Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 tipů, jak využít droždí pro krásu, zdraví i v domácnosti

/
  • Droždí využijete nejen v kuchyni.
    Droždí využijete nejen v kuchyni. (iStock)
    1. února 2024 ● 06:00

    Prošlé droždí nebo jeho přebytek nemusíte vyhazovat. Může vám ještě dobře posloužit i jinde než v kuchyni. Podívejte se na naše tipy!

  • 1.

    Přírodní antidepresivum

    Autor: iStock

    Droždí v sobě ukrývá spoustu cenných látek. Je hlavně přírodním zdrojem vitaminů řady B, které jsou důležité pro správnou činnost srdeční a nervové soustavy, a podporuje tvorbu serotoninu. Tím se stává skvělým potravinovým doplňkem při stresu a psychickém vyčerpání. Může tak pomoct proti úzkostem i nespavosti. Zároveň se vám po něm zlepší trávení, posílí imunitu a sníží chuť na sladké, což jsou časté průvodní jevy při psychických problémech. Můžete z něj zkusit vyrobit různé pokrmy, například chutné pomazánky.

    VIDEO: Návštěva zahrady u Jany Doleželové:

    Video
    Video se připravuje ...

     Videohub

  • 2.

    Mastička

    Autor: iStock

    Látky obsažené v droždí mají hojivé účinky. Mastička z droždí si poradí se suchou pokožkou, popraskanými koutky i záněty. Smíchejte 40 g droždí s dvěma polévkovými lžícemi teplého mléka a vytvořte kašičku, kterou pak naneste na vyčištěnou pleť. V případě léčby akné pak do kašičky přilijte trochu piva, naneste na obličej a nechte působit pár minut.

  • 3.

    Kúra pro vlasy

    Autor: iStock

    Pokud vám zbude trochu masky na pleť, přidejte pár kapek olivového oleje a vmasírujte masku do pokožky hlavy ke kořínkům vlasů. Nechte působit alespoň 20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Pokožka hlavy bude vyživená a vlasy získají lesk.

  • 4.

    Hnojivo a ochrana rostlin

     

    Autor: iStock

    Díky svým vlastnostem kvasnice prospívají i květinám na záhonech nebo v květináčích. Poděkují vám hlavně rajčata, okurky a cukety. Hnojivo vyrobíte tak, že smícháte 10 g droždí v 10 l vody. Roztokem můžete květiny zalévat nebo pomocí rozprašovače postříkat, čímž ochráníte rostliny před škůdci.

  • 5.

    Čistič na WC

    Autor: iStock

    Pokud nejste napojeni na kanalizaci a odpadová voda vám končí v septiku, pak bude droždí skvělým ekologickým pomocníkem. Díky němu nebude septik zapáchat a rychleji se v něm odpad rozloží. Kostku droždí smíchejte s trochou vody, přidejte špetku cukru a vytvořte hustou kašičku. Nechte minimálně 1,5 hodiny kvasit (nejlépe přes noc) a poté jednoduše spláchněte do záchodu.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy