Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zahrádky jako dlaň. Dopřát si je můžete i v tom nejmenším bytě

/
  • Půvabné minizahrádky se hodí i do malého bytu a můžete se z nich těšit po celý rok.
    Půvabné minizahrádky se hodí i do malého bytu a můžete se z nich těšit po celý rok. (Shutterstock)
    8. května 2021 ● 06:00

    Pohádkovou zahrádečku lze vykouzlit ve větší kameninové misce, v rozbitém květníku nebo na plochém kameni. A zvládne to opravdu každý.

    Možností, technik a úprav této půvabné dekorace je velmi mnoho. Můžete klidně využít nádoby, které se vám povalují už vyřazené třeba ve sklepě. Fantazii se meze nekladou. Staré zavařovací sklenice, lahve na okurky, naštíplé hliněné květináče, bedýnky od ovoce... Výhodou těchto zahrádek je také to, že je můžete snadno přizpůsobit svému interiérovému stylu. Terakota a dřevo se hodí do rustikálního domu, kovové miniskleníky a instalace v japonském stylu zase lahodí severskému minimalismu nebo tzv. japan scandi.

  • 1.

    Džungle v kouli

    Autor: Shutterstock

    Závěsné skleněné koule nebo kapky – aerária – se dnes těší velké oblibě. Baňky různých tvarů lze koupit v květinářství, kde pořídíte i potřebné substráty včetně miniaturní zeleně. Zde je exotická masožravá mucholapka, které svědčí vlhké prostředí s mechem, ale zkusit můžete i tilandsie.

  • 2.

    Skleník od Tiffanyho

    Autor: Shutterstock

    Kompozice rostlin vynikne ve skleníčku vystavěném takzvanou Tiffanyho technikou. Nejde o skutečnou vitráž v olově, ale její obdobu, kdy se jednotlivé tabulky skla lemované samolepicí měděnou páskou spojují pájením rozehřátým cínem. Tuto dekorativní techniku se naučí snadno každý.

  • 3.

    Pichlavci nezklamou

    Autor: Shutterstock

    Z velkého počtu sukulentů jsou kaktusy různých tvarů i barev nejvděčnější, protože ustojí i péči těch nejzapomnětlivějších pěstitelů. V zimě je jejich zálivka dokonce nežádoucí. Navíc umístíte-li misku do chladné verandy, můžete se z jejich krásy radovat neustále. Na jaře ovšem musíte pichlavce kapkou vody probudit.

  • 4.

    Bedýnková inspirace

    Autor: Shutterstock

    Tentokrát žádná miska ani květník! Bez obav použijte pohlednou bedýnku z dřevěných latí. Nutná je ovšem vložka v podobě plastového truhlíku na míru, aby vlhkost dílo neponičila. Vsadit pak můžete na nenáročné sukulenty, jež vyžadují jen minimální zálivku, a efektní dekorace na parapet u okna v kuchyni je na světě.

  • 5.

    Pro malé i velké

    Autor: Shutterstock

    Zaměstnejte se celoroční péčí o zahrádku se stylizovanou chaloupkou a chodníkem, kde nechybí lavička a figurky různých druhů zvířat. Přidat lze dokonce skřítky, houbičky. Fantazii se meze nekladou. Aranžmá je samozřejmě možné průběžně upravovat a měnit.

  • 6.

    Květník střepník

    Autor: Shutterstock

    Nevyhazujte rozbité kameninové květníky. Vystavět z nich můžete kaskádovitě uspořádanou zahrádku osázenou minizelení rozličného druhu. A z malých střípků lze uvnitř dokonce vytvořit efektní spirálovité schodiště. Také myslete na to, že i miniaturní zeleň se rychle rozrůstá a vyžaduje čas od času redukci.

  • 7.

    V japonském stylu

    Autor: Shutterstock

    Opravdové mistrovství představuje minizahrádka v japonském stylu s dračími skalisky a bonsajemi. Založit ji můžete v mělké misce nebo na plochém kameni a spíše než na zeleň vsaďte na pěkně tvarované kameny. V kapsách nakrytých mechem můžete usadit jednu či dvě pokojové bonsaje, tvarované fíkusy-benjamínky.

  • 8.

    Odlité z betonu

    Autor: Shutterstock

    Pěknou misku pro minizahrádku si odlijte sami z cementové směsi, která je v suchém stavu k dostání v pytlích různé hmotnosti. Stačí přidat vodu podle návodu a vše promíchat. Hmota se plní do dvou forem – jedna je větší a druhá o trochu menší. Mírně ztuhlý odlitek pak uvolněte, nechte ho vytvrdit a pustit se mezitím můžete do tvorby dalšího.

  • 9.

    Paráda na vodě

    Autor: Shutterstock

    Na hladině mohou "levitovat" vodní hyacinty (tokozelka), vodní saláty (episcia) a pěstovat takto můžete i miniaturní lekníny. Všechny tyto druhy ovšem vyžadují specifické přezimování (větší či menší teplo) a pamatovat je třeba i na to, že v létě se voda v malých nádobách rychle prohřívá, je-li vystavena přímému slunci, a zarůstá řasami.

  • 10.

    Vrstva za vrstvou

    Autor: Shutterstock

    Jde to i v malé skleničce od čehokoli, třeba od hořčice: drenážní vrstva z kamínků na dně nesmí chybět, protože minizahrádka postrádá odtokový otvor. Následuje vrstva pěstebního substrátu a mulče s kamennou drtí na povrchu kolem vysázených rostlinek. Miniaturní zeleň pořídíte v každém hobbymarketu.

  • 11.

    Náš tip

    Autor: Shutterstock

    Jakoukoli miniaturní kompozici zeleně ve vaší kapesní zahrádce oživí pestrobarevné kamínky, krystaly či polodrahokamy. Přidat můžete dokonce mušle a střípky skleněné nebo perleťové. Čas od času je ovšem třeba je pečlivě očistit, zbavit nevzhledných povlaků vysráženého vodního kamene.

     

    Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. Aktuální vydání koupíte v trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z květnového vydání Blesk Hobby 05 archiv

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy