Loupání vajíček není velká věda, přesto někdy může dát ruční odstraňování skořápky docela zabrat. Existují přitom i jiné, mnohem praktičtější způsoby. Uvidíte, že tyhle fígle oceníte.
Jak uvařit vejce natvrdo, aby se dobře loupala
Proč nejdou oloupat vajíčka? Možná se chyby dopouštíte už př vaření. Zde je několik důležitých rad, díky kterým bude následné loupání snadné.
1. Čím čerstvější vejce, tím hůře se loupají.
2. Vejce vložte do vroucí vody, které má být v hrnci zhruba 5 cm nad vajíčka.
3. Pokud přidáte jednu lžičku jedlé sody při vaření, zvyšíte pH bílku a ten se následně méně lepí na skořápku.
4. Vejce natvrdo vařte ve vroucí vodě zhruba 9 až 10 minut. Rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. A když to hodně přeženete, bude žloutek zelenošedé barvy.
5. Zásada naprosto zásadní: loupejte pouze vychlazená vejce!
4 tipy, jak oloupat vejce natvrdo
1. Prudké zchlazení
Jakmile vejce uvaříte, slijte z nich vodu a do hrnce místo ní napusťte co nejstudenější. Ještě lepší bude, když přidáte i několik kostek ledu. Vejce potřebují totiž zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Vejce by se tak zbytečně vysušovala. Vajíčka nemusíte vychladit úplně, bohatě postačí jedna až dvě minuty. Ledová voda také vajíčko uvnitř smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem. Skořápku poté oloupete mnohem jednodušeji.
2. Válení
Poté, co budou vajíčka dostatečně vychlazená, vyjměte je a klepněte oba konce vajíčka například o kuchyňské prkénko. Potom vajíčko položte a s dlaní na něm ho poválejte dopředu a dozadu. Vznikne síť rozlámané skořápky, a ta už půjde lehce dolů. Použijte k válení přiměřenou sílu tak, abyste vajíčko úplně nerozmačkali.
3. Pod tekoucí vodou
Vajíčka loupejte pod tekoucí vodou, to je další osvědčená rada! Pokud se skořápkou zápasíte, studená tekoucí voda vám pomůže oddělit skořápku od vejce. Možná si říkáte něco o plýtvání vodou, ale chcete si přece ulehčit práci a hlavně získat drahocenný čas! Jednou za čas se to nezblázní.
4. Samoloupání ve sklenici
Díky tomuto kuchyňskému triku se natvrdo uvařené vejce oloupe prakticky samo. Stačí nalít do cca třetiny sklenice vodu, do ní vhodit vajíčko a sklenici zakrýt dlaní nebo zašroubovat víčkem. Pak už jen nádobou několikrát pořádně zatřeste. Skořápka od vajíčka doslova sama odskočí. Vy pak ze sklenice vyndáte krásně holé vajíčko. Vyžaduje to však praxi, abyste vajíčka při třesení nepoškodili.
Loupání pomocí lžičky
Poslední šikovnou metodou je loupání pomocí čajové lžičky. Nejprve naklepejte širší stranu vajíčka a prsty odloupněte kousek skořápky. Vezměte do ruky lžíci a několikrát s ní poklepejte na širší konec vařeného vejce. Tímto rozbijete skořápku a prorazíte vzduchovou bublinu. Pak si vezměte lžičku a opatrně ji vsuňte mezi skořápku a vejce a pomalu jeďte po celém obvodu vajíčka tak, aby se vám podařilo vyloupnout ho ven. Nakonec vejce případně dočistěte a máte hotovo.