Na úplném začátku byste měli vědět, zda nemáte alergii na včelí bodnutí. Ideálně celou věc proberte s praktickým lékařem. Ten vám případně i doporučí základní přípravky a léky, které byste měli mít doma pro případ, že byste dostali najednou více žihadel.

Místo pro včelíny

Důležité je umístění nových včelínů. Ideální je to na vaší zahradě, kde budou mít včely dobré snůškové podmínky, a kde navíc nebudou nikomu vadit. Vyhnete se tak pozdějším možným sousedským sporům. Přesto platí, že jejich úřední souhlas nepotřebujete. Podle zákona jste ale jako včelař – chovatel hospodářského zvířete – povinen nahlásit své stanoviště příslušné veterinární správě, registrovat včelstva v registru hospodářských zvířat a ohlásit stanoviště včelstev v registru půdy. Kolik včelstev si napoprvé pořídit a jaké stanoviště je vhodné pro umístění včelína? Ideální počet je tři až pět včelstev. „Vhodné stanoviště je někde mimo rodinnou zástavbu. Nejlépe osluněný jižní prostor, který nebude v mrazové kotlině, aby jarní rozvoj včelstva byl co nejrychlejší,“ radí včelař Milan Špaček. „Dobré stanoviště je na okrajích měst a u lesa. V lokalitě by také měla být nějaká vodní plocha.“

Nakupujeme včely

Jediným povoleným druhem v Česku je včela kraňská. Je to včela s rychlým ranním rozvojem, která výborně využívá zdroje nektaru. Není ale úplně nejvhodnější na snůšku medovicových (lesních) medů. Nejlepší je vybrat si ve včelařské inzerci nabídky některého z končících včelařů a odkoupit od něj včelstva i s včelíny a nářadím, pořídit si oddělky nebo roje. Nakupovat starší včelstva se vyplatí jen zkušenému včelaři. Pozná, v jakém zdravotním stavu včelstva jsou.

Kam pro rady a pomoc?

Odborné včelařské kurzy pořádají většinou místní a okresní organizace včelařů. Další užitečné informace jsou na stránkách Výzkumného ústavu včelařského www. beedol.cz. Finanční pomoc byste mohli získat na příslušném krajském úřadu. Další možností jsou dotace z Evropské unie, v tomto případě je potřeba obrátit se přímo na Český svaz včelařů.

Co vše si musíte pro včelaření pořídit? Co je to voští? A mohou se včelstva během sezony stěhovat? To vše a mnohem víc se dozvíte v aktuálním vydání Blesk Hobby. Najdete tu i triky pro pěstování rajčat, okurek a paprik, dále tipy na zahradní dekorace ze starých věcí, a navíc 16 stran přílohy o nejkrásnějších balkonových květinách. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z dubnového vydání Blesk Hobby 04 archiv