Krásné a zdravé červené plody jsou symbolem podzimu a zná je snad úplně každý. Šípek roste volně v přírodě a není třeba ho dlouze představovat,. Kromě toho, že si z něj můžete vyrobit spoustu dobrot, hodí se také k přípravě krásných podzimních dekorací.

Výroba šípkového věnce je velice jednoduchá a výsledek je ohromně efektní. Navíc vám tenhle věnec vydrží až do adventu, kdy ho vyměníte za vánoční. Na jeho výrobu budete potřebovat jen korpus věnce ze zeleného florexu, který pořídíte v květinářství, zahradnictví nebo hobbymarketu, větvičky se šípky a plody hlohu, pár snítek nevěstina závoje, a pokud chcete dekoraci ještě ozvláštnit, můžete přidat pár růží.

Autor: Shutterstock.com

Větvičky nejdříve zbavte všech listů a pak si je zkraťte na potřebnou délku. Stejně tak nevěstin závoj. Aranžovací hmotu navlhčete, náhodně do ní zapíchejte větvičky s drobnými bílými kvítky nevěstina závoje a pak už začněte zapíchávat připravené nastříhané větvičky s plody šípků a hlohu.

Věnec ale můžete oživit i jinými výraznými bobulemi, například jeřabinami, rakytníkem nebo bílými kuličkami pámelníku, jehož keře jsou vysázeny podél chodníků v každém městě. Pokud chcete pro kontrast přidat trochu černé, přidejte větvičky ptačího zobu s jeho drobnými, ale výraznými plody.

Autor: Shutterstock.com

Snažte se větvičky s plody zapichovat těsně vedle sebe, aby byl pokrytý celý věnec a aranžovací hmota nikde neprosvítala. Nezapomeňte ani na spodní vnější a vnitřní část. Střídejte světlé bobule s tmavými, malé s velkými.

Pokud chcete, aby věnec působil trochu luxusnějším dojmem, přidejte živé růže, jiřiny nebo třeba chryzantémy. Až květiny zvadnou, stačí je opatrně vytáhnout a prázdné místo jen dopnit šípky nebo novými květy a věnec znovu položit nebo pověsit na původní místo.

Autor: Shutterstock.com

Víte, že ze šípků si můžete připravit také šípkové víno, sirup, olej, nebo je jen tak usušit? Jak na to vám poradíme v novém podzimním speciálu Blesk pro ženy. Najdete v něm také přes sto receptů z podzimní úrody, tipy na výlety a nápady na zahřátí. Koupíte ho na novinových stáncích, nebo jednoduše objednáte ZDE >>>

5940566:gallery:true:true