Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Poprava ČT a Zemanův slintoš“ Soukup, čílil se radní. Televizní radě hrozí odvolání?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. února 2019
05:02

Jsou Rada ČT a potažmo i šéf veřejnoprávní televize Petr Dvořák v ohrožení? V případě, že by poslanci nadvakrát neschválili některou z projednávaných výročních zpráv o hospodaření ČT, mohou celou radu odvolat. A nová rada pak „svrhnout“ i televizního ředitele. Kdo dnes radu tvoří? Řídí ji někdejší chartista a zkušený novinář z BBC i Svobodné Evropy Jan Bednář. Pod sebou má mj. olympijského vítěze Martina Doktora, exposlankyni KSČM Ivanu Levou či Zdeňka Šarapatku, který varuje před „popravou ČT“.

Poslanci dál odkládají projednání, resp. schválení výročních zpráv ČT, ke kterým se ve Sněmovně vedou vášnivé debaty. Na konci ledna řešila Sněmovna zprávu za rok 2016. „Já věřím, že zpráva v sobě nemá nic relevantního, co by zpochybňovalo závěry Rady České televize (...) Veřejnoprávní televize plní úkoly vyplývající ze zákona o České televizi,“ hájil ČT zpravodaj zprávy Petr Dolínek (ČSSD).

Minulý týden si pak právě Dolínek postěžoval na další průtah v projednávání zpráv o ČT. „Poslanci SPD, KSČM a ANO před chvílí rozhodli, že se na svém zítřejším jednání nebude Sněmovna zabývat zprávami o činnosti a hospodaření ČT. Boj proti veřejnoprávním médiím tak v plné síle pokračuje. Slibuji, že ČSSD neuhne. Česká televize musí zůstat nezávislá!“ vzkázal Dolínek.

Nejen kolem ČT a jejích výročních zpráv, ale i kolem samotné Rady ČT je tak nyní pořádně rušno. Právě otázka jejího odvolání se přitom nyní vznáší ve vzduchu.

15 členů televizní rady

„Poslanecká sněmovna může Radu odvolat, neplní-li Rada opakovaně své povinnosti stanovené tímto zákonem, nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí Výroční zprávu o činnosti České televize nebo Výroční zprávu o hospodaření České televize,“ stojí v zákoně o ČT 483/1991 Sb., naposledy novelizovaném v roce 2011, dle kterého je ČT právnická osoba hospodařící s vlastním majetkem.

Taktéž podoba Rady ČT, kontrolorů, kteří bdí nad děním ve veřejnoprávní televizi a kteří stejně jako ona neunikají občasné kritice, je dána tímto zákonem. Rada rozhoduje přitom mj. i o setrvání či třeba odměnách generálního ředitele ČT. Má 15 členů volených ve Sněmovně na šest let. Každé dva roky se obměňuje třetina členů. 

Rada ČT má ve své působnosti jmenování i odvolání generálního ředitele, kterým je dnes Petr Dvořák. Rada řeší i případné stížnosti na ředitele, vedle toho však především schvaluje rozpočet, přehled pohledávek a závazků i účetní závěrku ČT a kontroluje „účelné a hospodárné využívání finančních zdrojů a majetku České televize podle schváleného rozpočtu“.

Komunista kritizoval „královské honoráře“

Je to právě Rada ČT, kdo poslancům, kterým se ze své činnosti zodpovídá, předkládá výroční zprávu o činnosti a hospodaření ČT. A tak se i ona dostala pod palbu kritiky ve Sněmovně.

„Rada ČT každoročně odklepává odměnu generálnímu řediteli podle manažerské smlouvy až desetinásobek jeho měsíční mzdy, podotýkám k platu, který činí od roku 2017 a navýšený byl naposledy nedlouho po schválení předmětné výroční zprávy Radou ČT na 242 000 korun měsíčně. Obdobně královsky není v České televizi honorován přirozeně sám. Podotýkám pro vaši informaci, že plat plus uvedené roční odměny dělají z generálního ředitele veřejnoprávního média lépe honorovanou osobu, než je samotný prezident České republiky. Zeman bere pouze 252 000 korun. V uvozovkách pouze,“ zaútočil ve Sněmovně poslanec Jiří Valenta (KSČM).

Šarapatka: Poprava ČT a „Zemanův Slintoš“

Na to ostře reagoval Zdeněk Šarapatka z Rady ČT, podle kterého se dnes vede lítý boj o budoucnost České televize. Publicista Šarapatka je bývalý člen ČSSD, který má zkušenosti s vedením kabinetů někdejších předsedů vlád Miloše Zemana a Stanislava Grosse. Úřad vlády opustil za Zemana na protest proti jeho praktikám a to i v souvislosti s někdejší aférou Olovo a diskreditačním materiálem proti Petře Buzkové.

