Černý česnek je superpotravinou budoucnosti! Zbaví vás zdravotních potíží a skvěle chutná
-
Černý česnek.
Bílý česnek patří k tomu nejcennějšímu, co můžeme v kuchyni použít. Obsahuje velké množství minerálů, má antibakteriální účinky, přesto leckomu nevyhovuje jeho štiplavá chuť. Pokud ale česnek zfermentuje, jeho typické aroma zmizí, a navíc se účinné látky až 15x znásobí!
Fermentace česnekových paliček probíhá ve speciálních nádobách při teplotě 60 °C po dobu 3 až 4 týdnů. Během té doby mizí ostrá chuť, česnek se zbarvuje dočerna a dostává šťavnatou, mazlavou konzistenci. Vedle toho se výrazně zvyšuje obsah vápníku, antioxidantu S-allyl cysteinu a také sodíku či hořčíku. A tím se z něj stává doslova vitaminová bomba. Jak pozitivně působí na chod celého organismu?
- 1.
Vysoký cholesterol
Trápí velkou část populace, přičemž vyšší množství LDL cholesterolu výrazně zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Studie dokazují, že 1 stroužek černého česneku podávaný alespoň 6 měsíců dokáže cholesterol snížit o 5–7 %.
- 2.
Antioxidační efekt
Volné radikály v našem těle poškozují DNA, což vede k tzv. oxidativnímu stresu. Ten je pak spouštěčem řady civilizačních chorob včetně rakoviny. Konzumace česneku vede ke zvýšení produkce glutathionu, což je silný antioxidant. Ten následně dokáže volné radikály pohltit.
- 3.
Prevence rakoviny
Zmíněná vyšší produkce glutathionu brání karcinogenům navázat se na naši DNA a urychluje odvod toxických látek z těla. Černý česnek je tak účinný jako prevence rakoviny žaludku, tlustého střeva a prostaty.
- 4.
Posílení imunity
Černý česnek má antibakteriální a antimykotický efekt. Zvyšuje rovněž aktivitu NK buněk, které jsou zodpovědné za správné fungování obranyschopnosti organismu. Tlumí také nepříjemné příznaky astmatu a alergií. Ideální ingredience v podzimním období chřipek a nachlazení.