Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Úklid na poslední chvíli? Vystačíte si se dvěma pomocníky, které máte v kuchyni!

/
  • (iStock)
    20. prosince 2018 ● 06:00

    Nezbývá vám na poslední předvánoční úklid moc času? A nechcete přitom používat spoustu chemických prostředků? Sáhněte po levnější a bezpečnější variantě – octu a jedlé sodě, které si poradí s čistěním nejrůznějších předmětů i míst v celém vašem bytě či domě.

    Běžný ocet, který má doma každý, je vlastně takový kyselý zázrak. Je skvělý univerzální čistič, který si poradí s mastnými skvrnami, nánosy mýdla a vodního kamene. Je také skvělý k desinfekci. Destilovaný ocet vytváří prostředí, které zabraňuje množení plísní a některých druhů bakterií. 

    Jedlá soda se používá jako kypřidlo do pečiva, ale je také velmi účinným čisticím prostředkem, který využijete dobře například v kuchyni či v koupelně. Soda funguje také jako spolehlivý pohlcovač pachů. Pasta z jedlé sody (5 lžic sody rozmícháte v pěti lžících vody) je univerzálním čisticím prostředkem.

    Multifunkční čisticí přípravek získáte rozmícháním půl šálku octa a čtvrt šálku jedlé sody ve dvou litrech vody.

    Kde všude a jak konkrétně můžete tyto dva „domácí pomocníky“ využít? 

  • 1.

    Nablýskaná koupelna

    úklid
    Autor: iStock

    O octu je známé, že desinfikuje a dodává potřebný lesk, což je v koupelně nanejvýš žádoucí. Ocet vám pomůže zbavit se nepěkných usazenin a vodního kamene na umyvadle, vaně či sprchové vaničce. Využijete ho také na kachličky, kde se hromadí nejrůznější usazeniny a samozřejmě také plísně. Postříkejte octem a poté umyjte. Spáry by měly být zas hezky bílé. Pomůže vám zbavit se plísně také na sprchovém závěsu, který je vděčným místem, co se bujení nejrůznějších plísní týče. Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Závěs bude jako nový, čistý i dezinfikovaný. 

    Pokud by samotný ocet nezabral, můžete sáhnout po jedlé sodě. Smíchejte ji s octem a vodou. Vytvořená kašička zbaví umyvadlo i vanu zbytků mýdla i usazenin vodního kamene – můžete ji použít i na hůř dostupná místa kolem vodovodní baterie. Potom jen opatrně spláchněte. Pastou z jedlé sody a vody nanesenou na zubní kartáček také vyčístíte spáry mezi dlaždicemi.


  • 2.

    Čistá kuchyň

    úklid
    Autor: iStock

    Místo krémových čističů, které jste zvyklá používat, vám pomůže pasta z jedlé sody. Stačí, když jeden díl vody smícháme s jedním dílem jedlé sody, čímž vznikne pasta s čisticími a mírně abrazivními účinky. Pastu pak můžete nanést na připáleniny na sporáku, mastnotu nebo zaschlou špínu. Pokud jsou připáleniny silnější, posypejte dno hrnce jedlou sodou, přilijte trochu vařící vody a nechejte odmočit přes noc. Připálenina z pekáče pustí také, pokud do něj nalijete vodu s octem a dáte nejméně na dvacet minut do vyhřáté trouby. Ocet odmastí také radiátor i digestoř. Je vhodný  také pro čištění lednice, kterou ředěným octem vytřete. Navíc se tak zároveň odstraní i pachy.


  • 3.

    Naleštěná zrcadla a okna

    úklid
    Autor: iStock

    Vaše zrcadla budou beze šmouh a budou se lesknout jako nové, pokud je přeleštíte hadříkem namočeným v octové vodě. Skvěle se také hodí na okna. Stačí umýt okna horkou vodou s několika kapkami octa, následně použít stěrku a doleštit čistou papírovou utěrkou a je hotovo.


  • 4.

    Čisté podlahy

    úklid
    Autor: iStock

    Když ocet zředíte s vodou, můžete s ním vytírat skoro jakékoli povrchy (kromě dřevěné a mramorové podlahy). Na podlaze odstraní nečistoty, dezinfikuje a oživí barvy. Stačí, když přidáte čtvrt šálku octa do kyblíku s teplou vodou.

  • 5.

    Levný čistič WC

    úklid
    Autor: iStock

    Účinný čistič do WC získáte, když do záchodové mísy vsypete jedlou sodu a zalijete octem. Necháte pár minut působit a dočistíte štětkou.


  • 6.

    Na ucpané odpady

     

    úklid
    Autor: iStock

    Směs octu a jedlé sody je výborným pomocníkem, který vám pomůže odstranit ucpaný odpad ve vaně, umyvadlu nebo záchodové míse. Stačí, když do odpadu nalijete a necháte působit třicet minut.


  • 7.

    Čistý a voňavý koberec

    úklid
    Autor: iStock

    Chcete-li se zase zbavit zápachu z koberce či gauče, poprašte je celé jedlou sodou a nechte působit co nejdéle přes noc. Poté sodu důkladně vysajte.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy