Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vysaďte si okrasné plevely: Za pár korun máte rozkvetlou zahradu!

/
  • okrasné plevely
    okrasné plevely (iStock)
    24. června 2021 ● 06:00

    Naše prababičky jich měly plné záhony. Považovaly je za oku lahodící plevel, a to i proto, že se o tyhle rostliny nemusely starat, samy se rozšiřovaly.

     

    Babičky by asi nechápaly, jak je možné, že dneska se ty kytky – ať už řezané nebo hrnkové pro další výsadbu – prodávají za „velké peníze“. Stačí ale sáček semen za pár korun a máte rozkvetlou zahradu. Většina z rostlin navíc láká hmyz. Důležité je uvědomit si, do jaké výšky květiny vyrostou, abyste nevyseli ty menší do zákrytu za větší.

  • 1.

    Lupina mnoholistá

    Autor: semena.cz

    Říkáme jí i vlčí bob. Dorůstá výšky kolem metru a můžete ji mít od modré přes vínovou a růžovou až třeba po žlutou a bílou. Semena před přímým výsevem minimálně přes noc namočte do vody. Rostlině dopřejte kvalitní substrát a slunné stanoviště.

  • 2.

    Kokarda jednoduchá

    Autor: semenaonline.cz

    V našich podmínkách se jedná spíše o jednoletku až dvouletku, která se ovšem sama dobře vysévá, pokud neodstraníte odkvetlé květy. Je spíš nižšího vzrůstu, a tak se hodí i do skalek a dobře snáší i slunce a sušší místa.

  • 3.

    Mák východní

    Autor: narcisy.cz

    Je vyšší a statnější než klasický vlčí mák a udělá na záhonech velkou parádu, doslova je rozzáří. Má rád slunce a také vápenitou půdu, takže ho nevysévejte vedle rododendronů, azalek nebo borůvek. On by se k nim ale stejně moc nehodil.

  • 4.

    Orlíček obecný

    Autor: zesemen.cz

    Modrobílé nebo vínově bílé orlíčky nesměly dřív v zahradách chybět. Když dostaly prostor, objevily se další roky i v místech, kde je nikdo cíleně nezasel, třeba na okraji cestiček. Hodí se do vlhčích míst, mají totiž větší požadavky na zálivku než již zmíněné rostliny.

  • 5.

    Ostrožka stračka

    Autor: semena.cz

    Nikdy se nám neomrzí pohled na ostrožky stračky, které mají barvu jako blankytné nebe nebo jako temně modrá večerní obloha. Babičky je mívaly u plotů nebo u domu, tam nehrozilo, že by až metr a půl či dva metry vysoké krásky zlomil vítr. Dnes jsou oblíbené i bílé, růžové nebo vínové stračky. Dopřejte jim světlo a živiny. Odmění se vám záplavou úžasných květů.

  • 6.

    Řimbaba obecná

    Autor: culinabotanica.cz

    I tahle vděčná rostlina, které se často říká kopretina řimbaba, se vám na zahradě krásně vysemení. Je poměrně nenáročná, má ráda slunce i polostín, ale neměla by přeschnout. Odpradávna je oblíbená i jako léčivka, dnes se využívá například při migrénách.

     

    Jaké další okrasné plevely můžete na zahradě vysadit, se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Hobby. Poradí vám, jak vybrat správný gril a připravit ty nejlepší letní burgery. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy