Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kouzelná cibule. Pomůže ke krásné pleti i proti kašli

/
  • (iStock)
    26. ledna 2022 ● 10:32

    Cibule patří mezi nejzdravější zeleninu. Zároveň slouží už tisíce let jako lék a je užitečná i pro krásu. Doma je prakticky vždy po ruce. Jak se dá využít?

    Cibule je malá zdravotní bomba nabitá vším, co náš organismus potřebuje. Vedle alicinu, látky se silnými antibiotickými účinky, je bohatá i na další cenné složky, jako jsou kyselina listová, vitaminy C, E, B a karoteny. Obsahuje také železo, síru, fosfor, hořčík, sodík, měď, vápník a jod. Využít se dá opravdu všestranně. Tady jsou naše tipy...

     

    Víte, jak krájet cibuli?

    Video
    Video se připravuje ...

    Česká klasika s Aničkou: Jak krájet cibuli 

  • 1.

    Pomůže proti migréně

    Používá se proti migréně a bolestem hlavy. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, zabalíme ji do kapesníku a přiložíme na zátylek. Pak ještě převážeme teplým ručníkem, necháme působit půl hodiny a během dne čerstvý obklad připravíme ještě dvakrát.

     

  • 2.

    Zkvalitní a rozzáří vlasy

    Čistá cibulová šťáva skvěle prokrví vlasovou pokožku. Zlepší tak kvalitu vlasů a zejména podpoří jejich růst. Šťávu vmasírujeme do suchých vlasů, necháme působit 15 minut a potom důkladně umyjeme šamponem.

  • 3.

    Pro krásnou pleť

    Cibule obsahuje látky, které podporují tvorbu a udržení kolagenu. Ten má zásadní vliv na kvalitu a pevnost pleti. Denně stačí sníst kousek, například na chlebu s máslem nebo se sýrem.

     

  • 4.

    Zatočí s plísněmi i bradavicemi

    Z čerstvě nadrcené cibule si připravíme kaši a natřeme ji na postižená místa. Necháme působit několik hodin. Čerstvý nános používáme opakovaně, do zmírnění potíží.

  • 5.

    Skvělý sirup proti kašli

     

    Na tenčí plátky nakrájíme větší cibuli. Posypeme krystalovým cukrem a v misce zatížíme. Necháme stát přes noc. Ráno sladkou cibulovou šťávu slijeme do menší nádobky a třikrát denně užíváme proti kašli a zánětu průdušek.

     

     

    Celý článek najdete v novém vydání časopisu Blesk zdraví. Najdete v něm další tipy, co umí cibule, 12 receptů na skvělou snídani nebo rozhovor s Olgou Šípkovou. Časopis zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy