Výrobci dnes nabízejí nepřeberné množství variant zahradních topidel. My se v této pestré nabídce teď zkusíme zorientovat. Základní dělení tvoří sálavé ohřívače a infrazářiče. Tyto dva typy fungují na zcela jiných principech. Zatímco sálavé ohřívače vydávají teplo hořením (nejčastěji plynu), infrazářiče využívají infračerveného tepla. Pojďme se na to podívat blíže.

Sálavé ohřívače

Řeč je o „stojacích lampách“, které jste již určitě viděli v mnoha restauracích se zahrádkou. Tyto sálavé ohřívače mají řadu výhod. Dají se výškově nastavit a velmi často můžeme úpravou náklonu „klobouku“ ovlivnit směr, kterým bude teplo sálat. Samozřejmostí je u těchto druhů topidel, ostatně jako i u všech ostatních, možnost regulování míry topení.

Nejen plyn

Sálavé ohřívače jsou nejčastěji plynové. Na první pohled by to leckoho nenapadlo, ale propanbutanová lahev je skryta ve stojanu ohřívače. Jak jsme však již zmínili, výrobci se předhánějí ve vymýšlení nových a nových řešení „pohonu“ těchto ohřívačů.

Kolik to stojí?

Na trhu naleznete různě veliké varianty včetně těch stolních, tedy malých ohřívačů, které jednoduše dáte doprostřed stolu, aby sálaly teplo do všech stran. Většina těchto zářičů je vybavena bezpečnostními pojistkami – zařízení se tedy automaticky vypne v případech, že je převrženo nebo že prudký vítr sfoukne plamen. Určitě vás zajímá, na kolik venkovní topidlo přijde. Podle typu pořídíte takovýto ohřívač za cenu zhruba od pěti do patnácti tisíc korun.

topení
Autor: istock.cz

Infrazářiče

Pojďme se podívat na zmiňovaný druhý hlavní typ zahradních topidel, tedy na infrazářiče. Oproti sálavým ohřívačům,které se stavějí do prostoru, infrazářiče častěji vidíme přidělané ke stěnám nebo stropům. Výrobci těchto přístrojů velmi rádi připomínají, že infračervené teplo, které tyto ohřívače vydávají, je běžnou součástí našich životů, protože ho vydává i slunce. Jde o záření o vlnové délce větší než u viditelného světla a naše pokožka prý tento druh tepla lépe a přirozeněji absorbuje.

Kolik to stojí?

Infrazářiče pořídíme jak na stojanu – tedy svou formou připomínají sálavé ohřívače (infrazářiče bývají však o poznání lehčí) – tak i s úchyty umožňujícími přichycení zařízení na zeď či ke stropu. V praxi je to tak, že infrazářiče se často používají pro odlišné účely, než je tomu u sálavých ohřívačů. Byť můžeme infrazářiče využít i pro zahradní posezení, často je vídáme i v místech, kde je potřeba topit jen velmi nárazově – v dílnách, sportovních šatnách a zkušebnách hudebníků. A i ty mají mnoho výhod, například vytvoří pocit tepla hned několik sekund po zapnutí, protože v principu neohřívají okolní vzduch, ale přímo osoby a objekty. Kvalitní infrazářič pořídíte už za cenu do pěti tisíc korun.

Odlišné zážitky

Závěrem tedy dodejme, že zážitek z tepla vydávaného sálavým ohřívačem nebo infrazářičem je skutečně odlišný. Velký rozdíl mezi těmito druhy tvoří i to, že infrazářiče jsou zcela bezzápachové, protože je pohání elektřina. Zrovna tak jsou i o poznání tišší nebo zcela tiché. Ani tak ale nemůžeme říct, že by byla jedna či druhá varianta lepší. Záleží na vkusu a potřebách každého z nás.

Jaké jsou další možnosti?

Možností, jak si venku zatopit, je samozřejmě ještě více! Nezapomínejme ani na staré dobré ohniště jako na skvělý zdroj tepla.

Přenosný ohýnek

Ale ani v případě, že na zahradě nebo terase nemáme ohniště, klesat na mysli. Výrobci dnes nabízejí mobilní přenosná ohniště, která můžeme použít jen občas podle nálady a pak zase schovat do garáže. A buřty si na těchto opečeme stejně dobře!

Přímotopy

Pak je zde ještě nepřeberné množství nejrůznějších přímotopů pro vnitřní, ale i venkovní použití. Ve vyjmenovávání různých variant bychom se již možná ztratili, ale ve zkratce připomeňme, že existují i venkovní přímotopy na bázi infračerveného tepla. K mání je i řada mobilních topidel na kolečkách.

Uvedení do provozu

Pro všechny druhy venkovních topidel platí, že jejich instalace je velmi snadná. Nejsou k ní potřeba žádné velké kutilské schopnosti.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V lednovém čísle se například dozvíte, jak obnovit nábytek, jaké bydlení a styl se hodí k vašemu měsíčnímu znamení nebo jak se v zimě starat o čtyřnohé mazlíčky. Podíváte se také na návštěvu k herečce Míše Dolinové. Navíc zde najdete velký kalendář pro balkon či zahradu, který přijde vhod všem zapáleným zahradníkům. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Autor: Blesk Hobby