Houpačky a houpací sítě k létu patří. Kde se ale vzaly? Pocházejí z mexického Yucatanu a místní obyvatelé se v nich pohupovali už před více než třemi stovkami let. Dodnes tam houpací sítě najdete v každé domácnosti. Rádi v nich lehávali na lodích i námořníci, s sebou je měli i kosmonauti v lunárním modulu Apollo.

Fotogalerie
31 fotografií

Dobré místo

Když hledáte místo pro svou houpačku, měli byste dohlédnout na to, aby stála na dobrém místě a nebyla ve stísněných prostorách. „Pokud vybíráte místo pro houpačku, ať již je to v interiéru nebo na terase, balkoně či zahradě, vždy je důležité zohlednit nosnost konstrukce, velikost a tvar houpačky vůči prostoru,“ radí majitelka designové školy Intermezzo Jana Hradecká. „U balkonu a terasy využijte pravidlo třetin. To znamená, že houpačka a konstrukce nesmí zabírat více než třetinu prostoru.“ Na balkon, terasu nebo zelenou plochu zimní zahrady střední velikosti se hodí samostatné houpací sítě a štíhlý stojan.

Jaký styl?

VINTAGE  Houpací sítě s odpovídajícím stojanem jsou ideální pro odpolední siestu. Výborně vypadá stojan ze světlého dřeva nebo s bílým nátěrem. K němu se hodí bavlněná houpací síť se síťovaným vzhledem.

VENKOVSKÝ  Je zastoupen dřevěným stojanem s houpací sítí uprostřed kvetoucí zahrady. Ležérní vzhled podtrhne i květinový vzor na látce.

NÁMOŘNICKÝ  Charakterizují ho hlavně modrá barva a pruhy. Umístíte-li houpací síť k zahradnímu jezírku a nasypete-li okolo trochu písku, bude dojem dokonalý.

Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. Aktuální vydání koupíte v trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE. 

Video
Video se připravuje ...

na co se můžete těšit v novém čísle Blesk Hobby? ABL