Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co všechno dokáže zubní pasta? 10 neobvyklých tipů, které musíte vyzkoušet!

/
  • (iStock)
    29. ledna 2024 ● 06:00

    Všichni používáme zubní pastu k čištění a bělení zubů. Ale zvládne toho mnohem víc, než byste vůbec čekali. Poznejte její další netradiční, ale užitečné schopnosti.

    Dostali jste se do situace, kdy nemáte například svůj oblíbený čisticí prostředek při ruce? Nebo zkrátka ten, který používáte, nefunguje tak, jak byste si přáli? Zkuste sáhnout po tubičce obyčejné zubní pasty. Poradíme vám, kde všude, kromě vašich úst, ji skvěle využijete.

     

  • 1.

    Načichlé prsty

    Autor: iStock

    Trápí vás nepříjemný odér na rukou, který se vaší kůže drží po krájení cibule a česneku nebo porcování ryb? Stačí, když v načichlých prstech chvilku promnete trochu pasty, a všechny nežádoucí pachy budou pryč!

     

  • 2.

    Trik proti zamlžování

    Autor: iStock

    Problém se zamlžováním nejrůznějších druhů brýlí a zrcadla v koupelně jednoduše vyřeší zubní pasta. V tenké vrstvě potřete celou plochu, vyleštěte a opláchněte vodou. Příliš ale netlačte, brusné složky v zubní pastě by mohly čočky i zrcadlo poškrábat.

     

  • 3.

    Malé škrábance na displejích

    Autor: iStock

    Pokud se na vašem mobilu či tabletu objevily menší nevzhledné škrábance, na pomoc si vezměte i v tomto případě obyčejnou pastu na zuby. Pastu jemně vtlačte krouživými pohyby na poškrábaném místě. Poté otřete jen mírně navlhčeným hadříkem. Displej by měl být krásně vyleštěný.

     


  • 4.

    Skvrny na oblečení a stěně

    Autor: iStock

    Přípravek na čištění zubů můžete také využít na některé skvrny na oblečení a na zdi. Pokud máte na svých šatech skvrny (např. od rtěnky nebo kávy), které se nevypraly, můžete na ně nanést pastu a třít tak dlouho, dokud flek nezmizí. Poté vyperte jako obvykle. Pasta si poradí i s počmáranými stěnami, které mají často na svědomí naše kreativní ratolesti. Než se pustíte do malování, vezměte do ruky malé množství pasty a naneste ho na hadřík či starý kartáček. Opatrně stěnu vyčistěte od pastelek a pak lehce opláchněte vodou.

     

  • 5.

    Staré šperky jako nové

    Autor: iStock

    Zubní pasta si dokáže poradit také s vašimi zašlými šperky, což vám potvrdí i profesionální zlatníci. Naneste na šperky pastu a nechte ji působit do druhého dne a pak jemným hadříkem či kartáčkem šperk vyčistěte. Nakonec opláchněte. Budou jako nové a opět se budou krásně lesknout. Jen pozor na šperky s perlami. Raději je tímto způsobem nečistěte, abrazivní složky v zubní pastě by je totiž mohly poškodit. Pomocí pasty můžete nablýskat také například stříbrné předměty či chromované vodovodní baterie.

     

  • 6.

    Usazená špína ve spárách

    Autor: iStock

    Snad každou hospodyňku trápí občas usazeniny ve spárách v koupelně. Pokud nechcete opět sahat po dalším chemickém prostředku, vezměte si na pomoc zubní pastu. Jen nezapomeňte, že pasta musí být bílá a bez mikrogranulek, aby se spáry nezničily. Ještě budete potřebovat starý nepotřebný kartáček (lepší měkčí) a můžete se pustit do čištění. Poté důkladně otřete hadříkem či opláchněte.

     

  • 7.

    Připáleniny na žehličce

    Autor: iStock

    Stala se vám malá nehoda při žehlení a máte připálenou plochu žehličky? Nenechte připáleniny více zapéct a hned je odstraňte. Na vychladlou plochu naneste trochu zubní pasty a jemnými krouživými pohyby připáleniny odstraňte. Celou žehlicí plochu opláchněte a můžete se zase pustit do žehlení.

     

  • 8.

    Špinavá guma na teniskách

    Autor: iStock

    Nosíte ráda plátěné tenisky a vadí vám, jak je v bílé gumové části zažraná špína? Nezoufejte. I v tomto případě bude vaším skvělým pomocníkem zubní pasta, která tuto oblast vybělí. Naneste ji na starý zubní kartáček a špinavá místa vydrhněte. Po opláchnutí budou boty jako nové.

     

  • 9.

    Špinavé nehty bez lesku

    Autor: iStock

    Zubní pasta nemusí pomáhat jen při čištění zubů nebo v domácnosti. Poradí si i se zašpiněnými, zažloutlými a matnými nehty bez lesku. Když je jednou za čas vyčistíte pomocí kartáčku a trošky zubní pasty, vaše nehty budou hned silnější a zářivější. Pasta si poradí i se zbytky barevného laku, které neodstranil odlakovač.

     

  • 10.

    
Kožní problémy

    Nezvyklé použití zubní pasty
    Autor: iStock

    Trápí vás často opary nebo akné? Ne vždy je potřeba investovat do drahých produktů. Naneste před spaním na boláček na rtu nebo zanícený pupínek tenkou vrstvu pasty. Oba nepříjemné kožní projevy pasta hezky vysuší a rychleji zahojí. Stejným způsobem ji můžete použít i v případě, že vás štípne nějaký nepříjemný hmyz – komár či vosa. Blahodárně působí i při puchýřích. Zubní pasta dokáže totiž zmírnit otok a zklidnit pokožku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy