Zužitkujte dýni do posledního semínka! 3 tipy jak na to!
-
Dýňová sezóna je vplném proudu. Na dýně narazíte snad v každé prodejně potravin a nesmí chybět na žádných trzích. Pokud patříte mezi ty, kteří si na ni »netroufnou« , tak pro vás máme návod, jak ji celou zužitkovat, pochutnat si a nic zbytečně nevyhodit!
- 1.
Semínka nevyhazujte a usušte
Většina receptů na dýňové pochoutky začíná tak, že máte rozkrojit dýni a vydlabat semínka. A ta pak končí v koši. Ale věděli jste, že pokud usušíte v troubě, můžete si nich udělat parádní pochoutku večer k televizi?
Jak na to: Jednotlivá semínka vyberte, očistěte od dužiny a následně propláchněte důkladně vodou. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dávejte si pozor, aby se nepřekrývala. Pečte je asi hodinu ve troubě vyhřáté na 200 °C (nezapomínejte je občas promíchat), dokud neoschnou.
- 2.
Dýňová polévka s vanilkou
Kdo by dnes neznal dýňovou polévku. Zkuste experimentovat a místo té klasické udělat variantu s vanilkou.
Potřebujete: ● 1 kg dýně Hokkaidó (ta se nemusí loupat) ● 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru ● 150 ml smetany ke šlehání ● 100 ml bílého vína ● 2 lžíce másla ● 2 lžíce medu ● 1 vanilkový lusk ● sůl a čerstvě mletý pepř
Jak na to: Troubu si nastavte na 160 °C. Dýni rozřízněte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kusy. Na plech, kam jste si už dali pečicí papír, přendejte nakrájenou dýni. Přidejte nakrájené máslo a zakápněte medem. Takto pečte asi 1 hodinu (poznáte to jednoduše – dýně bude měkká).
V hrnci si pak smíchejte vývar a upečenou dýni a vše dohladka rozmixujte. Pak následuje smetana a víno, následně to dochuťte solí a pepřem a na závěr přidejte vanilkový lusk (ten nejdříve rozkrojte, vyškrábněte semínka a oboje, tedy jak lusk, tak i semínka přidejte do polévky). Polévku přiveďte k varu, nechte chvilku probublat, pak vyndejte lusk a můžete ji rovnou podávat!
- 3.
Vytvořte si doma dekoraci
Další možností, jak dýni zužitkovat, je vytvořit si z ní podzimní, nebo pro někoho halloweenskou, dekoraci. Tedy odříznout dýni vršek, důkladně ji vydlabat a následně vykrájet do potřebných tvarů. Pokud si nevěříte, tak si můžete předem na dýni nakreslit fixou vše, co plánujete vytvořit.
Tip č. 1: Abyste zabránili vysychání dýně, doporučuje se vytřít ji zevnitř a všude, kde jste do ní řezali, vazelínou.
Tip č. 2: Chcete-li, aby vám dýňová dekorace vydržela co nejdéle, doporučuje se postříkat ji jak zevnitř, tak i zvenku dezinfekčním prostředkem proti plísním (klidně tím, který používáte v koupelně). Nechte ho 20 minut působit a pak otřete. Pozor! Pokud ale máte doma malé děti, které by s dýní mohly přijít do kontaktu, tento krok vynechte.