Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sůl umí zázraky v domácnosti! Zkuste tyhle triky a budete zírat, co dokáže

/
  • sul
    sul (iStock)
    26. října 2023 ● 06:01

    Už každé malé dítě ví, že sůl je nad zlato. Kuchyňskou sůl používáme denně k dochucení jídla, ale prospěšná nám může být i jiným způsobem. Kde všude oceníte tento bílý zázrak?

    Najdeme ji v každé domácnosti, jelikož při vaření je nepostradatelná. I když její přílišná konzumace škodí zdraví, jsou situace, kdy s ní rozhodně šetřit nemusíme a může být jen a jen užitečná. Ukážeme vám hned několik praktických využití…

  • 1.

    Trouba a sporák

    Autor: iStock


    Tip, který se hodí pro všechny hospodyňky. Občas se stane, že nám část pokrmu znečiští i místo, kde vaříme. Vyhnout se úplnému zněčištění sporáku či trouby nelze. Jen není dobré nechávat skvrny příliš dlouho zaschnout, protože jejich odstranění nám dá mnohem více zabrat. Pokud nechcete používat na tyto plochy nejrůznější chemické prostředky, vystačíte si s obyčejnou solí. Posypejte problematické místo solí dřív, než má šanci vyschnout. Po několik minutách skvrnu setřete bez problémů. Ukápnuté těsto se může objevit i v troubě. Zkuste připáleniny posypat vrstvou soli a pustit troubu na nejvyšší stupeň na půl hodiny. S výsledkem budete spokojená. Z vychladlé trouby setřete připečené hrudky jako nic.


  • 2.

    Čistá a nezamrzlá okna

    Autor: iStock

    Vyrobte si velmi levný čištič na okna. Stačí, když smícháte teplou vodu se dvěma lžícemi soli. Jen dejte pozor, aby se sůl dobře rozpustila a okna vám nepoškrábala. Sůl má v tomto případě ale ještě další výhodu - díky ní ochráníte svá okna proti námraze. Pokud vám v zimě často namrzají, stačí jen, když je zevnitř potřete hadříkem nebo houbou namočenou ve slané vodě. A máte po problému. Platí to samozřejmě i pro okna v autě.

  • 3.

    Skvrny od červeného vína

     

    Autor: iStock

    Rozlitá sklenička červeného vína, ať už na ubruse nebo oblečení, nás dokáže pořádně rozčílit. Pokud ale budete jednat včas, nemusíte mít o své kousky strach. Skvrny se účinně zbavíte pomocí soli. Jen tento trik funguje nejlépe, když je skvrna ještě čerstvá. Nejdříve skvrnu dostatečně polijte čistou vodou a poté ji zasypte solí. Nechte působit 10 až 15 minut. Poté skvrnu jemně drhněte a pak umyjte vodou. Skvrna by měla zmizet!


  • 4.

    Odpuzovač mravenců

    Autor: iStock

    Pokud se vám snaží dostat do domu malí, ale otravní mravenci, jejich cestu můžete zastavit pomocí soli. Tu totiž nesnášejí. Stačí ji nasypat k místu, odkud přicházejí. Trochu nasypte také pod práh dveří. Tuto bariéru mravenci překonají jen stěží.


  • 5.

    Plevel

    Autor: iStock


    Další trik se vám bude hodit na zahradě- stále rostoucí a obtížný plevel řešíme pořád dokola. Pokud vám hyzdí spáry na cestičce nebo podél dlaždic vyzkoušejte na hubení roztok se solí. Nežádoucí rostliny zalijete roztokem připraveným rozpuštěním 1 šálku soli ve 2 šálcích vařící vody.

  • 6.

    Zápach z bot



    Autor: iStock

    Sůl vám pomůže zbavit se nepříjemného zápachu z vašich bot. Nasypte ji do bot, zašněrujte je a a nechte v nich sůl přes noc působit. Ráno sůl vysypte a uvidíte, že zápach je pryč. Pokud přikápnete i pár kapek esenciálního oleje, boty se krásně provoní.


  • 7.

    Fleky od potu

    Autor: iStock

    Zeptáte-li se vaší babičky, jak ona bojovala s nechtěnými fleky, nejspíš vám poradí sůl. Žluté fleky od potu v podpaží jsou vidět hlavně na bílých tričkách. Pokud v litru vody rozmícháte hrst soli a oblečení necháte namočené přes noc a ráno oděv běžně vyperte v pračce, ošklivé skvrny by měly zmizet. Ještě lepší účinek očekávejte tehdy, pokud skvrny pokapete citronovou šťávou a posypete solí. Necháte působit a vyperete. Tyto triky ale platí jen na bílé prádlo.


  • 8.

    Rozpálený olej

    Autor: iStock


    Nejspíš se vám to také stalo. Při přípravě pokrmu na pánvi se olej natolik rozpálil, že prskal všude kolem. V ohrožení je nejen samotná kuchyň, kterou musíte pak čistit, ale také je tu riziko popálení. Proto jistě oceníte jednoduchý trik, který zabrání nepříjemnému prskání oleje během smažení. Nepatrné množství soli „uklidní“ na vysokou teplotu rozpálený tuk.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy