V současné době nemáme peněz nazbyt, a tak nákup nových elektrických spotřebičů není na pořadu dne. Ale i se starými se dá nějaká ta koruna ušetřit. A když k tomu přidáte hospodárné vaření, „prasátku se zaplní bříško“.

VIDEO: Nejlepší prostředek na imunitu:

Video
Video se připravuje ...

Imunita: Radek Klubal Videoredakce ženských titulů

Největší žrouti: Lednička se sporákem

1. Chladnička je žrout: Patří mezi energeticky nejnáročnější kuchyňské spotřebiče. Její spotřebu výrazně snížíte, pokud v ní nenecháte námrazu vyšší než 3 mm. Lednička s ledovou vrstvou má totiž až o 75 % vyšší spotřebu, a tak se vyplatí ji pravidelně kontrolovat. Stejně spotřebu zvýší i časté otevírání dvířek. Také lednička, která je umístěna blízko zdrojů tepla či naražena na stěně, odebere více energie.

2. Pozor na sporák: Také na sporáku a troubě se dá šetřit, aniž byste musela kupovat nové. Pokud máte elektrický sporák, vypněte vždy pokrm pět až deset minut před koncem vaření. Na zbytkovém teple pokrm dovaříte a ušetříte energii. To samé platí i pro horkovzdušné trouby.

Pod pokličkou

3. Vařte pod pokličkou: Ušetřit se dá i tím, že budete vařit s pokličkou. Jídlo budete mít rychleji hotové, a to až za třikrát kratší dobu!

4. Pod párou: Také vynález pana Papina ze 17. století – tlakový hrnec – ušetří až 50 % energie při přípravě jídel. Dnešní modely jsou navíc mnohem dokonalejší a bezpečnější než ty, které používaly naše maminky, takže se nemusíte obávat pověstných katastrof typu oběd na stropě.

5. Rozmrazujte včas: Šetřit lze i tím, že budete své činnosti v kuchyni lépe plánovat. Například potraviny nebudete rozmrazovat v mikrovlnce, ale vyndáte je z mrazáku s dostatečným předstihem a necháte je povolit v pokojové teplotě nebo na balkoně.

6. Nádobí myjte chytře: Myčka na nádobí šetří nejen čas, ale také peníze. Na jeden mycí cyklus využije až o 60 % méně vody, než proteče vaším dřezem v případě, že myjete nádobí v ruce pod tekoucí vodou.

Rychlý ohřev

7. Do peřin! Ne, neděláme si legraci. Už naše babičky nechávaly dojít například rýži tak, že ji zastlaly do peřin. Pořiďte si tepelně izolovaný vak Wonderbag, který vám umožní dovařit pokrm přivedený k varu bez použití další energie. Snižuje tak údajně spotřebu až o 30 %. Pracuje na principu dlouhodobého uchování tepla a po několika hodinách, které věnujete sobě nebo rodině, můžete hotové jídlo servírovat.

8. Upřednostněte mikrovlnku: K ohřevu jídel používejte mikrovlnnou troubu. Oproti sporáku výrazně snížíte náklady. Máte v ní zabudovaný gril? Pak ji na grilování a pečení použijte místo trouby. Jídlo bude mnohem rychleji hotové a za nižší náklady.

9. Zkuste to bez chemie: Obyčejný ocet krásně vyčistí nerezové plochy a obklady, octovou vodou zbavíte nečistot a pachů ledničku nebo mikrovlnku, odstraní i vodní kámen z varné konvice. Výbornými pomocníky při ekologickém úklidu jsou také citron, sůl a jedlá soda. To vše vyjde mnohem levněji než čisticí prostředky.

Ani kapka nazmar!

10. Podceňovaná kohoutkovka: Voda z vodovodu nahradí balenou. Chloru se zbavíte jednoduchým trikem – je to těkavý plyn, takže stačí, když necháte vodu odstát.

11. Odměřujte: Chcete si udělat jen jeden šálek čaje? Rychlovarnou konvici stačí naplnit jen potřebným množstvím vody. Není třeba dávat vařit celý litr. I voda například na těstoviny se v ní uvaří rychleji než na plynu.

Vaření a pečení s rozumem

12. Z jednoho hrnce: Jídla z jednoho hrnce jsou ekonomicky nejvýhodnější – zašpiní se méně nádobí, spotřebuje se méně energie. Kromě klasických římských hrnců se dají koupit různé multifunkční nádoby.

13. Nevařte denně: Ušetřit se dá i tím, že nebudete vyvařovat teplé večeře každý den. To, co vám chutná, připravte ve větším množství a budete mít jídlo ještě na další den.

14. Pečení v remosce: V ní můžete jídlo zapékat, péct, vařit i dusit. Navíc spotřebuje pětkrát méně energie než klasická trouba. Je ideální nejen na každodenní vaření, ale například i na chalupu.

15. Pravidelný úklid: Špinavý sporák nejenže nevypadá dobře, ale pokud máte plynovou variantu, stojí vás i nějakou tu korunu navíc. Hořáky sporáku zanesené mastnotou totiž zvyšují spotřebu plynu. Proto je pravidelně čistěte.

Vylepšení kuchyně, značka: Levně!

Vaše kuchyňská linka není zrovna podle posledních trendů, ale na novou nemáte? Poradíme vám, jak ji vlastnoručně vylepšit.

16. Dvířka jako nová: Jsou dvířka vaší kuchyňské linky oprýskaná, s vybledlou barvou či s fleky? Dřevěná dvířka můžete ošetřit mořidlem – získají zašlý country vzhled, který je stále in. Nebo oblepte skříňky omyvatelnou samolepicí tapetou – jejich výběr na trhu je nepřeberný (včetně motivu dřeva). Také výměna starých úchytek za nové udělá divy.

17. Nemoderní dlaždičky: Kuchyňské obkladačky s motivy kytiček? Ty už dnes v kurzu skutečně nejsou. Také zde je řešení jednoduché – překrýt je samolepicí fólií nebo tapetami.

18. Podtrhněte retro styl: Pakliže je celkový vzhled kuchyně staromódní, můžete toho využít a předělat ji v retro stylu – čili její starý ráz ještě zvýraznit! Zavěste nad kuchyňskou linku hrnce a vařečky a natřete nábytek nabílo, naoranžovo či načerveno.

Jak ušetřit při nákupu?

19. Nakupujte podle seznamu, využijte přitom slevy.

20. Větší balení vyberte jen v případě, že jsou cenově výhodná – a pokud je spotřebujete.

21. Porovnejte cenu ovoce, zeleniny, ale i salámů a sýrů balených a těch z prodeje na váhu. Lze ušetřit dvakrát – nebalené bývají levnější.

22. Nekupujte balenou vodu, sycené limonády a slazené nápoje – lze je nahradit doma vyrobeným ovocným čajem nebo výrazně levnější šťávou.

23. Pokud jdete koupit jen několik základních potravin, vezměte si malý košík a jděte rovnou jen k sortimentu, který potřebujete.

24. Než vyrazíte na nákup, najezte se – nebudete mít chuť na potraviny, které nepotřebujete.