Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak ušetřit v domácnosti? Tyhle tipy vám sníží výdaje domácího rozpočtu!

/
  • Jak uspořit v domácnosti?
    Jak uspořit v domácnosti? (iStock)
    6. ledna 2024 ● 06:00

    Jak ušetřit za topení, už jistě víte. Snížit výdaje v domácím rozpočtu ale můžete i dalšími způsoby. Které to jsou?

  • 1.

    Vyměňte zdroje světla

    Autor: iStock

    Vzhledem k tomu, že má světlo vliv na naši pohodu (o zraku nemluvě), rádi si ho dopřejeme z více různých zdrojů. Pak už se opravdu vyplatí, abyste v nich svítili pouze LED žárovkami, které jsou nejúspornější. A třeba v chodbě, předsíni nebo i koupelně k úsporám přispějí pohybová čidla, která světlo sama rozsvítí a po vašem odchodu zase zhasnou.

     

    VIDEO: Margit Slimáková: Drahé okurky nekupujte. Tady jsou 4 tipy, jak mít za pár korun nálož vitaminů!

     

    Video
    Video se připravuje ...

     Videoredakce ženských webů

  • 2.

    V hledáčku je chladnička

    Autor: iStock

    Vzhledem k tomu, že chladnička s mrazákem jsou jedinými spotřebiči, které jsou v každé domácnosti zapnuté neustále, měli bychom se o ně správně starat. Co to znamená? Nenechávat dlouho otevřená dvířka, mít chladničku správně nastavenou, nedávat do ní teplé jídlo, a pokud nemáte novější model, tak také nejméně 2x ročně odmrazovat, neboť námraza snižuje její mrazicí výkon.

  • 3.

    Na co si dát pozor při vaření?

    Autor: iStock

    Základem je, aby vám plotýnky či trouba „neběžely“ zbytečně. Vařte proto jen to, co opravdu sníte, používejte správně velký hrnec (a k němu odpovídající plotýnku) a nezapomínejte na pokličku. Spotřebu plynu či elektřiny můžete snížit i díky vaření v tlakovém hrnci. Úspornější je též příprava jídla v multifunkčním hrnci nebo horkovzdušné fritéze.

  • 4.

    Úspory v koupelně

    Autor: iStock

    Jedna koupel ve vaně znamená asi 150 litrů vody, při sprchování je spotřeba zhruba třetinová – mezi 30 a 50 litry. „K úspoře teplé vody pomůže termostatická baterie a velmi dobře fungují i úsporné hlavice, které proud vody provzdušňují, aniž by uživatel poznal výraznější rozdíl,“ radí Karel Vlach, generální ředitel společnosti ENBRA, která se zabývá problematikou rozúčtování a spotřeby vody.

  • 5.

    Neplýtvejte potravinami

    Autor: iStock

    S vaším rodinným rozpočtem zamává i to, když budete nakupovat jídlo, které nespotřebujete. Základem je samozřejmě plánovat nákupy. Pomůže také správné uskladnění potravin v chladničce (moderní spotřebiče mají speciální přihrádku na maso, ryby a ovoce i zeleninu). Nejlépe však trvanlivost prodlouží vakuování, například u masa, sýrů nebo pečiva až dvojnásobně.

  • 6.

    Chytří pomocníci

    Autor: iStock

    Pohybová čidla, která pohlídají, že se u vás nesvítí zbytečně, jsme už zmiňovali. Šikovné je také čidlo, které detekuje otevřené okno a v tu chvíli vypíná topení. Největším pomocníkem však bude chytrá zásuvka, která umí měřit spotřebu připojených zařízení v reálném čase a díky níž lze nastavit, kdy se daný spotřebič zapne a kdy vypne.

  • 7.

    Pohlídejte si vyúčtování

    Autor: iStock

    Faktury, které vám přijdou za elektřinu, se vyplatí číst podrobně. Nejdřív zkontrolujte dobu platnosti vaší smlouvy. To je důležité, pokud máte smlouvu na dobu určitou (fixovat si cenu energie můžete maximálně na 3 roky). Další klíčová položka je obchodní cena dodavatele platná na dané smluvní období. Pokud se vám nelíbí, doporučujeme porovnat aktuální nabídku všech dodavatelů (např. přes Kalkulator.cz). Našli jste výhodnější cenu energie? Dodavatele lze jednoduše změnit (jen pozor na délku výpovědní lhůty).

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy