Rýmovník

Nejspíš jste o něm už slyšeli. Této bylině, která voní po mátě a meduňce, se také někdy říká řecký eukalyptus, kubánské oregano nebo španělský tymián.

Autor: istock.cz

Na co se používá?

Jak název napovídá, je skvělým pomocníkem proti rýmě a nachlazení. Pokud se vám tedy kvůli rýmě špatně dýchá, jako první pomoc rozemněte list rostlinky mezi prsty a inhalujte.

Co z něj můžete vyrobit?

Můžete si udělat i odvar či lístky naložit do cukru a vyrábět sirup. Pomáhá i odpařování do prostoru v aromalampě.

Na sirup budete potřebovat:

  • 1 l rýmovníkových lístků
  • 1 kg cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Nejdříve rýmovníkové lístky opláchněte. Pak je nasekejte na kousky, aby lépe pustily silice. Nasekané lístky dejte do skleněné uzavíratelné nádoby, zalijte šťávou z citrusů a zasypte cukrem. Nakonec  sirup dobře uzavřete a uložte na 3 týdny do chladné místnosti. A nezapomeňte každý den sirup dobře promíchat, aby se cukr dobře rozpustil. Po třech týdnech sirup přeceďte přes plátýnko a nalijte do skleniček a dejte do ledničky. Užívejte při potížích 3x denně jednu lžíci po jídle. Hodí se při rýmě a nachlazení nebo jako prevence během chladných dní.

Jak ho pěstovat?

Rýmovník je velmi nenáročný. Důležité je, aby rostlinka byla na světlém místě. Ne však na přímém slunci, které by ji mohlo spálit. Určitě ji ale nepřelévejte a dávejte pozor na průvan. Dopřejte jí vodu až ve chvíli, kdy zemina v květináči vyschne.

To, že se rýmovníku u vás daří, poznáte tak, že má silné dužnaté stonky a sytě zelené listy. Výhodou je, že se i velmi dobře množí. A tak můžete tuto zázračnou rostlinku předat i dalším členům rodiny nebo známým. Stačí, když jeden lístek zapíchnete do půdy nebo dáte do sklenice s vodou, a on brzy zakoření. Do měsíce budete mít rostlinku připravenou k zasazení. 

Angínovník

Angínovník se nazývá i tygří lilií. A není tomu náhodou. Jakmile vám rostlina vykvete, pochopíte význam. Má totiž překrásné oranžové květy s pestrým žíháním.

Autor: istock.cz

Na co se používá?

Krásně kvetoucí rostlina ozdobí váš interiér, ale také vás zachrání při bolestech v krku, při angíně, kašli, zánětu hlasivek či jiných onemocněních dýchacích cest. Jelikož listy angínovníku mají antiseptické a místně analgetické účinky, brzy se dostaví úleva od bolesti podobná té po použití dezinfekčních a znecitlivujících krčních sprejů z lékárny. V období sezonních infekcí a viróz je možné užívat ho i preventivně. 

Co z něj můžete vyrobit?

Nejčastěji se používají čerstvé listy. Pokud budete chvíli žvýkat kousek palčivého listu, můžete odvrátit začínající zánět nebo urychlit léčbu angíny. Chuť je pálivá a může být až nepříjemná, ale účinná. Listy můžete také nasekat, zalít vodou a nálevem pak kloktat. Stačí, když nadrtíte kousek listu angínovníku, zalijete šálkem vody a přidáte špetku soli.

Na co si dát pozor?

Myslete na to, že rostlina obsahuje také i mírně toxické látky. Proto dbejte na správné dávkování. Žvýkejte po malých kouscích a poté hned vyplivněte. Maximálně 1 až 2 cm dlouhý kousek lístku. Malým dětem a alergikům ho raději vůbec nepodávejte.

Jak ho pěstovat?

Stejně jako rýmovník nepotřebuje nijak speciální péči. I tato rostlinka potřebuje dost světla a miluje vlhkost, ale je náchylná na přílišné přelití. V bytě se jí bude nejlíp dařit poblíž radiátoru, v teple si totiž libuje.

Migrénovník

Silná bolest hlavy dokáže pořádně potrápit, a tak pokud nechcete vždy sáhnout po nějakém prášku, zkuste to přírodní cestou. A to za pomoci voňavé rostlinky nazývané někdy falešný kadidlovník nebo častěji migrénovník.

Autor: istock.cz

Na co se používá?

Tato rostlina původem z Afriky dokáže ulevit nejen od běžného bolení hlavy, ale také od urputných bolestí hlavy způsobených migrénou. Její vonné silice, které se uvolňují do ovzduší, mají blahodárné účinky. Takže se doporučuje mít rostlinu například v ložnici. 

Co z něj můžete vyrobit?

Možností máte více. Můžete pár lístků mezi prsty rozmělnit a vdechovat vůni. Pokud vás trápí silnější bolesti, rozmělněte několik lístků v hmoždíři a vylisovanou šťávou potírejte spánky a zátylek. Nebo si dejte podrcené listy do kapesníku a v posteli na polštář.

Jak ho pěstovat?

Migrénovník má podobné nároky na pěstování jako rýmovník. Jelikož rostlina pochází z jižní Afriky, tak má ráda teplo a sucho. K pěstování potřebujete výživný propustný substrát. Zalévejte také až tehdy, když vyschne. Poměrně rychle roste, za rok až o několik desítek centimetrů. Je tedy vhodné ho zaštipovat a tvarovat. Také se dobře množí, takže léčivou rostlinkou můžete někoho obdarovat.