Copak to, že ses pustila do tak rozsáhlých změn?

V roce 2021 přišel lockdown, člověk se strašně nudil. Když přišel ten první, začala jsem vyrábět různé ozdoby na Vánoce a při tom druhém už nebylo co, tak jsem si řekla, že budu rekonstruovat.

Původní kuchyni s volnými policemi nahradil úplně jiný styl.

Tak té kuchyni bylo dvacet let, byla tu také všude spousta obrázků, pro někoho přeplácané, pro mě zabydlené. Dýchalo z toho teplo domova. Ale řekla jsem si, že po dvou desetiletích si zasloužím tu rekonstrukci nejen já, ale i ten domeček.

Fotogalerie
39 fotografií

Šla jsi do toho z gruntu, kuchyně je celá uzavřená, nikde nic.

Je to krása, na nic se nepráší, předtím jsem pořád všude musela utírat prach. Teď si sice nepamatuji, co v které skříňce je, ale časem se všechno najde.

Jediné, co jsi v kuchyni zachovala, je stůl.

Přesně tak, my jsme vlastně tu kuchyni ladili k tomu stolu. Tak, aby to k sobě vzájemně pasovalo.

Nelze tu přehlédnout velkou plastiku na zdi, také nová?

Ta má příběh, vždycky tu byla, prý mě chrání a dodává prostoru správnou energii. Manžel ji v šedesátých letech koupil od výtvarníka, který byl zakázaný. On ji pořídil, aby mu pomohl. Pak ji s sebou stěhoval pořád a já ji tady asi taky budu mít navždy.

Ke kuchyni se pak vymýšlel obývák?

Kuchyně byla základ a středobod a obývací stěna se pak tvořila tak, aby se hodila.

Co bylo na rekonstrukci nejnáročnější?

Třeba krbová kamna dorazila se zpožděním a s prasklým sklem, dlouho trvalo, než pak dorazila znovu. Sedačka, to bylo také zvláštní, kupovat ji přes internet, nevidět barvu, neosahat si materiál, o její tvrdosti či měkkosti nemluvě. Inu lockdown, nesmělo se přes okresy, ale dopadlo to skvěle a jsem s ní moc spokojená. Asi nejhorší bylo, že jsem prodala starou kuchyni dřív, než se začala vyrábět nová, a já žila asi měsíc bez kuchyně jako bezdomovec.

Jak se bydlí bez kuchyně?

Strašně. Na stolku jsem měla rychlovarnou konvici, zalévala jsem si čínské polévky. První týden jsem si říkala, že to je takové dobrodrůžo, druhý týden se k tomu začaly rekonstruovat podlahy, takže se přidal prach, třetí a čtvrtý týden už jsem z toho byla hodně nervózní, ale stálo to za to.

Kuchyňská linka sahá až do stropu, přesto jsi za ní čerstvě vymalovala. Proč?

No, aby tam bylo čisto. To je jedno, že to vím jen já. Tam byly totiž staré obklady, které jsem vlastnoručně vybíjela, a když jsem to odvozila, tak jsem to chtěla mít dočista a hezké. Aby mě jednou, až se to za 30 let bude sundávat, nepomluvili.

Ráda každou chvíli přesouváš nábytek, ale teď je obýváková stěna přišroubovaná.

Myslím, že to už spíš bývávalo. Je pravda, že jsem kdysi, když mě popadla tato mánie, třeba manželovi přestěhovala ložnici z jednoho pokoje do druhého, říkala jsem si, že ten pokoj na východ bude lepší. Když pak večer přišel domů, tak se hrozně rozčílil, když zjistil, že je ložnice jinde, a já to ještě ten večer musela stěhovat zpátky. Ale teď už mě to moc nedrží. A když s tou stěnou budu chtít hnout, tak ji prostě odšroubuju. Od čeho je přece šroubovák?

Rekostruujete dům a potřebujete ušetřit? Vše potřebné najdete na našem Bazaru Blesk za výhodné ceny.