Do Rady ČT byl zvolen v září 2015, dnes patří k ostrým kritikům prezidenta Zemana. Dění kolem schvalování výročních zpráv ČT na svém facebooku komentoval neméně ostře: „Ve Sněmovně se právě vede první část lítého boje o Českou televizi. Projednávají se tu zprávy o její činnosti a hospodaření. Dvojí neschválení = odvolání Rady ČT a odchod generálního ředitele televize. Otevírá se tak cesta k úplnému ovládnutí reálně jediného svobodného a veřejnoprávního média v zemi majitelem politického hnutí, Hradem, bolševiky a ruskou propagandou. Zuřivě tu vystupují zejména komunisté a nácci.“

Upozornil i na údajný anonym kolující v poslaneckých lavicích k hospodaření ČT. „Jde v podstatě o zvací dopis č. 2, tentokráte k likvidaci veřejnoprávní televize. Argumenty v anonymu pak jako by z oka vypadly vysloveným lžím a manipulacím Zemanova slintoše z Barrandova,“ zkritizoval Šarapatka majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, který se do kritiky ČT i její Rady zapojuje vehementně ve vlastních pořadech.

Podle Šarapatky jde nyní o to, „popravit jedinou svobodnou, skutečně nezávislou veřejnoprávní televizi v zemi a nakonec ji zestátnit a podřídit Burešově vládě“.

Útoky na ČT i její radu narůstají

Komunista Valenta se ve Sněmovně během svého ostře kritického příspěvku k ČT odvolával rovněž na slova někdejšího člena Rady ČT Radka Mezuláníka o tom, že „v České televizi selhává nakládání s veřejnými prostředky a Rada České televize kontroluje pouze to, co vedení dovolí“.

I Rada ČT tak čelí ve Sněmovně stupňujícím se útokům, stejně jako veřejnoprávní televize jako taková. Samotní poslanci nemohou být členy rady. Radní pak nemohou zastávat v ČT jiné funkce, ani v nich mít své osoby blízké.

Rada ČT dohlíží samozřejmě i na další věci včetně plnění Kodexu ČT a schvaluje též dlouhodobé plány programového, technického a ekonomického rozvoje. Na letošních zasedáních tak stihla projednat mj. programová schémata ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport i ČT :D pro rok 2019 či zprávu o činnosti provozu televize v Praze za loňský rok a plánů pro rok 2019 včetně správy vozového parku či výměny vzduchotechnických jednotek a rekonstrukce střech či WC na Kavčích horách.

V čele emigrant a syn vězněné mluvčí Charty 77

Rada ČT má přitom být nezávislým orgánem. V jejím čele stojí tři a půl roku předseda Jan Bednář (66), zkušený novinář, který před sametovou revolucí vystudoval Oxford a působil jako člen československé redakce BBC v Londýně. Později po revoluci pracoval v Rádiu Svobodná Evropa či v Českém rozhlasu. Má za sebou však i kratší intermezzo v podobě angažmá v Kanceláři prezidenta republiky na přelomu let 1992 a 1993, kde byl mluvčím za Václava Havla.

Bednář je synem disidentky a mluvčí Charty 77 Otky Bednářové (91), spoluzakladatelky VONS, známé televizní a rozhlasové redaktorky a ženy, kterou pronásledoval, stíhal a na tři roky nepodmíněně odsoudil totalitní režim. Ve vězení bojovala i se zdravotními potížemi se slinivkou, opouštěla jej po roce a půl ze zdravotních důvodů. „Když ji pustili, tak vážila 47 kilo a vypadala skutečně jako lidi, kteří přišli z koncentráku, úplně vyhublá. Já si myslím, že ji pustili proto, že se báli, že jim tam umře, ono to skutečně mohlo tak dopadnout. Mně taky vyhrožovali, že mě zavřou, samozřejmě to bylo mnohokrát,“ řekl v ČT Bednář.

Bednářovou vyznamenal Václav Havel Řádem T. G. Masaryka III. třídy. Sám Bednář podepsal Chartu 77, následně byl vyloučen z VŠE a za komunistů pracoval i jako noční hlídač či strojník ve vodárně. Byl mnohokrát vyslýchán a zadržován na 48 hodin ve vazbě. „Jednou nás vyslýchali, jestli třeba nevíme něco o připravované teroristické akci a takové. Vymysleli si nějaký nesmysl, my jsme samozřejmě nic takového nedělali, ale oni si tu záminku našli a StB pracovala,“ řekl Ústavu pro studium totalitních režimů.

