Je zdravý, ale…

Česnek obsahuje aminokyselinu alicin obsahující síru, dále má flavonoidy, polysacharidy, saponiny a lektiny. Všechny tyto látky působí příznivě na naše zdraví. Dále je bohatý na vitaminy A, B a C, selen, vápník a jod. V lidovém léčitelství se používá při infekcích i virózách nebo jako jejich prevence. Také posiluje imunitu a trávení, dále má mít schopnost snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy. Staří Egypťané pak česnek využívali i jako afrodiziakum a podle Římanů dokázal léčit i impotenci.

S užíváním česneku ale buďte opatrní! Denní dávka by měla být asi 2 až 3 stroužky, větší dávky můžou způsobit zdravotní obtíže jako nadýmání, bolesti, závratě, nevolnost, zvracení, průjem i poškození ledvin. Jedinci s citlivým zažíváním pak můžou mít potíže i při konzumaci menšího množství. Dávat pozor by si ale měly i těhotné a kojící ženy. Při vnějším užití pak může způsobit i podráždění pokožky. Nežádoucí účinky můžete snížit tepelnou úpravou a také vyndáním klíčku, který se nachází uprostřed stroužku.

VIDEO: Recept: Česnečka.

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

Jak ho využít k léčbě?

Nejúčinnější je samozřejmě čerstvý, nejlépe český česnek, který nemá známky hniloby a plísně. Můžete ho ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi. Připravit z něj můžete šťávu, olej, tinkturu nebo čaj.

Česnekový čaj s medem je skvělý na bolesti v krku a virózy. Jeden stroužek nasekejte najemno a nasypte do konvice. Přidejte jeden citron nakrájený na kolečka a zalijte vroucí vodou. Přidejte lístky máty a po chvíli doslaďte medem.

Olej je pak dobrý na dochucení pokrmů nebo mazání zanícené kůže nebo bradavic. Také z něj můžete připravit obklady. Jednu palici rozdělte na stroužky, oloupejte, rozdrťte a dejte do uzavíratelné sklenice. Zalijte hrníčkem panenského olivového oleje, sklenici uzavřete víkem a nechte macerovat při pokojové teplotě dva týdny (každý den protřepávejte). Poté přeceďte olej do čisté sklenice. Skladujte v lednici.

Využít můžete i samotný česnekový stroužek. Stačí ho zabalit do gázy a přikládat na postižené místo nebo do bolavého ucha.

Pomocník v domácnosti i na zahradě

Pokud se vám v žehličce usadí vodní kámen, vložte do vodní nádržky stroužek česneku. Uvidíte, že se vodní kámen za chvíli rozpustí, a ještě pak navíc vydezinfikuje žehlené prádlo. Česnek se hodí i při boji se škůdci na záhoně. Stačí, když tři propasírované paličky česneku rozmícháte v 10 litrech vody a necháte jeden den odstát. Roztok pak pomocí rozprašovače aplikujte večer na rostliny a půdu. Zbytek roztoku neskladujte, protože se rychle kazí.

Dále ho můžete využít i k čištění a dezinfekci toalety. Oloupejte a rozmačkejte několik stroužků, vhoďte do záchodu a zalijte teplou vodou. Nechte asi dvacet minut působit, poté spláchněte a vyčistěte klasickým způsobem. Takto samozřejmě můžete čistit i vanu, umyvadla i sprchový kout.

Jak ho uskladnit?

Pokud máte větší množství česneku a nechcete ho dále zpracovávat, tak máte několik možností, jak ho uchovávat. Nejjednodušší je ho oloupat, dát do mikrotenového sáčku nebo krabičky a zamrazit. Pár stroužků také můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné krabičce, aby od něj ostatní potraviny nechytily pach. Další možností je sušení. Oloupané stroužky nakrájejte na tenké plátky, rozložte na síta a sušte dva až pět dnů nebo použijte sušičku dle návodu. Usušený česnek pak rozemelte na prášek a skladujte v uzavřené nádobě. Česnek dále můžete také naložit do soli. Oloupaný česnek prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí (na kilo česneku 300 až 400 g soli) a dejte do uzavíratelné sklenice. Tu skladujte na tmavém a suchém místě, ideálně ve spíži.