Výjimečnou stavbu, kterou si nechal postavit ředitel cukrovaru, ale nevybírala ona. „Manžel dům pořídil před dvaceti lety, ještě než jsme se poznali,“ vysvětluje naše hostitelka. Zabydlela se tu však snadno a od té doby se tady leccos změnilo. S manželem totiž vybavení jednopatrového domku průběžně obměňují. „Nedělali jsme tu žádnou velkou rekonstrukci, spíš jde o takové ‚refreše‘,“ ukazuje nám sympatická moderátorka.

Fotogalerie
16 fotografií

V poslední době velkou proměnou prošla zejména kuchyň. Ta původní už rodině se dvěma dětmi nestačila. „A klukům jsme nedávno koupili pingpongový stůl. V době on-line výuky je to skvělá věc. Když mají přestávku, tak hrají,“ pochvaluje si Štěpánka Duchková další z novinek. Samozřejmě ani na novou kuchyňskou linku s kamennou pracovní deskou nedá majitelka dopustit. „Je snadná na údržbu, ale hlavně je v ní hodně místa. Může nás vařit několik najednou. Z toho jsem úplně nadšená.

Rady odborníků

Ptáme se, kdo z rodiny má při výběru nových kousků do domácnosti hlavní slovo. My se skoro vždycky shodneme. Jednou přijde s nápadem manžel, podruhé zase já. Jediné, v čem se neshodneme, je květinová výzdoba. Já mám ráda kytky v květináčích a manželovi se moc nelíbí, že pěstuji ‚chcípáky‘. Moje kamarádka Dana Makrlíková je zahradní architektka, a ta mi kvůli nim také nadává. Prý se o ně neumím pořádně postarat. Přitom já je pravidelně zalévám, ale asi neznám správnou míru,“ směje se moderátorka. A nejen v péči o zeleň se manželé radí s profesionály. Pozvali si též bytovou architektku, která vybírala například moderní svítidla nad jídelní stůl nebo květovanou tapetu, která odděluje jídelní část hlavního obytného prostoru. „Nové lustry měly ale příliš prudké světlo, proto jsme je ztlumili věnci,“ ukazuje nám Štěpánka Duchková zajímavou vychytávku vlastní výroby, která obyčejná svítidla proměnila v originální kousky.

Poklady z bazarů

Vzhledem k historii domu se majitelé snaží interiér zařizovat citlivě, takže tu nechybí ani řada věcí se zajímavým příběhem, které si sami renovují. „Staré věci sháníme v bazarech a na tržištích. Manžel je totiž umí dát dohromady. Moje teta je zase výborná natěračka. Cokoli se jí dostane do ruky, okamžitě natírá,“ usmívá se moderátorka. A některé starožitné kousky byly dokonce původně určeny na vyhození.

Jeden náš strýc byl restaurátor svítidel. Vždycky se divil, co všechno lidé vyhodí. Hodně věcí našel na smetišti nebo u popelnic,“ vzpomíná majitelka. Ve starém domě nechybí původní krb, který rozhodně neslouží jen jako dekorace. „Manžel v zimních měsících topí denně,“ říká Štěpánka. Naopak starožitné piano v jídelní části hlavní obytné místnosti dnes už v provozu není. „Vypadá sice hezky, ale pokud na něj déle pohlédnete, mohlo by jít k zemi. Pozvala jsem dokonce pana ladiče, aby vyluzovalo hezčí tóny, ale řekl, že už to nejde, a zlobil se, že jsem ho pozvala k trosce. Kluci se na piano učí, ale naštěstí ho mají ve škole a tohle teď slouží jako odkladiště fotek a klučičích výrobků z keramického kroužku,“ ukazuje nám naše hostitelka s tím, že právě tato část z celého domu je její nejoblíbenější. „Když není nikdo doma, tak nejraději sedím u jídelního stolu. Jsou tam pohodlné židle a dobré světlo, takže si můžu v klidu číst,“ říká Štěpánka Duchková, která si prý jako malá ráda hrála na princeznu před zámečkem Miramare ve Strašnicích a teď takový svůj soukromý „zámek“ obývá.

Tento článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

Máte také rádi starší interiérové doplňky? Velký výber najdete na našem Bazaru Blesk.

 

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 08/2022 Czech News Center