Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pletení a háčkování nás zase baví! Vytvořte si věci krásné i praktické

/
  • (iStock)
    5. března 2021 ● 06:00

    Podle posledních průzkumů jsou ruční práce opravdu v kurzu, a nejen mezi babičkami, ale i mezi mladými lidmi a celebritami. Jde svým způsobem o meditativní a terapeutickou záležitost, pomocí níž si vyčistíme hlavu, a ještě zhotovenou věcí uděláme radost sobě nebo ostatním.Tak zkuste háčkovat nebo plést i vy...   

     

    Takové pletení nebo háčkování ale má vliv i na naše fyzické zdraví. Jak je to možné? Při kreativních činnostech se v mozku uvolňuje dopamin – přirozené antidepresivum. Zlepšuje se také naše jemná motorika, klouby, šlachy a drobné svaly posilují, takže jde i o prevenci artritidy a zánětů šlach, trénujeme i kognitivní funkce – musíme neustále kontrolovat svou činnost, přemýšlíme nad postupem, jak se rychle dobrat k výsledku tak, aby byl co nejzdařilejší. Takže trénujeme paměť, myšlení, koncentraci a zvyšujeme si kapacitu myšlení a schopnost porozumět informacím. Snižuje se nám také tlak i tep (pokud se zrovna nerozčilujeme, když nám něco nejde).

    Má to smysl

    Získáváme znovu pocit smysluplnosti a kontinuity, vzniká totiž něco konkrétního, hmatatelného, což při práci v kanceláři často vidět není. Navíc když se práce daří, člověk se dostává do stavu vědomí, kterému se říká „flow“, tedy plynutí. Vědomě vnímá konkrétní okamžik a často také přestává vnímat čas, vymaní se z bludného kruhu depresivních myšlenek. Čím víc se do tohoto stavu budete dostávat, tím spokojenější se v životě budete cítit. A to se v této náročné době  určitě velmi hodí.

    Inspirujte se našimi pletenými nápady, které zvládnou jak začátečníci, tak zkušené tvořilky....

  • 1.

    Venkovský styl

    Autor: vidieckystyl.sk

    V teple se budete cítit pod dekou, která vypadá jako pletený svetr od prababičky. Výroba je jednoduchá. Stačí naučit se jeden vzor a ten neustále opakovat. Na uvedeném webu najdete obrovskou spoustu inspirace, nejen co se týká pletení.

    Zdroj: vidieckystyl.sk

    Hledejte: pletené deky

     

  • 2.

    Opletené kafe

    Autor: bhg.com

    Berete si ráda kafe nebo čaj s sebou? Někdy je ale nápoj tak horký, že se špatně drží. I když lepenkové pouzdro svou úlohu taky splní, pěkně opletený hrneček udělá nejen dobrou službu jako tepelná izolace, ale potěší také oko – a nejen to vaše.

    Zdroj: bhg.com, momadvice.com

    Hledejte: how to make cute coffee sleeves

  • 3.

    Háčkovaná maličkost od srdce

    Autor: kreadeluxe.com

    Háčkovaná srdíčka v jemných odstínech se hodí jako dekorace celý rok. Háčkovat můžete z jakékoli příze. Mějte na paměti, že čím silnější bude, tím větší srdíčko vytvoříte.

    Zdroj: kreadeluxe.com

    Hledejte: haeklede

     

  • 4.

    Ušatý kamarád

    Autor: crazypatterns.net

    Ne všichni můžeme mít doma zvíře, a tak můžeme vzít zavděk alespoň roztomilým pleteným společníkem. Celý návod, jak zhruba 26 cm zajíčka uháčkovat, najdete na webu.

    Zdroj: crazypatterns.net

    Hledejte: Schmusetuch Häschen

  • 5.

    Eco friendly mini ručník ze zbytků

    Autor: halager.blogspot.com

    Pokud vám zbyla bavlněná příze, můžete si z ní vyrobit praktické krásné utěrky na ruce, které se budou obzvlášť dobře vyjímat v koupelně. Dodají jí mimořádné kouzlo.

    Zdroj: garnstudio.com, halager.blogspot.com

    Hledejte: samlet indlg med, karenklaberbaeksverden.blogspot.com

  • 6.

    Puf na sezení

    Autor: twindragonflydesigns.com

    Tahle praktická věc na sezení s designem mořského ježka je teď hodně populární, stejně jako pletené polštáře. Navíc je celkem jednoduché takový puf uháčkovat, zvládne to i úplný začátečník. Na webu najdete podrobný popis.

    Zdroj: twindragonflydesigns.com

    Hledejte: crochet floor pouf pattern

  • 7.

    Ramínko na šaty

    Autor: videickystyl.sk

    Pomocník do šatny pro opravdové fajnšmekry nebo romantické duše. Souhlasíte?

    Zdroj: videickystyl.sk

    Hledejte: originálne doplňky

  • 8.

    Košíčky a tašky

    Autor: diyrustics.com

    Kam dát všechny ty důležité drobnosti, které potřebujeme mít po ruce? Nebo do čeho obléct darovanou květinu? Stačí jeden volný večer, háček, klubko příze a problém je vyřešený.

    Zdroj: diyrustics.com

    Hledejte: new and stylish designs

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy