Léčba rýmy běžně (pokud je virového původu) trvá okolo jednoho týdne, u bakteriální rýmy to bývá déle. Existují ale způsoby, které znaly už naše babičky a kterými se jí zbavíte třeba i přes noc.

Co je rýma?

Jde o zánětlivé onemocnění sliznice, které může být způsobené alergiemi, viry i bakteriemi. Pokud nejde o alergii, většinou je původcem rýmy vir, ale může dojít k oslabení ochranných funkcí sliznice a k následné bakteriální infekci.

Rýma se přenáší kapénkami nebo přímým kontaktem a její inkubační doba se pohybuje od 1 do 3 dnů. Rýmu snadněji chytnou ti, kteří mají sníženou imunitu. A jednou z nejčastějších příčin oslabení imunity je prochladnutí.

Smrkat a smrkat

Rýma musí z těla ven. Smrkejte, jak jen to půjde. Používejte papírové kapesníky a posmrkané ihned vyhazujte. Nezapomeňte si nos mazat vazelínou, abyste si nosní dírky smrkáním příliš neodřeli. e ár dírky smrkáním neodřeli.

Cibulový nálev

Cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte medem a nechte v chladu a temnu odležet. Jakmile pustí šťávu, užívejte po lžičkách v průběhu dne a na noc.

Silný vývar

Pořádný kuřecí vývar vás postaví na nohy. Vyvařte zeleninu, koření, kuřecí kostry a krky a jezte v průběhu dne.

Zkuste napařování

Nohy a ruce si nahřívejte v horké vodě. Do lavoru připravte vroucí vodu smíchanou s kapkami éterického oleje (máta, eukalypt nebo tea tree). Nad lavor dejte hlavu a překryjte ručníkem. Vydržte napařovat pár minut a poté mějte hlavu v teple. Opakujte několikrát v průběhu dne.

Léčivá slaná voda 

Na uvolnění nosu je skvělá slaná voda. Můžete zkusit vincentku (slanou minerální vodu), která při rýmě šetrně ošetřuje sliznici nosohltanu. Můžete ji koupit i ve formě nosního spreje, nebo zkuste doma připravenou slanou vodu. Devět gramů soli rozpusťte v 1 litru vlažné vody. K vyplachování nosu použijte k tomu určenou konvičku.

Jak na to?

Ústí konvičky přiložte k nosní dírce a dýchejte ústy. Bradu přitiskněte k hrudi a lehce se předkloňte nad umyvadlo. Hlavu lehce nakloňte na stranu té nosní dírky, u které nedržíte konvičku. Voda začne pozvolna protékat prostorem nosu a vytékat opačnou nosní dírkou.

Extrakt z rýmovníku

Jak již název této bylinky – rýmovníku – napovídá, je přímo určená k léčení rýmy. Lze ji pěstovat po celý rok, takže může být vždy po ruce. Buď jeho listy rozmělníte u nosu a vdechujete uvolněné aroma, nebo z listů připravíte extrakt – zalijete horkou vodou, případně ochutíte citronem a medem, a vypijete.

Podívejte se, jaké účinky na zdraví má rýmovník.

Video
Video se připravuje ...

Rýmovník a jeho účinky na zdraví Videohub