Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 podivných čističů skvrn, které ale skvěle fungují! Vyzkoušejte mléko nebo lak na vlasy!

/
  • (iStock)
    3. února 2024 ● 06:00

    Zašpinili jste si oblečení a nevíte, jak se ošklivého fleku zbavit? Pokud nemáte možnost hned módní kousek vyměnit nebo vyprat a ani po ruce nemáte vhodný odstraňovač skvrn, nemusíte zoufat. Nahradí vám je různé přípravky nebo ingredience, které máte běžně doma a do kterých byste to  nejspíš vůbec neřekli…

    Je jedno, kde skvrna je a co ji způsobilo. Při její likvidaci je zásadní, abyste se do odstraňování pustili co nejdříve. Jedině tak je velká šance, že se nechtěného fleku zbavíte. Ne vždy ale máte možnost problém vyřešit pomocí odstraňovače skvrn nebo pracího prášku. Přitom po ruce máte spoustu neobvyklých, ale účinných čističů.

  • 1.

    Umělé sladidlo

    Autor: iStock

    Stačí chvilka nepozornosti a mastný flek od jídla hyzdí váš oblíbený kousek. Jako první pomoc můžete použít sypké umělé sladidlo. Jemný prášek do sebe natáhne všechnu mastnotu a vlhkost. 

  • 2.

    Mléko

    Autor: iStock

    Chcete-li se zbavit inkoustové skvrny na barevných šatech, stačí, když jim připravíte mléčnou koupel. Jen namočte oděv přes noc do mléka a druhý den ho vyperte jako obvykle. Mléko si poradí i s flekem od trávy. Takže tenhle trik ocení hlavně maminky malých dětí. Do teplého mléka ponořte postižený oděv alespoň na dvě hodinky a potom vyperte.

  • 3.

    Šampon

    Autor: iStock

    Další překvapivý čistič je šampon na vlasy. Pokud máte vy nebo váš partner špinavý límeček od košile nebo zašedlé rukávy, zkuste na ně použít obyčejný šampon. Ten rozkládá tělové oleje a působí jako účinný detergent, tedy odstraňovač nečistot. Límeček potřete, nechte šampon hodinu působit a pak košili normálně vyperte.

  • 4.

    Lak na vlasy

    Autor: iStock

    Pokud vašemu dítku nebo vám zanechala stopy propiska, nemusíte se s oblečením loučit. Podložte si látku čistým savým hadříkem nebo papírovou utěrkou a na místo nastříkejte lak na vlasy. Skvrnu nedrhněte, mohli byste ji zvětšit. Jen ji pomalým mačkáním vysušujte. Postup opakujte, dokud flek nezmizí.

  • 5.

    Zubní pasta

    Autor: iStock

    Pokud nemáte po ruce lak na vlasy, na skvrny od propisky můžete taky aplikovat obyčejnou pastu na zuby. Naneste negelovou zubní pastu na skvrnu a vetřete ji do látky. Opláchněte vodou. Tento postup opakujte ještě několikrát, dokud se nezbavíte veškerého inkoustu. Zubní pasta může být záchranou i při nechtěném zašpinění od červené rtěnky.

  • 6.

    Pěna na holení

    Autor: iStock

    Povedlo se vám obtisknout make-up a líčidla na oblečení? Vezměte si do ruky plechovku negelového spreje na holení, pěnu jemně vetřete do skvrny a nechte uschnout. Pak oblečení vyperte jako obvykle. Pěnou na holení dokonce můžete dobře vyčistit i štětce a houbičky, které používáte při líčení.

  • 7.

    Cola

    Autor: iStock

    Colové nápoje nejsou nijak zdravé, takže přílišná konzumace nám nijak neprospívá. Je ale známo, že dobře poslouží při úklidu například při čištění toalety. Hodí se ale i proti nežádaným flekům. Pokud nestihnete skvrny od krve vyprat ihned a krev vám na oblečení zaschne, zkuste oblečení na noc namočit do coly. Pozitivní výsledek je vyzkoušený.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy