Jak vypadá letošní jaro u vás na zahradě? 

Letos se jaro úplně nevydařilo, pořád zima, počasí jako na houpačce, všechno je zpožděné. První várka narcisek, sněženek dávno odkvetla a od té doby nic. Čekáme a čekáme. Už by tu byly pivoňky, růže, zahrada je obvykle v tomto období nádherná, ale letos zkouší naší trpělivost. Jsem z toho smutná, že vám nemohu nabídnout  tu rozkvetlou krásu.

Vyrostla jste v domě se zahradou, to většinou vede k tomu, že ji člověk miluje, nebo nenávidí. Jak to máte vy?

Já zahradu miluju. I když můj tatínek na mně požadoval všechny zahradnické práce, musela jsem plít okurky, rajčata, zalévat skleník, jezdit s kolečkem. My jsme to s mámou nenáviděly, vždycky jsme říkaly, že on má tu hlínu a my ty betony. Musela jsem také všechno zavařovat, ale postupem času, těch let zmoudření, se to obrátilo a dneska si myslím, že se spousta lidí vrací k tomu, že chce mít hospodářství nebo si pěstovat svou zeleninu a ovoce. A já jsem vlastně moc ráda, že to všechno umím. 

Fotogalerie
22 fotografií

 

Založila jste si skleník – co všechno v něm máte

Bohužel zatím jen saláty, okurky mi zmrzly. A sousedům vzrostly stromy, takže je tam trošku tma, což na skleník není úplně optimální. Loni jsem tam měla rajčata, ta se moc nepovedla, a lilky také nebyly nic moc. Letos tam chci dát ještě kedlubny, tak uvidím, jak budu úspěšná.

Se stejnou vášní, s jakou pěstujete, všechno i zpracováváte? 

Určitě, ale ono toho není tolik. Něco nevzejde, něco, když je to venku, mi manžel omylem poseká. A zbytek zpracuji. 

Zahradu jste plánovala vy, nebo jste využila zahradní architekty?

Já jsem je chtěla použít, i kvůli času, že jsem tu zahradu chtěla rychle, tak jsem oslovila několik firem, které mi vždy přinesly takové pravidelné výkresy. A já jsem si tu zahradu vůbec pravidelně nepředstavovala. Já jí chtěla rozkvetlou, neuspořádanou, říkám tomu "ušlechtilý francouzský bordel”, kdy se věci vzájemně prorůstají. Levandule s růžemi, hortenzie do toho. A tak jsem se po všech nabídkách hranatých zahrad za nemalé finanční částky rozhodla, že si ji udělám sama.

A vážně jste všechno sama sázela?

Ano, všechno. Tady nic nebylo, jen ty vzrostlé jehličnaté stromy, jedna vrba kudrnatá a díry po bagru. Já jsem ty díry zavážela, koupila jsem novou hlínu, já to z toho náklaďáku vyložila, začalo lejt a všechna ta hlína mi odjela k sousedům, protože jsem ji nestačila upěchovat. 

Máte to vymyšleno tak, aby během ročních období zahrada postupně rozkvétala?  

To se mi povedlo, tedy v letech, kdy všechno normálně kvete a není to zpožděné. Nebo když myši nesežerou během zimy všechny cibulky jako letos. Zasadila jsem spoustu tulipánů a vyrostly tři. Ale baví mě to, tedy kromě plevelu, ten nebaví nikoho. Proto jsem všechno podsadila do sebe, aby plevel neměl moc světla a nemohl růst. Mně se moc nelíbí kůra, takže jsem použila břečťan, který krotím, kontryhel, bylinky. 

Celý rozhovor s Vendulou Pizingerovou si můžete přečíst v aktuálním čísle Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také vše o krásných hortenziích. Poradí vám, jak vybrat správný gril a připravit ty nejlepší letní burgery. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE