Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak sušit prádlo v bytě, aby dobře proschlo a nezatuchlo?

/
  • Jak správně sušit doma prádlo?
    Jak správně sušit doma prádlo? (istock.com)
    18. listopadu 2023 ● 06:00

    Sušení prádla během podzimu či zimy bývá problémem. Většina z nás řeší, kam umístit sušák s mokrým prádlem, aby dostatečně vyschlo a přitom nebylo ošklivě zatuchlé. Není to tak složité. Jen se zkuste se řídit následujícími radami…

    Když počasí už nepřeje a sušení prádla na zahradách a balkonech už je ze hry, nezbývá než sušák přesunout do interiéru. Což po pravdě není ideální řešení. Takovýmto sušením totiž zvýšíte vlhkost v bytě až o 30 %. Tak vzniká přímo ve vašem obýváku ideální prostor pro tvorbu plísní a bakterií. Přesto se mu v mnoha případech, hlavně pokud bydlíme v malém bytě, nevyhneme. Je ale důležité dodržovat důležité zásady…

  • 1.

    Dostatečné ždímání

    Autor: iStock

    Již při praní je myslete na to, aby prádlo bylo dostatečně vyždímané. Pokud nejde o choulostivé prádlo, které se nesmí příliš pomačkat, volte vyšší otáčky ždímání a textil v bytě sušte co nejméně mokrý.

  • 2.

    Na koupelnu zapomeňte

    Autor: iStock

     

    I když máte malý byt a řešíte, kde postavit sušák nebo pověsit šnůry, mějte koupelnu jako poslední a nouzovou možnost. Tedy hlavně, pokud jde o panelákovou koupelnu, která nemá okna a tak nemá možnost účinného větrání. Zůstává tu toiž vlhký vzduch z koupání a prádlo nemá ideální podmínky pro rychlé schnutí. Prádlo schne déle a navíc roste vzdušná vlhkost a s ní i riziko vzniku plísní v místnosti. Pokud tam prádlo i tak musíte dát, investujte do výkonného větráku, který odvede vlhký vzduch.


  • 3.

    Ideální místost na sušení

    Autor: iStock

    Ideální pro sušení prádla je právě místnost dobře větratelná, vytápěná a co nejméně frekventovaná. Proto, pokud vám to rozměry bytu dovolí, umístěte sušák třeba do pokoje pro hosty nebo místnosti, kde vám nebude překážet a zároveň nebude problém prádlo dostatečně prosušit.


  • 4.

    Pozor na umístění

    Autor: iStock


    V pokoji nedávejte sušáky příliš blízko ke stěně, do rohu, ale tak, aby kolem něj mohl proudit vzduch. Dopřejte také oblečení na sušáku nebo šňůře dostatečný prostor. Nikdy nesušte jednotlivé kusy prádla přes sebe. Prodlužujete tím dobu sušení, a navíc prádlo často ztratí svou svěží vůni a velmi nepříjemně vám zatuchne.

  • 5.

    Vyhněte se topení

    Autor: iStock

    Pamatujete, že vhodným místem pro sušení prádla nejsou ani hřející radiátory. Snižuje se tak jejich účinnost. A nejen to. Mokré prádlo na topení sníží teplotu v celé místnosti, navíc způsobí orosení oken a plíseň v rozích skla nebo kolem celých oken.

  • 6.

    Pořiďte si odvlhčovač


    ¨

    Autor: iStock

    Pokud v bytě sušíte prádlo opravedu často, popřemýšlejte o nákupu vhodného odvlhčovače. Ten totiž zachytí vlhkost z prádla, vysuší vyprané oblečení mnohem rychleji a sníží riziko plísní.

  • 7.

    Neideálnější řešení- sušička

    Autor: iStock

    Pokud vám to prostor v bytě aspoň trochu dovoluje, pořiďte si sušičku, která všechny problémy se sušením v interiéru vyřeší. Nejen oblečení zbaví i poslední kapičky vody a navíc jej báječně načechrají, takže jej budete moci v drtivé většině případů uložit přímo do skříně a vyhnete se tak otravnému žehlení. Navíc sušičky vydávají teplo, takže nebudete muset v koupelně přitápět. Ale pokud vám to rozměry koupelny nedovolují, nemusíte se snu o tomto velmi praktickém spotřebiči vzdávat. Sušička se dá se snadno umístit na pračku, takže nezabere v prostoru další místo. A jelikož k fungování potřebuje jen elektřinu, nemusíte si lámat hlavu s připojením k odpadové trubce. V klidu jí můžete dát do komry či chodby.

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy