Do Vánoc sice moc dnů nezbývá, ale pokud přece jen máte ještě čas a chuť na tvoření, zkuste si vyrobit pár háčkovaných dekorací, které mají dlouhou tradici. Háčkované zvonečky, hvězdy všech různých velikostí, andělíčci a další vánoční motivy jsou krásné a velmi jemné. Díky nim si vytvoříte tradiční staročeské Vánoce doma nebo na chalupě. Stačí je doplnit ručně zdobenými perníčky, vánočními ozdobami ze včelího vosku či ze slaného těsta. Zavěsit je ale můžete nejen na stromeček. Hodí se i do oken, na stůl nebo na stěnu. Krásně vypadají i na adventních věncích a svícnech.

Háčkované dekorace mají své výhody

Jelikož jsou háčkované ozdoby lehoučké, neohnou se vám pod nimi ani ty nejtenčí větvičky. A oproti klasickým skleněným ozdobám mají velkou výhodu –  jsou nerozbitné. Pokud tedy máte doma malé děti nebo hravé domácí mazlíčky, jistě to velmi přivítáte.

 

Autor: istock.cz

Jak začít tvořit?

Vánočních motivů, které se dají zpracovat metodou háčkování, je spousta. Záleží jen na vašich schopnostech a zkušenostech. Na internetu najdete velké množství návodů, a to jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Pokud si třeba hned na nic velkého netroufáte, začít můžete s malými plochými vzory. A postupně se můžete pouštět do složitějších plastických kousků. A příští Vánoce už zvládnete třeba i ozdoby na celý stromek.  

Co budete potřebovat?

K háčkování budete potřebovat různě silné příze a háčky. Nejčastěji se používá čistě bílá barva, ale můžete také vyzkoušet ozdoby vícebarevné nebo se zlatým, stříbrným či barevným okrajem. To už záleží na vašem osobním vkusu. Aby měly ozdoby pěkný a trvalý tvar, je potřeba je naškrobit a vypnout.

Koupit můžete i hotové

Pokud si na ručně vyráběné ozdoby přece jen netroufáte a už ty letošní chcete mít v nové háčkované podobě, pak je nejjednodušší si je pořídit v kamenných obchodech nebo e-shopech. Podívejte se do naší galerie, kde najdete spoustu nákupních tipů.

Originální vánoční dekorace vybírejte také na našem Blesk Bazaru!

Fotogalerie
10 fotografií