Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Chcete opravdu bílé záclony? Stačí sáhnout do spíže!

/
  • (iStock)
    5. listopadu 2019 ● 06:00

    Pokud se chystáte na mytí oken, nejspíš vás čeká i praní záclon. Jsou zašedlé a už ztratily svůj jas? Nemusíte zoufat. Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou vrátit záclonám bělost.

    Záclony jsou klasikou, která pomůže zútulnit interiér. Pokud se o ně dobře staráme, je na nich jejich stáří prakticky nepatrné. Je ale jasné, že zašlé a zašedlé záclony nebudou nikdy vypadat dobře. Víte, jak je tedy správně vyprat, aby zářily?

    Na bělení si můžete pořídit nejrůznější chemické přípravky a bělidla, která jsou běžně dostupná v drogerii. Ale věřte, že to jde i jinak a mnohem levněji. Poradíme vám několik osvědčených způsobů, jak s použitím domácích zdrojů bílou barvu záclon zase oživit. Po většinu z těchto postupů platí, že záclony vyperte ještě běžným způsobem na 30-40 °C se šetrným odstřeďováním. Záclony pak ještě vlhké pověste. Mokré se pěkně natáhnou a nebudou působit krepatě.


  • 1.

    Prášek do pečiva nebo jedlá soda

    záclony
    Autor: iStock

    Není to nic složitého, přidejte trochu prášku do pečiva k obyčejnému pracímu prášku a uvidíte skvělé účinky. Pokud jsou záclony opravdu zašedlé, tak je na několik hodin namočte do vodní lázně. Stačí, když přidáte asi pět balíčků prášku do pečiva nebo jedno balení jedlé sody.

  • 2.

    Sůl

    záclony
    Autor: iStock

    Pomůže vám také obyčejná sůl. Jak na to? Pro zašedlé záclony opět připravte lázeň. Přidejte 1 lžíci soli do tří litrů vody, kterou napustíte do vany. Až se sůl rozpustí, ponořte do vody záclony a nechte je odležet přibližně 2–3 hodiny. Na konec je přeperte.


  • 3.

    Ocet

    záclony
    Autor: iStock

    Ocet je všestranný pomocník v domácnosti a pomůže vám i praní záclon.Vinný je o něco účinnější než lihový. V 5 litrech teplé vody rozmícháme 10 lžic octa a záclony do roztoku namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc.

  • 4.

    Skořápky z vajíček

    záclony
    Autor: iStock

    I nezvyklá surovina jako jsou skořápky od vajíček, si poradí se zašlým bílým prádlem i záclonami. Jak na to? Nadrtíte si pár skořápek a nasypete je do malého tenkého textilního sáčku, který dobře těsní. Přihodit také můžete plátky citronu. A pak vložíte sáček přímo do bubnu pračky a vyperete ho společně s prádlem. Vaše záclony bude zase zářivé.

  • 5.

    Aspirin

    záclony
    Autor: iStock

    Dalším nezvyklým pomocníkem, který najdete skoro v každé domácnosti, je aspirin. Lék, který se užívá na bolest, si poradí se zašedlým bílým prádlem i záclonami. Máte hned dvě možnosti, jak vše rozzářit. Buď můžete přidat rozdrcené tablety do pračky k pracímu prášku, nebo rozpustit několik tablet ve vodě (na litr vody dejte dvě tablety). Do lázně namočte záclony na několik hodin. Výsledek vás mile překvapí. Záclony budou jako nové.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy