Nasbírali jste s dětmi spoustu kaštanů a nevíte, co dál s nimi? Pokud už jste vytvořili různá kaštanová zvířátka a ještě vám spousta plodů zbyla, bylo by škoda je vyhodit. Překvapivě z nich totiž můžete vyrobit levný a ekologický prací prostředek, který je nejen účinný, ale také vhodný pro alergiky i lidi s citlivou pokožkou. Jejich dužina totiž obsahuje aktivní čisticí látky, které ve styku s vodou pění. Navíc také změkčují vodu, rozpouštějí tuky a odstraňují nečistoty. Uvidíte, že budete účinky velmi mile překvapeni.

Co vše budete potřebovat?

Na kaštanový prací prostředek pro 1 až 2 praní potřebujete:

• 5 až 10 čerstvých kaštanů
• vodu
• paličku na maso nebo kladívko
• sítko
• středně velkou sklenici s uzávěrem nebo plastovou nádobu

Jaký je postup?

1. Kaštany nejdříve pečlivě umyjte a zbavte je všech nečistot, které se na ně venku nachytaly. Poté je potřeba kaštany namixovat nebo jinak nadrtit. Tím se dostanete k vnitřnímu obsahu, který obsahuje účinné čisticí látky saponiny.

2. Zpracované kaštany vložte do plastové nádoby nebo sklenice, ve které je mírně zalijte převařenou a ještě stále teplou (nikoliv vařící) vodou. Když sklenicí zatřepete, hned se vytvoří mýdlová pěna. Zamíchejte a nechte několik hodin odstát, tím se saponiny uvolní. Minimálně po šesti hodinách kaštany sceďte.

3. Směs přefiltrujte přes sítko nebo přes několik vrstev gázy nebo přes plátno. Nejdůležitější je odstranit hnědé slupky, které by mohly vaše prádlo obarvit. Gel z kaštanů, který jste si připravili, nemusíte používat pouze na praní prádla. Vhodný je také k mytí rukou.

Jak prací prostředek uchovat?

Jedinou nevýhodou tohoto pracího gelu je krátká trvanlivost. V lednici vydrží cca týden. Jestliže tedy perete nárazově, například během víkendu, stačí si ho ráno vyrobit a během dne ho spotřebovat na praní bez toho, že byste ho museli nějak skladovat.

Další tipy

• Výhodou pro alergiky nebo lidi s citlivou kůží je, že v tomto domácím prostředku nejsou zahrnuty žádné vonné látky. Pokud k nim ale nepatříte a čerstvá vůně prádla by vám chyběla, stačí přidat pár kapek vonného oleje dle výběru do kaštanového výtažku.

• Prací prostředek z kaštanů je určen na běžné praní, tedy i běžnou špínu. Se zažranými skvrnami si tolik neporadí. Před praním tyto skvrny tedy potřete žlučovým mýdlem.