Zbytky z kuchyně nevyhazujte! Máme tipy, jak je skvěle zužitkovat
-
Každý den vyhazujeme spoustu nejrůznějších zbytků potravin. Přitom některé v koši končí zbytečně. Víte, které můžete ještě velmi dobře použít? A šetřit tak nejen svou peněženku, ale i přírodu?
Možná by vás nenapadlo, že ušetřit se dá i na odpadcích. Starý chléb, slupky od ovoce nebo lógr od kafe většinou končí automaticky v koši. A to je vážně velká škoda. Tyhle zbytky nám mohou být v domácnosti velmi dobrým pomocníkem. Nevěříte? Vyzkoušejte a budete velmi mile překvapeni…
- 1.
Jablečné slupky a ohryzky
zbytky kuchyněAutor: iStock.czVěděli jste, že ze slupek od jablek si můžete připravit výborný čaj plný vitaminů? Stačí, když slupky z jednoho jablka vložíte do hrnku a přelijete je horkou (nikoli vroucí) vodou. Slupky mají také kosmetický efekt a poradí si s nežádoucími kruhy pod očima. Stačí na pět minut dát je pod oči, poté odstranit, pokožku umýt čistou vodou a namazat krémem určeným pro oční oblast. Využít můžete dokonce také ohryzky. Nakrájejte je na kousky, zalijte obyčejným octem a nechte kvasit. Po vykvašení máte krásně voňavý jablečný ocet.
- 2.
Starý chléb
zbytky kuchyněAutor: iStock.czVětšina z nás si dopřává každý den čerstvé pečivo, a tak často i hodně kousků, které nestihneme zkonzumovat, vyhazujeme. Přitom tvrdší chleba může být ještě výbornou pochoutkou. Je ideální na krutony, a to nejen do polévky. Chleba nakrájejte na kostky a na pánvi nebo v troubě opečte na křupavé krutonky. Klidně je můžete dochutit jakýmkoli oblíbeným kořením. A pak je přidat do polévky, ale také do salátů nebo si je lze vzít jako dobré křoupání třeba večer k televizi. Zbylé krutony pak uchovávejte v uzavíratelné dóze.
A ještě jeden praktický tip. Pokud rozbijete skleničku či jiné nádobí, s většími střepy si nejspíš poradí smetáček a lopatka. Jenže ty drobné, které pořádně ani nevidíte, by se vám lehko mohly zabodnout do chodidel. Pokud zrovna nemáte po ruce vysavač, vezměte si na pomoc kousek chleba a bezpečně se jich zbavíte. Přimáčkněte ho na místo možného výskytu střepů. Porézní struktura chleba uchopí i drobné střípky, které by vás mohly zranit.
- 3.
Lógr od kávy
zbytky kuchyněAutor: iStock.czPoužitý kávový lógr má také hned několik využití. Pokud dáte trochu lógru do menší skleničky a vložíte ji do ledničky, pohltí všechny nepříjemné pachy. Kávová sedlina je také výborným hnojivem pro vaše pokojové rostliny. Jak na to? Smíchejte lógr s trochou vody a zalijte jím pokojové rostliny. A pokud vás trápí mravenci, nasypte jim lógr na jejich cestičky a za pár dní budete mít od nich pokoj.
- 4.
Banánové slupky
zbytky kuchyněAutor: iStock.czOloupete banán a slupka automaticky míří do koše? Zadržte a použijte ji hned na několik praktických věcí. Pokud potřete kožené boty banánovou slupkou a rozleštíte je hadříkem, boty budou vypadat jako nové. Banánové slupky využijete také pro leštění stříbrných šperků. Skvěle také zklidní kůži po poštípání hmyzem.
- 5.
Skořápky z vajec
zbytky kuchyněAutor: iStock.czSkořápky z vajec mají opravdu hodně široké využití. Tak například: skořápky mají schopnost pohlcovat skvrny, a tak můžete tuto jejich vlastnost vyzkoušet také při praní bílého prádla, které je zašedlé nebo má nějaké fleky. Jak na to? Nadrtíte si pár skořápek a nasypete je do malého tenkého textilního sáčku, který dobře těsní. Přihodit také můžete plátky citronu. A pak vložíte sáček do pračky a vyperete ho společně s prádlem na 60 stupňů. Vaše prádlo bude zase zářivé. Skořápky od vajec jsou perfektním pomocníkem pro čištění připáleného nádobí. Díky své drsné struktuře perfektně odstraní mastnotu a připáleniny. Společně s trochou libovolného čisticího prostředku a pomocí ubrousku připáleniny jemně vydrhněte. Poradí si také s barevným povlakem, který vám zůstal v hrníčku po dlouhodobém pití kávy či čaje. Stačí, když je naplníte vodou a přidáte do nich rozdrobené skořápky a necháte působit po celou noc. Porézní skořápky uvolněné hnědé pigmenty absorbují. Ráno po omytí tak budou hrnečky jako nové. Vysušené vaječné skořápky můžete také rozdrtit a použít na záhonech proti slimákům.
- 6.
Slupky z citrusů
zbytky kuchyněAutor: iStock.czVyhodit oloupanou kůru od pomerančů nebo citronů je skoro hřích. Pokud kůru nasušíte a rozemelete, lehko si vytvoříte účinný prostředek proti šatním molům. Naplňte látkové pytlíčky, ty rozvěste do skříní. Ale klidně i různě v interiéru – budete mít rázem příjemný a velmi levný osvěžovač vzduchu. Slupkami od pomerančů či citronů dokonce dobře vyčistíte i nerezové nádobí. Slupky dejte do vody a po dostatečném vylouhování umyjte touto vodou nerezové povrchy.
- 7.
Obal od másla
zbytky kuchyněAutor: iStock.czJe škoda, abyste vyhodili obal od másla s posledním kouskem. Na obalu vždy totiž ještě trochu másla zbude, a tak jím velmi dobře vymažete formu nebo pekáč.
- 8.
Síťka od pomerančů nebo brambor
zbytky kuchyněAutor: iStock.czBrambory či citrusy bývají často prodávány v síťkách, které bez rozmyslu vyhazujeme. Ale věřte, že i taková obyčejná věc může být užitečná. Síťku můžete dále použít jako dekoraci na dárky a také jí skvěle vydrhnete nádobí. Pokud nemáte po ruce zrovna drátěnku, která by si poradila s čištěním připečených zbytků, zmuchlejte síťku do kuličky a použijte ji místo drátěnky.