Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Založte si kompost. Díky těmto pravidlům to snadno zvládnete

/
  • (istock.cz)
    18. října 2021 ● 06:00

    Kompostování má spoustu výhod. Zbavíte se zahradního a kuchyňského odpadu a získáte kvalitní humózní půdu. Při zakládání i používání kompostu je ale potřeba dodržet pár podstatných věcí, jinak se černého zlata sotva dočkáte. Poradíme vám, jak na to…

    Přeměna odpadu v humus sice chvíli trvá, ale vynaložená práce se vyplatí. Především kvůli bohaté úrodě. Nejlepším obdobím pro založení kompostu je podzim, protože máte nejvíc zahradního odpadu, ale kromě zimy s ním můžete začít prakticky kdykoliv.

  • 1.

    Jak na správné založení? 

    Kompost je možné ukládat volně nebo do vymezeného prostoru dřevěných či plastových kompostérů. Pro kompostér vyberte rovné zastíněné místo, ke kterému budete mít volný přístup. Nejprve je dobré odkopat vrstvu zeminy (asi 15 cm) a položit drenáž. Další kouzlo úspěšného kompostování spočívá nejen v použitých surovinách, ale i v jejich správném poskládání. Promyšlené vrstvení má za cíl zajistit dobrou cirkulaci vzduchu a vody. Pro správnou tvorbu kompostu je třeba respektovat poměr uhlíku a dusíku, který by měl být 20–30:1. To znamená až 30 dílů uhlíku na jeden díl dusíku. Netušíte, co to znamená? Držte se toho, že čím je kompostovaný materiál starší, tmavší a dřevnatější, tím více je v něm uhlíku. Naopak materiál čerstvý, vlhčí a zelenější, jako je třeba posečená tráva, obsahuje více dusíku. Důležité je i to, jakou má materiál strukturu.Všechny větvičky, sláma, kůra jsou důležité – masu provzdušní. Kyslík je pro zdárné kompostování nezbytný, protože v počáteční fázi spotřebují bakterie a houby během tlení kyslík v jednom metru krychlovém během dvou hodin. 

  • 2.

    Vlhkost je důležitá

    Že je kompost suchý, poznáte podle toho, že bude mít šedavý povlak a houbový zápach. Hrozí to především tehdy, když máte kompost nebo kompostér na přímém slunci. Pak je potřeba urychleně dodat vodu nebo čerstvý materiál a masu prohrábnout.

  • 3.

    Kompost není halda

    Nepleťte si kompost s odpadovou haldou. Když na vytyčeném prostoru budete vysypávat bez ladu a skladu všechny bio zbytky a zahradní odpad, snadno se vám kompost promění v blátivé a hlavně smrduté místo. Chyba bude v tom, že netleje, ale hnije. Zatímco hnití je rozklad organických látek bez přístupu kyslíku, tlení je rozklad s kyslíkem. Pomůže vám přehazování, kdy masu provzdušníte a přidáte větve, listí a jiný materiál, který mu dodá strukturu.

    „Častou chybou je, že lidé při sečení trávníku vysypou do kompostu všechnu posečenou trávu. Pak ale nedochází k procesu kompostování, ale spíše silážování, kdy z kompostéru vytéká zapáchající tekutina a tvoří se tam kyseliny,“ radí Zdeňka Jankovičová z Českého svazu zahrádkářů.

  • 4.

    Test zralosti

    Humus nesmí poškozovat semena nebo kořeny citlivých rostlin. Nejčastěji se používá takzvaný řeřichový test. Připravte si dva malé květináče. Do jednoho dejte kompost a do druhého obyčejnou zeminu. Do obou květináčů vysejte semínka řeřichy. Při nedostatečně vyzrálém kompostu vyklíčí méně rostlinek než v obyčejné zemině. Naopak pokud je kompost dostatečně vyzrálý, rostlinky budou sytě zelené a hustěji vyklíčené. Může se stát, že rostliny budou žluté nebo hnědé, to znamená, že obsah živin je příliš vysoký. Kompost tedy použijte pro náročné rostliny (košťáloviny a brambory). Když je materiál hrubší, je dobré ho před použitím proházet přes síto. 

  • 5.

    Jak správně kompost poskládat?

    Do základů patří nařezané větvičky, sláma, posečená tráva, tedy hrubý a vzdušný materiál. Ten je i ve vyšších patrech, jen ho prokládáte ostatním odpadem. Trik je v tom, že mícháte suché a vlhké, hrubé s porézním, dusíkaté (trávu) s uhlíkatým (větvičkami). Větve by ale neměly být moc velké, zrání by pak trvalo dlouho. Lepší je větší kusy nadrtit. Aby kompost rychleji zrál, vyplatí se proložit vrstvy už zralým kompostem nebo hlínou a čas od času zalít vodou.

  • 6.

    Co kompostovat?

    Vedle rostlinného odpadu lze do kompostu přidávat v určitém množství i chlévský, králičí či drůbeží hnůj, piliny nebo dřevěný popel. Z kuchyně jsou do kompostu vhodné třeba slupky z brambor, cibule, odřezky z ovoce a zeleniny, ale i vyluhovaný čaj, kávová sedlina nebo skořápky vajíček. Čím různorodější materiál, tím lépe. 

  • 7.

    Co do kompostu nepatří?

    Co by do kompostu naopak nemělo přijít, jsou vytrvalé plevele, jako jsou pýr, bršlice nebo svlačec. Jejich kompostování je možné až po uschnutí nebo ve formě zákvasu. Rovněž dřevnaté části rostlin kompostujte až po úpravě v zahradním drtiči. Kompostovat by se neměly ani napadené části rostlin a zbytky živočišného původu.

  • 8.

    Jak často přehazovat?

    Každé obrácení zvyšuje aktivitu bakterií a rozklad urychluje. Proto je dobré kompost jednou až dvakrát do roka přehazovat. Jednotlivé vrstvy můžete při přehazování prosypat mletým vápencem nebo vápenným hydrátem pro snížení kyselosti, přidat lze i urychlovač.

  • 9.

    Jak dlouho trvá zrání?

    Obecně platí, že kompost, který je správně poskládaný, by měl zrát asi jeden rok. V plastových kompostérech se dá použít i urychlovač kompostu, který dokáže zkrátit dobu na polovinu. Kompost je hotový ve chvíli, kdy už nepoznáte, z čeho byl připravován. Nesmí zapáchat, ale měl by vonět.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dozvíte, jak a s čím a jak moderně zalévat zahradu, jak mít trávník snů, a také vše důležité o pěstování oblíbených pivoněk. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    na co se můžete těšit v novém čísle Blesk Hobby? ABL

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy