Na co se u psího stomatologa připravit?

Návštěva psího stomatologa začíná tím, že se kontrolují zuby, dásně a slinné žlázy. Pak se odstraňuje zubní kámen. Obvykle ultrazvukem, mechanické sundávání kamene může příliš poškodit dásně. Jsou ale případy, kdy to už jinak jednoduše nejde. U počínajících problémů veterinář jen lehce odstraní kámen a vyčistí sklovinu. Když už se ale u psa objeví zápach z ústní dutiny, krvácení dásní nebo uvolňování zubů, operace bývá jediným řešením.

Operace trvá zhruba hodinu a je při ní dost času na to, aby se majitel psa dozvěděl, jak zkaženým zubům předcházet. Prevence zubního kazu se dělí na takzvanou aktivní a pasivní. Aktivní znamená čištění zubů, do pasivní patří speciální pamlsky, které odstraňují plak a zmírňují tvorbu zubního kamene.

Zkaženými zuby to navíc obvykle nekončí. Zubní kámen utlačuje dáseň, vzniká zánět. Ten se šíří nejen v tlamě, ale krví a trávicím traktem po celém těle. Chronická infekce potom způsobuje onemocnění srdce, ledvin a jater.

MVDr. Zbyněk Lonský, veterinář z České společnosti veterinárních stomatologů, k tomu říká: "Lidi to nedělají z důvodu, že by na to kašlali, ale kvůli tomu, že nemají nedostatek informací. Kdyby to věděli, kam to může dospět, a kteří ti psi na to trpí, tak by se o to určitě starali líp."

Jak by tedy v ideálním případě měla péče o psí zuby vypadat? To se dozvíte v novém díle pořadu Povolání pes, který znáte z Mall.tv!