Jak se sžívá dokonalá zahrada s dvouletým vnoučkem?

Já mám čtyři vnuky a dva pravnuky, ale tenhle vnouček bydlí blízko a jsem s ním v denním kontaktu. Zjistila jsem, že moje láska k němu zatím předčila všechna má očekávání, že si nechám líbit věci, které by mě dřív přivedly k naprostému šílenství. Kope tu balónem do kytek, všude jsou odrážedla, pískoviště a najednou se ta zahrada přizpůsobuje tomu dvouletému chlapečkovi a je na tom pozoruhodné, že to dělám ráda. A navíc mi s velkou oblibou nosí kytičky, takže mi prostě něco někde uškubne.   

Fotogalerie
13 fotografií

Přála jste si jezírko, pak dvě, ale také potok, který manžel moc nechtěl.

Potok ne, máme spíš potůček. Manžel vždycky na začátku něco moc nechce, ale pak podlehne mému něžnému tlaku a řekne – tak si dělej, co chceš. Jen musím ty první práce začít, když někam odjede. Když je potřeba udělat něco zásadního, tak aby tu nebyl, nenarušoval mi můj koncept a neříkal mi názor. Ale už je na to zvyklý a nakonec tomu propadne. Ted' potok a jezírka, to je centrum jeho zájmu na zahradě, má tam rybičky a krmí je. A když někdo přijde a řekne, vy máte pěknou zahradu, tak on říká: „Copak zahrada, ale ten potok, na ten se podívejte." A většinou vysvětluje takové ty technologické postupy, které nikoho nezajímají, jako jak silná je tam fólie. Což je úplně jedno, ale co ta voda v zahradě dělá, to je důležité, že sem létají ptáci, motýli, vážky... Prostě vnese do zahrady život. Dalším zásadním prvkem jsou kameny. Můj muž zjistil, že když mi chce udělat radost, tak největší štěstí je, když mi pořídí nějaký obrovský balvan. To je pro mě nejkrásnější dárek. Ale aby vypadaly, že jsou tu odjakživa, tak musí být třetina toho šutru zapuštěná do země. Musí se vyhrabat díra přesně podle jeho tvaru, to dělá manžel, nad ním visí na jeřábu ten tunový kámen a on hrabe a hrabe. A usadí ho tam.

Dům je celý porostlý přísavníkem pětiprstým, nedrží se tam myši?  

Já na to nedám dopustit. Moc se mi líbí, že ta zahrada pokračuje na ten dům, je to takový plynulý přechod a v životě nám tam žádná myš ani podobná havěť neběhala. A na podzim je to nádhera, dům se vybarví, proměňuje do růžova, tmavě červena, pak přijde den D, kdy se něco stane a všechno naráz spadne. A pak celá rodina chodíme a plníme tím listím bio popelnice.

Vypadá to, že už se sem nic nevejde, co když jdete do zahradnictví a tam je kytka, která se vám líbí?  

No koupím jí. Nevydržím to, protože kupování květin je zvláštní druh rozkoše, která už mě postihuje mnohem víc než si kupovat nějaké oblečení. Krásné kytce nikdy neodolám.

Jaká je Ivy oblíbená barva a proč miluje kameny? Celý článek si můžete přečíst v aktuálním vydání časopisu Blesk Hobby. Přinese vám také tipy, jak na letní řez stromů a zdarma získáte zeleninové recepty včetně samolepek. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.