Do Velké Británie emigroval v létě 1982 a musel se vzdát (dočasně) československého občanství. Za svou činnost získal Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2011. Členem Rady ČT je od března 2014, mandát mu tak končí příští rok na jaře. Předsedou se stal při volbě v červnu 2015. 

Olympijský šampion, kněz i exposlankyně

Ze jmen dalších radních, kteří spolu s Bednářem dohlíží na ČT, vynikne na první pohled hned několik členů. Od července 2017 je členem rady Martin Doktor. Hrdina z olympiády v Atlantě, kde v roce 1996 vybojoval dva nejcennější kovy. Po konci kariéry působil jako trenér, vedl i českou reprezentaci. Je sportovním ředitelem Českého olympijského výboru.

Poslanci do rady zvolili v březnu 2014 společně s Bednářem i exposlankyni KSČM Ivanu Levou (ve Sněmovna působila v letech 2002 až 2013) či filozofa Michaela Hausera. Od března 2015 jsou členy rady režisér a scenárista Jiří Kratochvíl či psychiatr, řeckokatolický kněz, ale též bývalý člen KDU-ČSL a později TOP 09 a někdejší krajský zastupitel na Vysočině Jaroslav Maxmilián Kašparů, který je rovněž členem sekce pro hypnózu České lékařské společnosti či členem Klubu českých skeptiků Sisyfos.

V radě usedl i někdejší příslušník SNB

Zbývajícími členy Rady ČT, o jejichž osud se nyní také hraje, jsou mediální manažer a někdejší ředitel Reader′s Digest Výběr pro střední Evropu Luboš Beniak, novinář Vratislav Dostál, dramatik a scenárista Vlastimil Venclík a loni v červnu zvolený služebně nejmladší člen Vladimír Karmazín, který byl za komunistů členem KSČ a příslušníkem SNB, po revoluci pak mj. šéfem brněnského studia ČT, jejím provozním ředitelem a později vedoucím kanceláře generálního ředitele ČT za někdejšího ředitele Jiřího Janečka.

Místopředsedy rady jsou její bývalý šéf Jaroslav Dědič, novinář, který působil i jako tiskový mluvčí někdejšího Sobotkova ministerstva financí, podnikatel v oblasti reklamy René Kühn a antropolog a publicista Tomáš Samek. Zkušenosti s politikou má i radní a vysokoškolský pedagog Daniel Váňa. V minulosti působil jako mediální analytik a PR konzultant pro ODA či později KDU-ČSL, v roce 2014 byl ředitelem komunikace hnutí ANO. Působí na VŠE v Praze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 21. února 2019 10:01 )

Prosím někoho kdo mi poradí jak zrušit poplatky s politických duvodu!

hradnihulnat ( 19. února 2019 16:03 )

Bleju dobře, bleju rád, jsem zdendakk ten malý smrad. Nicků mám jak máku, rád se šťourám v zadku(pokud možno v cizím). Jentakjen mi nedala, strašně mě tím zklamala. Nemám práci, nemám ženu, kluky už jsem zkoušel též, a když žádnou neuženu, tak je tady diskuse. Celé dny a celé noci, od večera do rána, nadávám tu na Zemana, jako malý retarda. Příspěvků mám asi deset, točím já je dokola, intelektem neoplývám, myšlenky jdou ze zdola. Anonymně na diskusi silný jsem jak Bivoj, v realitě na mou duši jsem jen hloupý tykvoň.

avina ( 19. února 2019 15:31 )

Slintoš,doslovně,je projev odesákotopa Pospíšila. Pusu má plnou slin ,až šišlá. Jeho partner Moravec ho špatně vyškolil.

ferryx ( 19. února 2019 15:17 )

Šarapatka by měl za ty své neomalené kecy dávno vyletět. Je s podivem, že nikoho nezajímá, jak ČT nakládá se svěřenými prostředky, jak tajně uzavírá různé smlouvy, které nelze kontrolovat. Některé křiklouny, včetně Šarapatky zajímá všechno okolo, jen ne to hlavní. A je jen dobře, že se konečně ozvaly hlasy, kterým ta lumpárna vadí. To ale nemá nic společného s ohrožením demokracie. Demokracie, neznamená zlodějna, pane Šarapatko.

bombarder1 ( 19. února 2019 14:51 )

Ja pozerám Soukupa na TV Barrandov a slintoš nie je. Slovný prejav lepší ako mnohí v ČT vrátane slnečného Moravca. Český prezident Zeman je v pohode. Môže si používať žartíky, lebo neryžoval na štáte, čo sa nedá povedať o opitom Kalouskovi. ČT nie je verejnoprávna. Nevie rozlíšiť ani utečenca od migranta. Tam správy môže moderovať aj Františka z Blesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa