov,“ líčí herečka.

Jazykový galimatyáš 

To potvrzuje i její manžel, úspěšný obchodník František Štěpán Lotrinský, kterého opět ztvárňuje Vojtěch Kotek. „Byl to takový babylon. Mluvil jste na někoho česky a on vám odpovídal německy. Do toho přišel Maďar a znovu jste to všechno probrali anglicky.“

Na svou novou choť si herec zvykl velmi rychle, dokonce byl rád, že právě ona v castingu zvítězila. „Hned poprvé, když jsem Stefi viděl na kamerových zkouškách, kde se hledala nová představitelka hlavní role, mi bylo jasné, že to je ona. S Marií Terezií mají něco společného – když promluvila, tak jsem měl pocit, jako by skrz ni mluvila celá monarchie. Je znát, že se o celou tu historii zajímala,“ říká Kotek.

Cizí jazyk sice pro nikoho na place nepředstavoval problém, ale od všech to prý vyžadovalo pekelné soustředění. „Když hrajete v češtině, stačí si pamatovat jen poslední větu kolegy, abyste věděli, kdy skončí jeho monolog. Nebo to zkrátka poznáte, reagujete na daný dialog. Navíc většinou když s někým mluvíte, tak odpovídáte i výrazem ve tváři, nejen slovy. Ukazujete momentální pocity. Jako postava tak musíte všechno vědět a všemu rozumět. Asi nejlepší je se na ten cizí jazyk tolik neupínat a nebát se ho. Nakonec zjistíte, že není důležité se soustředit na slova, ale na člověka před vámi a na to, co vyjadřuje. Podle toho poznáte, kdy zareagovat,“ odhaluje svoje poznatky Kotek.

Zrozen pro obchod 

Před dvěma lety, kdy se natáčení rozjíždělo, toho Vojtěch Kotek o historii a Františku Štěpánovi načetl hodně. „Snažil jsem se vypátrat co nejvíc informací, ale bylo to docela složité. Překvapilo mě, jak moc se ho ty dějiny snaží zatajit, protože bez něj by to Habsburkové měli podstatně komplikovanější. Na druhou stranu mu »žít v pozadí« vyhovovalo. Měl jsem pocit, že ho ten protokol svazuje, vůbec to k životu nepotřebuje a nechce to,“ odhaluje svou postavu Františka Lotrinského, ze kterého se posléze stává velký hráč na politickém poli. Velmi obstojně se rozšiřuje i jeho obchodní působení. A to vnáší nové situace i do manželství hlavních hrdinů.

Čtyři světy

V dalším pokračování historického filmu, na jehož natáčení se podílí čtyři evropské země (Rakousko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika), se objeví i další čeští herci. Zuzana Stivínová (46) opět diváky zaujme jako Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbüttelská. „Jsem nadšená z toho, že jsem se přesunula do roviny veselé vdovy. Můžu s ostatními manipulovat a při tom se veselit. Dokonce moje postava méně pije… Je to zábava a přitom skvělá práce, za tu roli děkuji.“

To slovenské herečce Zuzaně Mauréry (50) v ději přibyl další syn a také trochu víc zloby. „Jsem nepříjemnější, a to se mi líbí. Užívám si krásné kostýmy a kvůli nim se vyplatí snášet i to příšerné vedro, které v nich je. V padesáti si můžu hrát na princeznu, což si patřičně užívám. Jsem ráda, že můžu být zase při tom,“ prozrazuje filmová Alžběta Charlotta Orleánská. 

V tom jí přitakává další slovenská herečka Táňa Pauhofová (35), která se postarala o postavu Elizy Fritzové. „Na place je velmi přátelské prostředí. Jsem z Bratislavy, tak je pro mě tohle natáčení takový malý fakultativní výlet. Při práci si ještě užiju hrady, zámky, krásná místa a pak jedu zpět.“

I monarcha je jen člověk 

Celé natáčení si herci užívají v honosných šatech, bílých parukách a s lokaji po boku. Proto je důležité udržet postavám také lidskou tvář. „Těžké je zůstat herecky autentický. I panovníci jsou jen lidé. Musíte to nějak vybalancovat mezi tím, co je ve scénáři, a tím, co vyžaduje režie a co do toho vnášíte vy. Musíte o těch postavách neustále přemýšlet jako o lidech,“ uzavírá vyprávění Vojtěch Kotek. 

Rekordní Marie Terezie

Dvoudílný velkofilm rozhodně splnil ambice, které jeho tvůrci měli. První díl sledovalo 2,040 diváků, druhý přilákal k obrazovkám České televize ještě víc očí, vidělo jej 2,157 milionu diváků. Stejně tak film sbíral úspěchy i na Slovensku, kde jej sledovalo víc než 772 tisíc lidí. V Česku, Rakousku a na Slovensku viděly Marii Terezii dokonce více než čtyři miliony diváků.

Fotogalerie
56 fotografií