Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

7 tipů, jak zacházet s penězi, abyste konečně ušetřili

/
  • S našimi tipy konečně ušetříte!
    S našimi tipy konečně ušetříte! (istock.com)
    22. ledna 2024 ● 06:00

    Že máte vítr na účtu i v peněžence? Tak než vám přijde další výplata, pojďte se dozvědět víc o tom, jak ho tam nemít moc často.

    Člověk by potřeboval tiskárnu, aby to všechno poplatil, viďte? Ale bohužel. I tak – chcete mít přehled o tom, kam mizejí vaše peníze? Základy finanční gramotnosti se vám budou hodit každý den a pomůžou vám k tomu, abyste byli lépe připraveni na nečekané výdaje.

  • 1.

    1. Hoďte to na papír

    Autor: istock.com

    „Jedním ze způsobů, jak být v obraze, je tvorba rozpočtu,“ doporučuje Ondřej Kozák, ředitel společnosti Euronet ČR. Založte si proto tabulku v excelu, stáhněte si některou z aplikací nebo si své příjmy a výdaje zapisujte na papír. Důležité však je zaznamenat opravdu každý pohyb vašich financí: příjmů, nezbytných výdajů (nájemného/hypotéky, peněz za jídlo, léky…) i zbytných výdajů (za zábavu, cestování, koníčky…).

     

  • 2.

    2. Sestavte si rozpočet

    Autor: istock.com

    Budete tak mít ve svých financích přehled, a můžete si díky tomu lépe rozvrhnout utrácení svých prostředků. Existuje mnoho metod sestavování rozpočtu, například metoda 50-30-20. S tou vyčleníte 50 % vašich příjmů na nezbytné výdaje, 30 % na zbytné výdaje a 20 % si budete odkládat stranou. Je to ideální poměr, ale cokoli, co vám zvýší rezervu, se počítá.

     

  • 3.

    3. Pár kaček vždy stranou

    Autor: istock.com

    I když máte třeba výplatu jen tak tak, vždycky se najde trocha peněz, kterou si dejte stranou. Nejlépe hned, jak vám výplata dorazí. Také zapomeňte na shromažďování peněz pod polštářem nebo na běžném účtu. Peníze se vám tam nijak nezúročí. Jednou z možností je přesun na spořicí účet – o peníze na tomto účtu se nemusíte bát, protože jsou ze zákona pojištěné, a navíc k nim máte rychlý přístup. Podle odborníků však tato varianta není určená na dlouhodobé zhodnocování peněz a slouží spíše k odkládání částky z příjmů na vytvoření rezervy – ideálně každý měsíc 10 % z výdělku.

     

  • 4.

    4. Spořte

    Autor: istock.com

    Snadno se to řekne, ale hůře udělá, když není z čeho. Ale jsou období, kdy se to nabízí. Lze spořit také prostřednictvím stavebního spoření, u kterého je výhodou nejen dobrá úroková sazba, ale i možnost dosáhnout na státní podporu (2000 Kč/rok). Finanční prostředky však nemůžete využít před ukončením doby spoření, a tato varianta tak není vhodná na tvorbu rezervy.

     

  • 5.

    5. Buďte nedůvěřiví

    Autor: istock.com

    Na své peníze buďte také opatrní ve všech směrech. Přece jen vám dalo práci je vydělat. „Zvýšený pozor si dejte při výběru z bankomatů. Vždy zkontrolujte okolí bankomatu, ale i bankomat samotný, jestli na něm nejsou nainstalovaná zařízení, která na něj na první pohled nepatří. Také nikam neodkládejte platební kartu a upřednostňujte bezkontaktní výběr hotovosti, abyste předešli tomu, že na kartu v bankomatu jednoduše zapomenete. Vzdálenost od lidí a zakrytí PIN kódu jsou samozřejmostí,“ doporučuje Ondřej Kozák.

     

  • 6.

    6. Opatrně s půjčkami

    Autor: istock.com

    „Dávejte také pozor na kreditní karty. Na rozdíl od těch debetních neutrácíte svoje peníze, ale peníze banky, které si tak vlastně půjčujete. Pokud však utracenou částku nesplatíte v bezúročném období, dokážou vás pěkně zadlužit. Kreditky si proto pořizujte jen pro nouzové účely a nikdy si je neregistrujte v několika bankách najednou,“ dodává Ondřej Kozák z Euronetu.

     

  • 7.

    7. Na netu na jistotu

    Autor: istock.com

    Velmi opatrně pracujte také s platbami přes net. I když se se zvýšeným rizikem zpřísňují i bezpečnostní opatření, měli byste se svými penězi v digitální i fyzické formě zacházet zodpovědně a rozumně. Počínaje silnými hesly a omezením informací, které o sobě v on-line prostředí sdílíte, a konče kontrolováním odkazů, které otevíráte, a znění URL adres, které navštěvujete. Jděte na to tedy chytře.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Mirka Nová: Souhlasím, že je důležité mít přehled o příjmech a výdajích. Mně pomohlo začít nakupovat se slevovými kupóny z internetových stránek http­s://sl­evovy­kupon­.net/. Na každém nákupu potravin, kosmetiky i oblečení ušetřím několik procent z ceny celého nákupu. Minulý týden jsem si na jednom e-shopu koupila nové tenisky na léto a s kuponem jsem je měla o třicet procent levnější.

(11. 03. 2024 22:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy