Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomerančovou kůru nevyhazujte. Takhle vám doma ještě poslouží!

/
  • (iStock)
    16. prosince 2019 ● 06:00

    Šťavnaté ovoce plné vitamínů si dopřáváme ve velkém hlavně v zimním období. Slupky z pomeranče ale skončí pokaždé v koši. A to je velká škoda, protože se dá v domácnosti skvěle využít!

    Možná jste doteď měla pomerančovou kůru za odpad a nenapadlo vás, že by vám mohla být nějak užitečná. Po přečtení článku ale možná změníte názor a slupky ještě dál využijete. Budete překvapená, kde všude najdou uplatnění. Vyzkoušejte následující fígle.

  • 1.

    Provoní skříně a prádelníky

    pomeranč
    Autor: iStock

    Neutrácejte zbytečně za voňavé sáčky, které mají provonět vaše prádlo. Vytvořte si vlastní a vyjdou vás na pár korun. Stačí si pořídit několik malých látkových pytlíčků, které naplníte nasušenou a rozemletou kůrou. Plátěné pytlíky můžete rozmístit jak mezi prádlo a oblečení, ale také po bytě na místa, kde vás netrápí zápach, ale chcete jen příjemně osvěžit vzduch. Má to i další bonus. Tyto sáčky díky obsažené silici fungují i jako odpuzovače šatních molů.

    Náš tip: Nechte slupky vysušit - ideálně na sluníčku. Pokud ta možnost není, například během podzimu a zimy, proces sušení můžete urychlit tak, že kůru rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení a sušíte v troubě. Při teplotě do 100 °C po dobu 25–30 minut.

  • 2.

    Zničí zápach z bot

    pomeranč
    Autor: iStock

    Pomerančová slupka vám taky pomůže, pokud se po vyzutí z bot šíří po okolí nelibý odér. Pomerančovou kůru z čerstvě naloupaného pomeranče zabalte do papíru na pečení nebo dejte do prodyšného plátěného sáčku a vložte do bot na 24 hodin. Během této doby do sebe pomerančová kůra nejen natáhne nežádoucí pachy, ale současně vaše boty provoní svěží vůní.

  • 3.

    Odpuzuje hmyz

    pomeranč
    Autor: iStock

    Zatímco nám vůně pomerančů a citrusových plodů lahodí, mravencům, mouchám a komárům se obsažená silice limonen nelíbí. Proto nemusíte při odpuzování obtížného hmyzu používat chemické prostředky. Nastrouhejte čerstvou (nesušenou) pomerančovou kůru a vytvořte malé hromádky na místech, kde se hmyz často vyskytuje. A aby vásv létě komáři nepoštípali, můžete potřít holou kůži rubovou stranou čerstvé pomerančové kůry. Pokud vás trápí mravenci, dejte čerstvě oloupanou pomerančovou kůru z jednoho většího pomeranče do mixéru, zalijte dvěma decilitry vody a rozmixujete. Vzniklou směs nalijte přímo do mraveniště nebo na cestičky, kudy nejčastěji chodí.

  • 4.

    Vyčistí mikrovlnku

    pomeranč
    Autor: iStock

    Napadlo vás někdy, že byste mohla vyčistit mikrovlnou troubu jinak než použitím chemických prostředků? Pokud ano, máme pro vás skvělý tip! Lze to pomocí citrusů. V případě pomeranče stačí kůru vložit do misky, zalít vodou a tu následně umístit do mikrovlnky. Poté misku s kůrou a vodou nechte „ohřívat“ cca 7 minut, pak misku vyjměte a za pomoci hadříku otřete vnitřní část spotřebiče. Oproti běžným způsobům čištění je to ekologické. Navíc mikrovlnka není pak cítit čisticími chemikáliemi, jejichž výpary by se vám mohly dostat do jídla.

  • 5.

    Odstraňuje šmouhy a skvrny

    pomeranč
    Autor: iStock

    Máte i po umytí na sklenicích nepěkné šmouhy? Pak můžete zkusit do myčky vložit pomerančovou kůru a uvidíte, že vás žádné šmouhy na sklenicích už nikdy trápit nebudou. Pokud vás štvou nevzhledné vodní skvrny na kovových předmětech, oleje v pomerančové kůře je přirozeně odstraní. Jen slupkou třete předmět, až ho vyleštíte.

  • 6.

    Univerzální čistidlo

    pomeranč
    Autor: iStock

    Z pomerančové kůry si můžete vyrobit i univerzální čistidlo, které následně využijete v celé domácnosti, například při čištění povrchů, podlah a oken. Výhodou je, že neobsahuje žádné agresivní chemické látky a vyjde vás na pár korun. A navíc ještě příjemně voní. Jak na to? Stačí smíchat ocet s pomerančovou kůrou a nechat týden louhovat. Nakonec roztok přelijte do nádoby s rozprašovačem a používejte při úklidu. Před použitím pokaždé protřepejte. Následně můžete používat dle potřeby.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

pondcamrest: 𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

(19. 12. 2019 16:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy