Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víme, co pomůže proti zánětu dutin!

/
  • (istock.com)
    4. února 2022 ● 06:00

    Hlava jako papiňák, ucpaný nos a horečky. To jsou jedny z mnoha příznaků zánětu nosních dutin. Bývá komplikací obyčejné rýmy a dovede hodně potrápit.

    Zánětu nosních dutin se odborně říká sinusitida a lidově prostě „dutiny“. Někteří lidé jsou k onemocnění velmi náchylní a opakuje se jim v průběhu života. „Pacienti si stěžují zejména na tupou bolest hlavy, případně obličeje, kterou pociťují zejména ve tvářích, nad čelistmi a také na čele,“ vysvětluje holistický lékař MUDr. David Frej.

  • 1.

    Mohou za to viry

    V zásadě jde o zanícenou sliznici na povrchu dutin, které se nacházejí pro odlehčení hlavy v lebce. Nejčastější příčinou jsou viry. Naruší povrch sliznice, na ní se pak přemnoží nežádoucí bakterie a dutiny se začnou plnit hnisavým hlenem. Příčinou můžou být také infekce zubů, alergická rýma, ale také vrozené vady či nadužívání některých léků.

     

  • 2.

    Jak zánět poznáme?

    • Rýma, zvýšená teplota, slabost, bolesti v krku, tlak v uchu. 
    • Bolesti hlavy v místech, kde se nachází ucpaná dutina.
    • Závažnější příznaky jsou horečka, silný tlak a bolest v oblasti tváří, ztráta čichu, hnisavý hlen z nosu.

     

  • 3.

    Jablečný ocet

    Ocet obecně má protizánětlivé, protibakteriální a pro tivirové účinky. Jablečný ocet pak podporuje imunitu, a tím brání vzniku rýmy i zánětu nosních dutin.

     

    CO JE TO OCTOVÁ MEDICÍNA?

    • 1 lžíci octa zamícháme do šálku teplé vody a pijeme každý den do ústupu infekce.
    • Případně můžeme rozmíchat dvě lžíce ve sklenici vody a každou lžíci vtáhnout do nosní dírky. Tekutinu stékající do hrdla vyplivneme.
  • 4.

    Pomoc česneku

    Česnek je asi nejsilnější přírodní antibiotikum a antivirotikum. Obsahuje látku alicin, která má silné účinky proti bakteriím, virům, ale i plísním, a navíc má i antioxidační účinky. Léčbu zánětu dutin dokáže velmi podpořit a urychlit. Velmi účinné je inhalování česnekových silic. Nebo ho také co nejčastěji přidáváme do jídla.

     

    JAK SE DĚLÁ ČESNEKOVÁ INHALACE?

    Pár stroužků namočíme přibližně na deset minut do vody, poté rozmačkáme na pastu a aroma asi 5 minut vdechujeme. Opakujeme třikrát denně.

     

    Zajímají vás další tipy, jak zatočit se zánětem dutin? Celý článek naleznete v novém vydání časopisu Blesk zdraví. Najdete v něm i kuchařku pro jídla při nadýmání nebo tipy, jak na pevné břicho za 2 týdny. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy