Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 pokojovek, které doma nosí štěstí. Znáte je?

/
  • (iStock)
    16. ledna 2021 ● 06:00

    Jste pověrčivá a ráda se obklopujete věcmi, které mají přinést štěstí? Pořidťe si nebo darujte někomu blízkému rostliny, které s tím slibují účinně pomoct!

    Je dokázáno, že živé rostliny v bytě výrazně pozitivně ovlivňují naše životní prostředí a také naši náladu. Věděla jste, že některým z nich se dokonce přisuzuje i to, že vám mohou do domu přinést štěstí? Našli jsme těchto pět!

  • 1.

    Domácí štěstí

    pokojovky
    Autor: iStock

    Tahle roztomilá něžná rostlina, latinsky helxine, vás upoutá už svým názvem. Miluje vzdušnou vlhkost, proto jí nebude dělat dobře místo u topení, naopak vás pochválí za pravidelné rosení. Má ráda světlo nebo lehký polostín, na přímé slunce si nepotrpí. Pěstujte ji jako závěsnou, když bude mít všechno, co potřebuje, tedy i občasné přihnojení, rychle zaplní květináč a pak se odmění bohatým vodopádem lístků. Ty jsou drobounké, takže budí dojem tisíců korálků. Pokud byste si hodně slibovala od květů domácího štěstí, budete asi zklamaná, jsou nenápadné bílé.

  • 2.

    Chryzantéma

    pokojovky
    Autor: iStock

    V poslední době jsme si ji hodně oblíbili, nicméně abychom ji považovali za vyloženě vánoční nebo novoroční rostlinu, tak daleko ještě nejsme. A přitom chryzantéma je přesně ta rostlina, která se – jak hrnková, tak i řezaná – báječně hodí do svátečních vazeb, ladí s vánočními hvězdami, jmelím i chvojím. Pro tyto účely se využívá hlavně bílá, žlutá nebo karmínová, ale záleží jen na vás, v jakých tónech plánujete výzdobu. V Asii je chryzantéma považována za květinu štěstí, v Číně patří spolu s lotosem, kamélií a pivoňkou do čtyřlístku šťastných rostlin.

  • 3.

    Tlustice

    pokojovky
    Autor: iStock

    České pojmenování nemá nic moc, to latinsky se jí říká daleko líp – crassula. A ona je opravdu „krasula“, navíc nenáročná, odolná a skvěle se množící. Traduje se, že ten, kdo ji má doma, je zahrnován štěstím a penězi. Určitě nejste tak pověrčiví, abyste věřili, že by vám kytka mohla přinést štěstí, ale tlustice vám přihraje určitě to pěstitelské. Bude se jí dařit i u toho, kdo umoří i umělé rostliny. Crassula snadno roste v běžném substrátu, a protože patří mezi sukulenty, nepohrdne ani zeminou s pískem. Nevadí jí suchý vzduch a promine vám, když ji zapomenete zalít. Je suchomilná. Pokud ji dáte v létě ven, měla by stát tam, kde bude chráněna před deštěm. Nebude chtít pít s přibývajícím žárem. Můžete si ji vytvarovat do krásného stromku. Lístky, které odstřihnete, nevyhazujte. Stačí je položit na vrstvu zeminy a ony rychle zakoření.

  • 4.

    Čtyřlístek

    pokojovky
    Autor: iStock

    Tuhle rostlinu poznají všichni, ať už má zelené nebo tmavě červené lístky. Říká se jí lidově čtyřlístek, ovšem botanicky se jedná o šťavel. Milovníci přírody znají z lesních podrostů šťavel kyselý, nám ale půjde hlavně o ty s druhovým názvem čtyřlistý nebo purpurový. Jsou nejen půvabnou dekorativní rostlinou, ale také vhodným dárkem na svátky konce roku. „Čtyřlístkový“ šťavel si budeme muset pořídit v květinářství, protože za normálních okolností si přes zimu dopřává vegetační klid. Přes léto ho můžeme mít venku, ale pokud možno v polostínu. Na jaře a v létě dokonce vykvete, v té době vyžaduje víc vláhy, ale ne přemokření. Zatímco šťavel čtyřlistý má typické zelené listy s nachovým středem, purpurový o barvě svých listů mluví jasnou řečí.

  • 5.

    Šťastný bambus

    pokojovky
    Autor: iStock

    V Asii je považován za rostlinu úspěchu, štěstí a hojnosti. Bambus je totiž rostlina, ze které můžete udělat nábytek, ale také si můžete pochutnat na bambusových výhoncích. Navíc je to rekordman v rychlosti růstu a je hodně odolný. Možná vás překvapí, že patří do čeledi lipnicovitých, kterým běžně říkáme trávy. Pěstujeme ho většinou na zahradě nebo v nádobách na terase. To, čemu říkáme „domácí bambus“ nebo též „lucky bamboo“ (neboli šťastný bambus), je ovšem dracena. A to už jsme v čeledi chřestovité, s klasickou potravou medvídků panda to nemá nic společného. Šťastný bambus si většinou koupíme jako zelenou, všelijak pokroucenou „hůl“. Snadno se pěstuje v nádobě s vodou a pěkně obrůstá listy. K dostání bývají i „bambusové“ svazečky. Kdo zná draceny, ví, že se snadno uchytí i v substrátu. A když hezky porostou, budete se cítit šťastní.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy