Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Milovaná balkonová klasika: petúnie a pelargonie. Jak mít ty nejkrásnější truhlíky?

/
  • (iStock)
    13. května 2021 ● 06:00

    I ten, kdo nikdy nic nepěstoval, pozná dvě květiny vhodné do truhlíků: petúnie a pelargonie neboli muškáty. Co vše byste měli vědět o jejich pěstování, aby vám svou krásou dělaly radost co nejdéle?

    Jsou jako dvě sestry, i když petúnie se u nás pěstuje jako letnička a pelargonie neboli muškát při troše péče jako trvalka. Měly je na oknech už naše babičky a i dneska jsou tyto balkonovky velmi oblíbené, šlechtitelé se předhánějí, kdo přijde se zajímavější a barevnější novinkou. Proč si na jaře pořídit právě tyhle dvě klasiky? Jak to udělat, abyste měli na okně nebo na zábradlí terasy záplavy květů? V čem je pěstování petúnií a muškátů stejné a v čem se liší?

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak se starat o balkónové rostliny? Videohub

     

  • 1.

    Pelargonie a petúnie jsou velmi vděčné a nenáročné, zvládne je poučený začátečník. K mání jsou ve vzpřímené i převislé verzi, v mnoha barvách, jednoduché i plnokvěté. Chcete-li pěstovat petúnie, zaměřte se také na surfinie, což jsou vegetativně množené petúnie. Kupujte je u zkušených zahradníků a zkontrolujte vždy kvalitu sazenic. Na substrátu pro petúnie a pelargonie nešetřete, potřebují zeminu plnou živin. Tím dostanou dobrý základ, i když je budete muset přihnojovat. Lze zakoupit rovnou substrát pro muškáty i petúnie.

  • 2.

    Dvě verze

    Petúnie i pelargonie pocházejí z teplých krajin, konkrétně z Jižní Ameriky a Afriky, a tak jim dopřejte světlé stanoviště. Snesou dokonce slunce, pokud mají správnou zálivku. Máte-li stinný balkon nebo okno na sever, také tam vám tyto oblíbené balkonovky porostou, ale nečekejte záplavy velkých květů – rostliny budou chudší.

  • 3.

    Mají rády slunce

    Nároky na vláhu mají petúnie a muškáty trochu odlišné. Petúnky i surfinie nenechte přeschnout, jsou na to alergické. V horkém počasí chtějí zálivku každý den. Pelargonie jsou vůči suchu o něco odolnější. Dělá jim dobře mírně vlhký substrát, neměly by být přemokřené a ohrožuje je zálivka na listy.

  • 4.

    Nesnášejí sucho

    Stejně jako všechny truhlíkové rostliny i tyto potřebují přihnojovat, aby krásně kvetly. Nejsnazší je koupit přímo hnojivo na muškáty a na petúnie a surfinie. U pelargonií je důležité pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, aby se rostliny nevysilovaly. Po sezoně umístěte nádoby s pelargoniemi doma na světlém stanovišti s teplotou od pěti do deseti stupňů a občas je trochu zalijte. Další jaro rostliny zkraťte a přesaďte. Petúnie přezimují poměrně složitě, proto se pěstují jako letničky a každý rok se pořizují nové. Zato muškáty nemají se zimní odstávkou žádné problémy.

  • 5.

    Pravidelně olamujte

    Obě balkonovky jsou dost odolné, nejsou příliš náchylné vůči škůdcům a chorobám. Je třeba sledovat, jestli nejsou napadeny mšicemi. V takovém případě aplikujte speciální přípravky. Muškáty může napadnout šedá plíseň, petúnie pak padlí. I proti těmto potížím ovšem existují postřiky.

  • 6.

    Pozor na mšice

    Zejména petúnie jsou křehké a velice snadno se polámou, ale ani na první pohled robustnější pelargonie nejsou ze železa. Proto květináče s petúniemi i muškáty vždy dobře zabezpečte, aby nespadly. Rostliny chraňte před nepřízní počasí, vyberte pro ně chráněnější místo. Sazenice chtějí dostatek prostoru, nezkušení pěstitelé toužící po rozkvetlých oknech někdy sází do truhlíků příliš mnoho rostlin. Pelargonie mají schopnost odhánět nepříjemný hmyz. Umístěte je proto tam, kde v létě sedáváte. Na okně vytvoří „bariéru“, když budete větrat.

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dozvíte, jak s čím a jak moderně zalévat zahradu, jak mít trávník snů, a také vše důležité o pěstování oblíbených pivoněk. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy